Ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει το νομό Ιωαννίνων, αδιαμφισβήτητα, είναι τα αμέτρητα γραφικά χωριά που συναντά κανείς στους επιβλητικούς ορεινούς όγκους του.
Άλλα δημοφιλή και άλλα λιγότερο ή και καθόλου γνωστά στο ευρύ κοινό, έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τους την αυθεντικότητα που τα χαρακτηρίζει, η οποία γίνεται άμεσα αντιληπτή από τον επισκέπτη τους. Εκτός από τους διάσημους προορισμούς του νομού, ωστόσο, αξίζει κανείς να ανακαλύψει και τα κρυφά διαμαντάκια του, στα οποία σίγουρα θα βρει κάποιο χαρακτηριστικό στοιχείο που να κεντρίζει το ενδιαφέρον του.
Ανάμεσα στα κρυμμένα μυστικά, λοιπόν, των Ιωαννίνων και το μικροσκοπικό χωριό Βροσίνα, στο δήμο Ζίτσας. Σε απόσταση 43 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού, συναντάται σε υψόμετρο 117 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, πάνω στην εθνική οδό Ιωαννίνων -Ηγουμενίτσας.
Στα όσα γίνονται αμέσως αντιληπτά το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον του χωριού, χτισμένο σε μια κατάφυτη περιοχή με εξαιρετικό φυσικό ανάγλυφο και άφθονα τρεχούμενα νερά.
Σημείο αναφοράς για το χωριό το ομώνυμο μονότοξο γεφύρι μήκους 25 μέτρων το οποίο βρίσκεται μέσα στη Βροσίνα. Σε απόσταση δέκα λεπτών με τα πόδια συναντάται η Μονή της Παναγίας Ραϊδιώτισσας, σφηνωμένη μέσα σε απότομα βράχια στην αριστερή μεριά του Ζαλογγίτικου παραποτάμου του Καλαμά. Ανακηρυγμένη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο χρονολογείται από το 1628.
Επίσης, στην κορυφή ενός μικρού και γραφικού λόφου 500 μέτρα περίπου δυτικά του χωριού συναντάται και η Μονή της Αγίας Παρασκευής Ντραζανίτισσας, που χρονολογείται από το 1597. Η διαδρομή μέχρι τη μονή μέσα στα πλατάνια προκαλεί δέος και μένει για πάντα αξέχαστη.