Σε πρόσφατο άρθρο του διεθνούς φήμης ταξιδιωτικού περιοδικού Conde Nast Traveler η Θεσσαλονίκη καταλαμβάνει μία θέση ανάμεσα στις πιο υποτιμημένες πόλεις της Ευρώπης, σύμφωνα με την άποψη των συντακτών του.
Γεμάτη με εκπληκτικούς προορισμούς, η Ευρώπη, πέρα από τις δημοφιλείς μητροπόλεις της, όπως το Παρίσι και η Ρώμη, διαθέτει εκπληκτικούς προορισμούς που ξεπερνούν κατά πολύ τις προσδοκίες των επισκεπτών της.
Ανάμεσα σε αυτές τις πόλεις βρίσκεται και η Θεσσαλονίκη, η οποία βρέθηκε στην έβδομη θέση και φιγουράρει και στην κεντρική φωτογραφία του αφιερώματος.
Από μικροσκοπικές πόλεις στη Σουηδία μέχρι λιγότερο γνωστές πρωτεύουσες στις χώρες της Βαλτικής, το ταξιδιωτικό περιοδικό «επιστράτευσε» το δίκτυο των travel experts αλλά και των συντακτών του στην Ευρώπη, για να δημιουργήσουν τη λίστα με τις 22 πιο υποτιμημένες ευρωπαϊκές πόλεις, επιλεγμένες από εκείνους που τις γνωρίζουν καλύτερα.
Η Θεσσαλονίκη ανάμεσα στις πιο υποτιμημένες πόλεις της Ευρώπης
«Μπορεί η Θεσσαλονίκη να χάνει ακόμα από την Αθήνα όσον αφορά τους τουρίστες, αλλά η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας αξίζει την επίσκεψή σας», αναφέρει το δημοσίευμα για τη Θεσσαλονίκη. Στο άρθρο γίνεται αναφορά στην «παγκόσμιας κλάσης γαστρονομική σκηνή» της πόλης, η οποία ανακηρύχθηκε από την UNESCO ως η πρώτη «γαστρονομική πόλη» στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2021, ενώ από αυτό δεν λείπει και η αναφορά στην ιστορική της συμβολή που «αν και λιγότερο μεγαλοπρεπής από την Ακρόπολη, δεν είναι λιγότερο πλούσια: σκεφτείτε ένα καλοδιατηρημένο ρωμαϊκό φόρουμ, τις τοιχογραφίες της Ροτόντας και τα οθωμανικά χαμάμ»
Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν για τη Θεσσαλονίκη, εξηγεί ο συντάκτης του άρθρου, είναι η πλούσια πολυπολιτισμική κληρονομιά της. Στις αρχές του 20ού αιώνα, για παράδειγμα, η Θεσσαλονίκη είχε τον μεγαλύτερο εβραϊκό πληθυσμό στην Ευρώπη, και η κληρονομιά αυτής της εβραϊκής κοινότητας (ιδίως όσον αφορά την αρχιτεκτονική) βρίσκεται παντού, αν ξέρεις πού να κοιτάξεις.
«Και όλα αυτά διατηρώντας μια σαφώς «χαλαρή προοπτική» -οι κάτοικοι της Αθήνας χρησιμοποιούν συχνά αστειευόμενοι τον όρο “χαλάρα” σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη, υποδηλώνοντας την χαλαρή ατμόσφαιρα της πόλης και τον πιο αργό ρυθμό ζωής της».