Σκαρφαλωμένο σε μια από τις πιο απότομες πλαγιές της Πίνδου, το Γαρδίκι συναντάται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. Το ορεινό χωριό του νομού Τρικάλων βρίσκεται στην «αγκαλιά» του όρου της Κακαρδίτσας, στο νότιο τμήμα της Πίνδου, στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροποτάμου και ξεχωρίζει τόσο για το φυσικό κάλλος ολόγυρά του, όσο και για το παραδοσιακό, βλάχικο «χρώμα» του.
Το όνομά του -Γκαρντίστι στα βλάχικα- αποτελεί παραφθορά της λέξης «γκάρντου», δηλαδή οχυρό. Κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι το χωριό δεν είναι ορατό από πουθενά, καθώς περιβάλλεται από ψηλά βουνά, παρά μόνο στην τελευταία στροφή του δρόμου που οδηγεί σε αυτό μέχρι και σήμερα.
Σε απόσταση περίπου 250 μέτρων πιο ψηλά από το χωριό σώζονται ερείπια, σημάδια ότι στην περιοχή υπήρχε αρχαίος οικισμός, με τις ανασκαφές που έγιναν στο σημείο να έφεραν στο φως ακόμη και αρχαία νομίσματα με τη λέξη «Αθαμάνων».
Στα σημεία αναφοράς του χωριού η εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χρονολογείται από το 1700, η μονή Ανταποδόσεως της Θεοτόκου του 1830, καθώς και οι Άγιος Αθανάσιος και Προφήτης Ηλίας, του 1893 και 1913 αντίστοιχα.
Βόρεια και δυτικά του χωριού και μέχρι τα όρια της η κοινότητα εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο «Natura 2000», ενώ η ευρύτερη περιοχή έχει ενταχθεί στον κατάλογο με τους βιότοπους CORINE, με ιδιαίτερη σημασία για τη διατήρηση της φύσης στην κοινότητα.