Είναι από τα σημεία της Μεσσηνίας που πρέπει κανείς να δει, όταν ταξιδεύει στην άκρη αυτή της Πελοποννήσου. Η όμορφη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς είναι διάσημη για το σχήμα της, που θυμίζει ένα καλοσχηματισμένο «ωμέγα».
Βρίσκεται βόρεια της Πύλου, στις ακτές του Ιονίου. Αμμόλοφοι τη χωρίζουν από τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, προσθέτοντας ακόμα μία ξεχωριστή πινελιά στο όμορφο τοπίο και τις εντυπωσιακές εικόνες. Η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηριστεί τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000.
Η ιστορία της είναι μεγάλη. Σύμφωνα με την Οδύσσεια, στην παραλία αυτή -η οποία αντιστοιχεί στην ομηρική Βουφράδα- έφτασε το πλοίο του Τηλέμαχου κατά την άφιξή του στην Πελοπόννησο, όταν ταξίδεψε εκεί για να συναντήσει τον Νέστορα και τον Μενέλαο. Στα νότια βρίσκεται το ακρωτήριο Κορυφάσιο, όπου βρίσκονταν τα ερείπια της κλασικής πόλης της Πύλου, αλλά και τα απομεινάρια μεσαιωνικού κάστρου, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, το Παλαιόκαστρο ή Παλαιοναυαρίνο.
Ακριβώς από κάτω είναι και η επονομαζόμενη «σπηλιά του Νέστορα, που κατά τόπους φτάνει σε ύψος και τα 30 μέτρα. Η μυθολογία λέει πως εκεί έκρυψε ο Ερμής το κοπάδι που έκλεψε από τον Απόλλωνα, ενώ η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αποκαλύψει δείγματα ανθρώπινης παρουσίας από την Τελική Νεολιθική, την Πρωτοελλαδική, τη Μεσοελλαδική και την Υστεροελλαδική ΙΙΙ περίοδο, αλλά και μεταγενέστερα, ως τους κλασικούς χρόνους.
Λευκή άμμος γεμάτη κοχύλια υποδέχεται τους λουόμενους στην όμορφη ακρογιαλιά, την οποία στεφανώνει χαμηλή βλάστηση. Καθώς προστατεύεται δεν υπάρχει κάποιο οργανωμένο τμήμα, αν όμως την επισκεφθείτε τον Αύγουστο, προετοιμαστείτε για κοσμοσυρροή. Δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες που φτάνουν στην ακτή αυτή της Μεσσηνίας για να απολαύσουν το όμορφο τοπίο και τη βουτιά τους.