Ο Πάρνωνας διαθέτει κάποια από τα πιο γραφικά χωριά που μπορεί να επισκεφτεί κανείς από την Αττική, με τον Πραστό να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο γοητευτικά. Η μεσαιωνική του αύρα κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις των επισκεπτών του, ενώ μια βόλτα στα σοκάκια του ταξιδεύει σε άλλες εποχές.
Η πρώτη αίσθηση που δημιουργείται στον επισκέπτη μόλις βρεθεί στον Πραστό είναι αυτή ότι ο χρόνος έχει σταματήσει. Οι ρυθμοί ράθυμοι και νωχελικοί, τα μεσαιωνικά κτίσματα μάρτυρες του παρελθόντος και μια μυστηριακή αύρα που καλύπτει το χωριό, γοητεύουν τους πάντες.
Ο Πραστός συναντάται σε απόσταση 21 χλμ. από το χωριό του Αγίου Ανδρέα και αν και η διαδρομή για να φτάσει κανείς εδώ είναι σχετικά δύσκολη, σίγουρα αποτελεί μία από τις εκπλήξεις της Κυνουρίας. Κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα αποτελούσε την πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, με την παραδοσιακή τσακώνικη διάλεκτο να ομιλείται ακόμη και σήμερα από κάποιους κατοίκους του.
Το χωριό κατά τον 18ο και 19ο αιώνα κατάφερε να αποκτήσει μεγάλο πλούτο και δύναμη -τότε που οι έμποροι πλούτιζαν στην Κωνσταντινούπολη, την Ύδρα και τις Σπέτσες και έχτιζαν τα εντυπωσιακά αρχοντικά και πυργόσπιτά τους στον Πραστό, τα οποία σώζονται μέχρι και σήμερα-, ενώ πολλοί από τους εμπόρους του Πραστού ήταν και μέλη της Φιλικής Εταιρείας.
Πραστός: Ο επιβλητικός προορισμός στις πλαγιές του Πάρνωνα
Αυτό που σίγουρα εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του χωριού είναι αδιαμφισβήτητα τα επιβλητικά, μεσαιωνικά πυργόσπιτά του, που στέκουν αγέρωχα στο πέρασμα του χρόνου, θυμίζοντας τις ένδοξες στιγμές που διαδραματίστηκαν κάποτε στον Πραστό. Τα παλιά αρχοντικά του χωριού διακρίνονται για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους, με πιο σημαντικά όλων εκείνο του Σαραντάρη που χρονολογείται από το 1722, του Καραμάνου από το 1788, του Καλημέρη, του Μερίκα κ.α.
Άλλα αξιόλογα σημεία στο χωριό αποτελούν τα υπολείμματα των βυζαντινών ναών των Ταξιαρχών, του Αγίου Δημητρίου και της Παναγίας -αλλοτινής μητρόπολης του Πραστού.
Σε κοντινή απόσταση από το χωριό, για τους λάτρεις της φύσης και όχι μόνο, συναντάται και το φαράγγι της Μαζιάς, όπου κανείς μπορεί να παρατηρήσει από κοντά παραδοσιακούς νερόμυλους και νεροτριβές.