Μόνο δέος μπορεί να νιώσει κανείς αντικρίζοντας τη μονή που κρέμεται σε απόκρημνο βράχο στον Παρνασσό. Ο λόγος για την Αγιά Ιερουσαλήμ, στην Αμφίκλεια, η οποία συναντάται στη χαράδρα Βαρσάμω, που πήρε το όνομά της από κάποια Βαρσάμω που σκοτώθηκε στην περιοχή μαζεύοντας σεληνόχορτα.
Χτισμένη μέσα σε μια μεγάλη σπηλιά, μέρος της οποίας καταλαμβάνεται από το ναό, η μονή χρονολογείται από τον 11ο αι. μ.Χ. και σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία ιδρύθυκε από μοναχούς -Βενέδικτους, Ιωαννίτες και Ναΐτες- που έφυγαν από τα Ιεροσόλυμα πριν από το 1204.
Κάτω από τον ναό υπάρχει μια μεγάλη κρύπτη, η οποία χρησιμοποιούνταν από τους μοναχούς ως κρυψώνα κειμηλίων της εκκλησίας, όταν κινδύνευαν από κατακτητές, ενώ πάνω από τον ναό παρατηρείται μια άλλη σπηλιά, γνωστή και ως «το κελί του παππού», όπου λέγεται ότι εδώ κατοικούσε κάποιος ασκητής.
Κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας ο ναός λειτούργησε ως καταφύγιο των κατοίκων της Αμφίκλειας, ενώ λέγεται ότι εδώ είχε το καραούλι του ο Οδυσσέας Ανδρούτσος.
Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Παναγία Ιερουσαλήμ, ωστόσο υπάρχουν και πληροφορίες που αναφέρουν ότι μπορεί να ήταν αφιερωμένος στην Αγία Ιερουσαλήμ, τοπική αγία της Φθιώτιδας. Η πρόσβαση στο ναό είναι σχετικά εύκολη μέσα από μονοπάτι στη χαράδρα του Κεραμιδίου.