Ένα εκπληκτικό τοπίο που μοιάζει με ψεύτικο συναντάται στη λίμνη Shirogane Blue Pond στο Biei στο νησί Hokkaido, στην Ιαπωνία. Δεν πρόκειται για ένα φυσικό τοπίο, αλλά για ένα μέρος που δημιουργήθηκε κατά λάθος. Ένα λάθος, που απ’ ό,τι φαίνεται, ήταν πιο σωστό από ποτέ!

Η περιοχή Furano και Biei στο Hokkaido είναι γνωστή κυρίως για τα υπέροχα λιβάδια λεβάντας τα οποία ανθίζουν προς το τέλος του καλοκαιριού. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η Shirogane Blue Pond έχει γίνει ένας ακόμη δημοφιλής λόγος για να επισκεφτεί κανείς την περιοχή οποιαδήποτε εποχή του χρόνου λόγω του ότι τα νερά της λίμνης από μπλε γίνονται πράσινα μέσα σε μια στιγμή.

Η λίμνη που από μπλε γίνεται πράσινη μέσα σε μια στιγμή

Το όνομα της λίμνης οφείλει την ονομασία του στα καταγάλανα νερά της λίμνης, τα οποία αναλόγως τον καιρό και την εποχή, καθώς και το φως του ήλιου, μέσα σε μια στιγμή από το έντονο γαλάζιο αλλάζουν και μετατρέπονται σε βαθύ πράσινο ή τιρκουάζ.

Η τεχνητή λίμνη, στην ουσία, αποτελεί «υποπροϊόν» του φράγματος που δημιουργήθηκε το 1988 στον ποταμό Biei, προκειμένου να αποκοπεί η εκροή ηφαιστειακής λάσπης από το Mt. Tokachi προς την πόλη Biei. Ωστόσο, πρόκειται για τη μοναδική από τις λίμνες που δημιουργήθηκαν με το συγκεκριμένο σπάνιο χρώμα στα νερά της, τα οποία προέρχονται από τους κοντινούς καταρράκτες Shirahige.

Στον καταρράκτη, το νερό αναμιγνύεται με διάφορα στοιχεία του βράχου πάνω στον οποίο τρέχει το νερό. Μόλις τα αναμειγμένα με το νερό αυτά στοιχεία «κάτσουν» στη λίμνη, αντανακλούν το φως του ήλιου με έναν μοναδικό τρόπο, δίνοντάς στο νερό της λίμνης μια έντονη μπλε απόχρωση.

Επίσης, το απίστευτο αυτό γαλάζιο χρώμα του νερού δεν θα φαινόταν τόσο φωτεινό αν οι βράχοι στο βυθό της λίμνης δεν ήταν λευκοί. Ουσίες όπως το θείο είναι υπεύθυνες για τη «λεύκανση» των πετρωμάτων στον πυθμένα της λίμνης, έτσι ώστε το αιθέριο αυτό μπλε χρώμα να αντανακλάται στον καθαρό καμβά τους.