Ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων, η Πάρος έχει συνδέσει το όνομά της, τουλάχιστον για τους περισσότερους με τις όμορφες παραλίες με τις χρυσαφένιες αμμουδιές και τα κρυστάλλινα νερά, και φυσικά με το γραφικό λιμανάκι της κοσμοπολίτισσας Νάουσας που αποτελεί και σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες της.
Ωστόσο, το διάσημο νησί των Κυκλάδων, δεν φημίζεται μόνο γι’ αυτά του τα χαρακτηριστικά. Διαθέτει, λιγοστά μεν, αλλά γραφικά χωριουδάκια στην ενδοχώρα που στην κυριολεξία κλέβουν τις εντυπώσεις και γοητεύουν τους πάντες με τις αυθεντικές κυκλαδίτικες γωνιές τους. Ένα από αυτά και η Μάρπησσα.
Το γραφικό χωριό συναντάται σε απόσταση 19 χλμ. από την Παροικιά και αποτελεί έναν προορισμό χαρακτηριστικής κυκλαδίτικης αισθητικής. Χτισμένη στην κορυφή ενός μικρού λόφου, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τα χωριά Πρόδρομος και Μάρμαρα και οφείλει την ονομασία της στην κόρη του βασιλιά Εύηνου.
Ανάμεσα στα πάλλευκα, κουκλίστικα σοκάκια με τα κυκλαδίτικα σπίτια με τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα και τα ολάνθιστα λουλούδια, ξεπροβάλλουν πολλά γραφικά εκκλησάκια που χρονολογούνται από τον 17ο και 18ο αιώνα, καθώς και χαρακτηριστικοί ανεμόμυλοι.
Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει ο βυζαντινού ρυθμού ναός της Μεταμόρφωσης, ενώ στα όσα αξίζει κανείς να επισκεφτεί στο χωριό το Λαογραφικό Μουσείο στην πλατεία του Αγίου Νικολάου και ο χώρος που εκθέτει τα γλυπτά του ο Νίκος Περαντινός. Εντύπωση προκαλούν, επίσης, και οι τέσσερις χαρακτηριστικοί ανεμόμυλοι στη μικρή πλατεία του χωριού.
Οι φυσιολάτρες θα βρουν στην Μάρπησσα τον αγαπημένο τους προορισμό στο νησί, καθώς από εδώ ξεκινούν περιπατητικά μονοπάτια που φτάνουν μέχρι το λόφο του Κέφαλου με το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου στην κορυφή του -η θέα από εδώ είναι εκπληκτική, με όλο το Αιγαίο να απλώνεται στα πόδια σας- ή βορειοδυτικά προς το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.
Στην περιοχή της Μάρπησσας ανήκουν και οι παραλίες Πίσω Λιβάδι, Λογαράς, Χρυστή Ακτή και Δρυός.