Στο βορειοδυτικό τμήμα της σύγχρονης πόλης της Βέροιας, πρωτεύουσας του νομού Ημαθίας στην Κεντρική Μακεδονία, συναντάται μια γειτονιά που ταξιδεύει τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο.
Ο λόγος για την Μπαρμπούτα, την παλιά εβραϊκή συνοικία της πόλης, δίπλα στον ποταμό Τριπόταμο. Χτισμένη με μια καθαρά αμυντική πολεοδομική συγκρότηση είναι απομονωμένη από την υπόλοιπη πόλη και περίκλειστη.
Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα σπίτια της συνοικίας είναι χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, με μόνα ανοίγματα μια στοά που οδηγεί στην Εβραϊκή Συναγωγή και ακόμα ένα αντιδιαμετρικά απέναντι από το πρώτο.
Περίτεχνα αρχοντικά κτίρια των Εβραίων εμπόρων, χαρακτηριστικής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, πλάι σε μικρότερα και πιο απλά σπίτια των ανθρώπων του μόχθου, λιθόστρωτα σοκάκια για γραφικές γωνιές δημιουργούν την αίσθηση στον επισκέπτη ότι έχει μπει σε χρονομηχανή.
Μέχρι και σήμερα διατηρούνται περίπου πενήντα παλιά σπίτια -σε κάποια από αυτά παρατηρούνται ακόμη εβραϊκές επιγραφές- ενώ όλα, μαζί με την Εβραϊκή Συναγωγή, αναστηλώθηκαν το 1977.
Η συνοικία οφείλει την ονομασία της σε μια βρύση της περιοχής, η οποία διατηρείται μέχρι και σήμερα.