Ας υποθέσουμε ότι μεταφερόμαστε περίπου έναν αιώνα πριν στην παλιά Αθήνα. Αντί για πολυκατοικίες, συναντούμε κτήρια χαμηλά και αραιά μεταξύ τους και δρόμους φαρδείς και όχι με άσφαλτο. Και κάπου εκεί ανθρώπους να περπατούν και να απολαμβάνουν την απογευματινή βόλτα τους. Κι όμως κάπως έτσι συνέβαινε ακόμη και σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας ο οποίος κάποτε ήταν χωματόδρομος.
Ένας χωματόδρομος που – όπως αναφέρει το exploringgreece.tv – αποτελούσε το δρόμο τον οποίο επέλεγαν πολλοί για να έχουν τα εξοχικά τους αλλά και για να περπατήσουν κάνοντας τη βόλτα τους, ιδιαίτερα για τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι εικόνες που βλέπουμε από το 1900 περίπου δεν θυμίζει σε τίποτα τη σημερινή εποχή και το πόση κίνηση και κτήρια έχει ο δρόμος. Ο λόγος για την την Πατησίων. Έναν δρόμο τότε… επαρχιακό που θα συναντούσες άμαξες. Ήταν επίσης η περίοδος που περνούσε από εκεί ο ιπποσιδηρόδρομος.
Ο πολυσύχναστος δρόμος της Αθήνας που κάποτε αποτελούσε ευκαιρία για περίπατο
Στην εικόνα από την παλιά Αθήνα, βλέπουμε την Πατησίων του 1900. Μπορείς να παρατηρήσεις ότι ο δρόμος είναι φαρδύς και με χώμα. Και τα σπίτια και τα κτήρια, φυσικά, πολύ λίγα σε σχέση με σήμερα. Περπατώντας κατά μήκος του δρόμου δε θα δεις συχνά κτίσματα αλλά κάποιες εκτάσεις μόνο. Η Πατησίων ήταν ένας ήσυχος δρόμος παρά το γεγονός ότι ήταν μια βασική οδική αρτηρία. Αποτέλεσε τον βασικό οδικό άξονα ο οποίος συνέδεε το κέντρο της Αθήνας με τα προάστια, την εξοχή ας πούμε. Εκεί όπου πολλοί ευκατάστατοι Αθηναίοι είχαν τα εξοχικά τους σπίτια.
Ο φαρδύς και ήρεμος αυτός δρόμος ήταν ο αγαπημένος των κατοίκων της περιοχής αλλά και επισκεπτών από πιο μακριά για περίπατο. και όχι τυχαία, βέβαια. Ακόμη και η θέα που προσέφερε εξηγεί το γιατί. Από την Πατησίων μπορούσες τότε να δεις ακόμη και την Πάρνηθα και φυσικά την Ακρόπολη. Πολλά από τα λίγα κτήρια που υπήρχαν ήταν μεγαλοπρεπή και επιβλητικά. Δυστυχώς δεν υπάρχουν όλα σήμερα. Στη θέση τους έχουν χτιστεί πολυκατοικίες και σύγχρονα κτίσματα που δε θυμίζουν σε τίποτα τον περασμένο αιώνα.
Στην εικόνα μπορεί κανείς να διακρίνει ακόμη και τμήμα της Στρατιωτικής Ιππευτικής Σχολής, κατασκευή του 1869. Το κτήριο αυτό βρισκόταν σχεδόν στο ίδιο σημείο που σήμερα βρίσκεται ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος.