Από τους δημοφιλέστερους ορεινούς προορισμούς της Πελοποννήσου, ο Χελμός «προστατεύει» στις πλαγιές του γραφικά χωριά, δημοφιλή τουριστικά σημεία, μοναστήρια που κόβουν την ανάσα, και φυσικά το πιο διάσημο χιονοδρομικό κέντρο της Πελοποννήσου.
Πρόκειται για την τρίτη σε ύψος οροσειρά της Πελοποννήσου, μετά τον Ταΰγετο και την Κυλλήνη (ή Ζήρεια), που κατά την διάρκεια του χειμώνα προτιμάται από τους δεινούς σκιέρ των γύρω περιοχών, αλλά και της Αττικής, που τον επιλέγουν εξαιτίας του διάσημου χιονοδρομικού κέντρου.
Χελμός: Από τους δημοφιλέστερους ορεινούς προορισμούς της Πελοποννήσου
Γνωστό και με την ονομασία Αροάνια Όρη -όπως λεγόταν στην αρχαιότητα- το επιβλητικό βουνό της βόρειας Πελοποννήσου, βρίσκεται ανάμεσα σε μεγάλες χαράδρες, σε Βουραϊκό και Κράθι, το μεγαλύτερο μέρος του εκτείνεται στον νομό Αχαΐας, ενώ ένα τμήμα του αγγίζει και την Κορινθία. Η ψηλότερη κορυφή του βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα, σε υψόμετρο 2.355 μέτρων.
Γνωστή κορυφή του Χελμού είναι η Νεραϊδόραχη, στα ανατολικά, η οποία σχηματίζει μεγάλη ορθοπλαγιά. Μέσα από τα βράχια της πηγάζει το νερό της Στύγας, ένα από τα τρία ποτάμια που κύλαγαν στα λιβάδια του Άδη, κατά την αρχαιότητα. Στα 700 μέτρα βρίσκεται η λίμνη Τσιβλού ενώ κοντά στις ψηλές κορυφές του Χελμού σχηματίζεται η αλπική Μαυρολίμνη.
Έλατα, πλατάνια, καστανιές, λεύκες, ιτιές και βελανιδιές καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του βουνού. Πλούσιος και σε πανίδα, ο ορεινός όγκος του Χελμού και το φαράγγι του Βουραϊκού έχουν χαρακτηριστεί «Εθνικό Πάρκο» και είναι προστατευόμενη περιοχή.
Διάφορες, όμως, είναι και οι θεωρίες για το πώς πήρε το όνομα του «Χελμός». Δύο από αυτές λένε ότι μπορεί να είναι ή σλαβικής προέλευσης και σημαίνει «λόφος» ή μπορεί να είναι αρβανίτικης προέλευσης και σημαίνει «δηλητηριώδες βουνό». Μάλιστα, αυτός ο χαρακτηρισμός ενδεχομένως να αποδόθηκε στο βουνό επειδή από αυτό πήγαζε η Στύγα, το νερό της οποίας σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες ήταν δηλητηριώδες.
Χελμός: Τα διασημότερα σημεία αναφοράς του
Από τα πιο δημοφιλή, αδιαμφισβήτητα, χωριά του Χελμού τα διάσημα Καλάβρυτα, που αποτελούν αγαπημένη επιλογή των weekenders από την Αττική, καθώς και η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, σφηνωμένη σε έναν κάθετο και επιβλητικό βράχο, η θέα της οποίας κόβει στην κυριολεξία την ανάσα του επισκέπτη.