Ένα από τα λιγοστά κατοικημένα νησιά σε λίμνη σε ολόκληρη την Ευρώπη συναντάται στα Ιωάννινα και δεν είναι άλλο από το νησάκι στη Λίμνη Παμβώτιδα.
Κατέχοντας παγκόσμια πρωτιά λόγω του γεγονότος ότι δεν έχει όνομα, οι περισσότεροι το αποκαλούν «νησί της λίμνης» ή «νησί των Ιωαννίνων», αποτελεί ένα απόκοσμο και ταυτόχρονα μαγικό τοπίο που ταξιδεύει τον επισκέπτη σε άλλες εποχές.
Η μικρή βραχονησίδα «πνιγμένη» από πεύκα προσεγγίζεται μέσα σε 10 λεπτά από την πόλη των Ιωαννίνων, με τον διάπλου να βάζει σιγά σιγά στην μαγεία που πρόκειται να ζήσεις κανείς σε αυτό μόλις το προσεγγίσει.
Λιθόστρωτα σοκάκια και παραδοσιακά πέτρινα κτίρια ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής εμφανίζονται σε κάθε γωνιά κατά την διάρκεια της βόλτας στον παραδοσιακό οικισμό του νησιού, με τα μαγαζάκια λαϊκής τέχνης και τα παραδοσιακά μεζεδοπωλεία -από τα λιγοστά μέρη στη χώρα που σερβίρουν βατραχοπόδορα ή φρέσκο χέλι- να συμπληρώνουν την σημερινή του εικόνα.
Η βόλτα δίπλα στο νερό συγκαταλέγεται στα εκ των ουκ άνευ, με την θέα στη λίμνη και την πόλη των Ιωαννίνων ακριβώς απέναντι να συγκλονίζει, ιδιαιτέρως κατά την ώρα του σούρουπου. Μοναδική συντροφιά σε αυτήν την βόλτα το κελάηδημα των πουλιών, ο ήχος του νερού και των καλαμιών, καθώς και ο «θόρυβος» από τα βήματα στα πεσμένα φύλλα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νησί της λίμνης Παμβώτιδας, παρόλη την μικρή έκτασή του η οποία δεν ξεπερνά τα 200 στρέμματα, συναντάται η τρίτη μεγαλύτερη μοναστική κοινότητα στην Ελλάδα μετά το Άγιο Όρος και τα Μετέωρα, αποτελούμενη συνολικά από επτά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μοναστήρια.
Στα πέτρινα σοκάκια του ο επισκέπτης δίνει «ραντεβού« με την ιστορία του νησιού, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τραγική ιστορία της Κυρά Φροσύνης, αλλά και του Αλή Πασά, που αποκεφαλίστηκε στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα τον Ιανουάριο του 1822.
Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στο νησί οι ανακαινισμένες μονές και το Μουσείο του Αλή Πασά που φιλοξενείται στη μονή Αγίου Παντελεήμονα.