Η Ανδόρρα Λα Βέγια είναι η πρωτεύουσα της Ανδόρας, της μικρής χώρας των Πυρηναίων. Η θέση της στο κέντρο των εμβληματικών βουνών της περιοχής, που χωρίζουν την Ιβηρική χερσόνησο από την υπόλοιπη Ευρώπη, την καθιστά την υψηλότερη πρωτεύουσα της Γηραιάς ηπείρου, καθώς βρίσκεται σε υψόμετρο 1.023 μέτρων.

Το φυσικό τοπίο και τα βουνά που αγκαλιάζουν την μικρότερη «ενορία» του κρατιδίου, δημιουργούν ένα σκηνικό καρτποσταλικής ομορφιάς. Εδώ, παρατηρείται ένα «πάντρεμα» μεταξύ της ζωής ενός τυπικού ψηλού ορεινού χωριού και του νεωτερισμού που επιφέρει η πρόοδος και η παγκοσμιοποίηση, με αμέτρητους επισκέπτες να γεμίζουν τους δρόμους της πόλης των κάτι παραπάνω από 20.000 μόνιμων κατοίκων, από κάθε γωνιά του κόσμου.

Αν και οι περισσότεροι τουρίστες που επισκέπτονται την Ανδόρρα Λα Βέγια αφιερώνουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους για ψώνια και σκι, η πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου έχει σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα, όπως εκκλησίες ή ιστορικά κτίρια.

Το πιο εμβληματικό κτίριο της πόλης είναι το Casa de la Vall, ένα φρούριο του 16ου αιώνα, το οποίο αποτέλεσε την έδρα του Γενικού Συμβουλίου (το Κοινοβούλιο της Ανδόρρας) από το 1702 έως το 2011, ενώ εντύπωση προκαλεί και η εκκλησία της ενορίας αφιερωμένη στον μάρτυρα Άγιο Εστέβε, η οποία διατηρεί από τον 11o αιώνα μέχρι σήμερα τη ρoμανική αψίδα και καμπαναριό.

Άλλα ενδιαφέροντα σημεία στην πόλη η γέφυρα de la Margineda, η μεγαλύτερη μεσαιωνική γέφυρα που παραμένει μέχρι σήμερα αγέρωχη στο πέρασμα του χρόνου στο Πριγκιπάτο, το Μουσείο Αρωματοποιίας, καθώς και το κάστρο και η εκκλησία Sant Vicenc d’Enclar, ένα μεσαιωνικό συγκρότημα, παλαιότερα οχυρωμένο, που χτίστηκε μεταξύ του 7ου και του 8ου αιώνα.

Η βασική θεωρία σχετικά με την προέλευση του ονόματος της πόλης υποστηρίζει ότι αυτό προέρχεται από το αραβικό al-Darra, που σημαίνει «δάσος». Άλλες απόψεις πιστεύουν ότι αυτό προήλθε από τον όρο Navarrese andurrial, που σημαίνει «γη καλυμμένη με θάμνους». Το ψευδώνυμο La Vella, που σημαίνει «η πόλη», προστέθηκε αργότερα για να διακρίνει την πόλη από ολόκληρη την ομώνυμη περιοχή και ίσως, επίσης, να ξεχωρίσει την πρωτεύουσα της.

Για να την προσεγγίσει κανείς θα πρέπει να οδηγήσει περίπου τρεις ώρες με το αυτοκίνητο από τα κοντινότερα αεροδρόμια σε Ισπανία (Βαρκελώνη και Χιρόνα) και Γαλλία (Τουλούζη), καθώς η Ανδόρα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πέντε χώρες της Ευρώπης που δεν διαθέτουν αεροδρόμιο.