Η Μήλος, αδιαμφισβήτητα, συγκαταλέγεται στα πιο όμορφα και γραφικά νησιά των Κυκλάδων, με το μοναδικό, επιβλητικό τοπίο της να ταξιδεύει στα πέρατα του κόσμου. Έχοντας συνολικά περισσότερες από 70 παραλίες, μπορούμε να πούμε ότι κανείς στο νησί της Αφροδίτης, μπορεί να ανακαλύψει τον επίγειο παράδεισό του. Και αν για τους περισσότερους αυτός μπορεί να είναι το σεληνιακό τοπίο στο Σαρακήνικο -ένα σπάνιο φυσικό τοπίο με τα ηφαιστειογενή βράχια λευκού χρώματος και τους ιδιόμορφους σχηματισμούς τους να προκαλούν δέος- για κάποιους άλλους είναι το βραχώδες τοπίο στο Κλέφτικο, που κάποτε αποτελούσε λημέρι πειρατών.
Κλέφτικο, το βραχώδες τοπίο στη Μήλο, αλλοτινό λημέρι πειρατών
Παρόλο, λοιπόν, που το Κλέφτικο δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην έννοια της λέξης παραλία, πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη του νησιού για δροσιστικές, καλοκαιρινές βουτιές στα διάφανα, ψεύτικα σαν πισίνας, νερά του.
Το Κλέφτικο συναντάται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Μήλου και συγκαταλέγεται στους φημισμένους και πιο συναρπαστικούς προορισμούς της, ένα μέρος που μέχρι και σήμερα μαρτυρά την ηφαιστειογενή ιστορία του νησιού -κάτι που ισχύει φυσικά και για το Σαρακήνικο.
Στην ουσία πρόκειται για επιβλητικούς, βραχώδεις σχηματισμούς μέσα στη θάλασσα, σε διάφορες μορφές με κοιλώματα και σπηλιές που δημιουργήθηκαν από την θάλασσα και τον αέρα με το πέρασμα των χρόνων, που αναδύονται από τα νερά του Αιγαίου και προκαλούν δέος στη θέασή τους. Το πιο χαρακτηριστικό σημείο του είναι ο βράχος που ξεχωρίζει μόνος του μέσα στη θάλασσα, καθώς και μία σπηλιά με δύο εισόδους. Μάλιστα, σύμφωνα με το μύθο, σε μια από τις σπηλιές του Κλέφτικου διατηρούσαν το κρησφύγετό τους οι πειρατές, οι οποίοι έχουν αφήσει εκεί κρυμμένο τον θησαυρό τους.
Εκτός από το επιβλητικό τοπίο των βράχων, τα νερά του Αιγαίου κλέβουν τις εντυπώσεις με τις καταπράσινες αποχρώσεις τους να μαγεύουν στην κυριολεξία τον κάθε επισκέπτη. Η περιοχή προσεγγίζεται μόνο από θαλάσσης, είτε με ιδιωτικό σκάφος, είτε με κάποιο από τα τουριστικά πλοία που αναχωρούν από το λιμάνι της Μήλου, τον Αδάμαντα.