Τα Κύθηρα είναι από εκείνα τα νησιά που ή θα τα λατρέψεις ή δεν θα σε ενθουσιάσουν. Μέση λύση δεν υπάρχει. Είναι το άγριο τοπίο τους και η ιδιαίτερη ιδιομορφία τους που τα κάνουν ξεχωριστά στις επιλογές του κοινού, που όποιος τα λατρέψει δεν τα συγκρίνει με κανένα άλλο νησί της Ελλάδας.
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά τους, εκτός από τις ονειρικές παραλίες που κερδίζουν και με το παραπάνω τον επισκέπτη, και το γεγονός ότι διαθέτουν αρκετά γραφικά και μικρά εκκλησάκια, με τα περισσότερα να συγκεντρώνονται στη Χώρα και να ξεχωρίζουν για την άπλετη θέα που προσφέρουν. Ένα από αυτά και ο ναός του Αγίου Ιωάννη «εν Κρημνώ» ή «εν Γκρεμνόν», κρεμασμένος σε έναν κάθετο και επιβλητικό βράχο πάνω από το Καψάλι.
Ο ναός του Αγίου Ιωάννη που μοιάζει σφηνωμένος μέσα σε κάθετο βράχο
Ο ναός συναντάται ακριβώς πάνω από το επίνειο της Χώρας των Κυθήρων, και μοιάζει με αετοφωλιά σφηνωμένη στις σχισμές του βράχου. Σε υψόμετρο περίπου 100 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και μετά από 130 σκαλοπάτια σκαλισμένα μέσα σε ένα υπέροχο πευκοδάσος, ο επισκέπτης βρίσκεται μπροστά σε μια σπηλιά, μέσα στην οποία βρίσκεται ένα μικρό ναΐδριο αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη των Βαπτιστή.
Όπως αναφέρει και η επιγραφή στην είσοδο της μικρής εκκλησίας, ο μοναχός Ιωαννίκος ανακαίνισε το μικρό ναό, ο οποίος γιορτάζει κάθε χρόνο την ημέρα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Σύμφωνα με την παράδοση μάλιστα, στο συγκεκριμένο σημείο ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, μετά την καταδίωξή του από τη Ρώμη, ξεκίνησε τη συγγραφή της Αποκάλυψης, πριν επισκεφτεί το νησί της Πάτμου -άρρηκτα συνδεδεμένο με τον ίδιο και το ευαγγέλιό του.
Αυτό που σίγουρα εντυπωσιάζει, πέρα από την θέση του μικρού ναού, το γεγονός ότι καιρού επιτρέποντος η θέα από το κεφαλόσκαλό του, φτάνει ακόμη και μέχρι την Κρήτη, ενώ, φυσικά, πιο εύκολα ορατά από το σημείο είναι τα πιο κοντινά Αντικύθηρα.
Το βλέμμα, ωστόσο, πιάνει και το ονειρικό Κάστρο των Κυθήρων αλλά και την βραχονησίδα της Χύτρας σε απόσταση, σχεδόν, αναπνοής.