Τα βάλαμε κάτω, τα μετρήσαμε, τα ξαναμετρήσαμε και συνειδητοποιήσαμε ότι μόλις πέντε τριήμερα μας αναλογούν από εδώ και στο εξής για το υπόλοιπο της χρονιάς: Απόκριες, Πάσχα, Πρωτομαγιά, Αγίου Πνεύματος και Χριστούγεννα. Ξεχωρίσαμε έναν προορισμό για κάθε περίσταση και σας δίνουμε πέντε λόγους για να οργανώσετε από τώρα τις επόμενες εξορμήσεις σας.
Απόκριες: 24- 27 Φεβρουαρίου
Προορισμός: Νάουσα Μία φορά να επισκεφτείτε τη Νάουσα κατά τη διάρκεια της Αποκριάς και θα ανανεώνετε το ραντεβού σας με την μοναδική ηρωική πόλη της χώρας κάθε χρόνο για τον επόμενο. Το κέφι, ο ενθουσιασμός και ο αυθορμητισμός κυριαρχούν σε καθημερινή βάση σε όλους τους δρόμους της, με τον παραδοσιακό ζουρνά να κυριαρχεί στα ακούσματα και τις επιλογές του κόσμου και τους αυτοσχέδιους εορτασμούς και γλέντια να στήνονται σχεδόν σε κάθε γειτονιά και στέκι της πόλης. Από τα πιο χαρακτηριστικά, ωστόσο, έθιμα της Νάουσας οι «Μπούλες», κατά κόσμον «Γενίτσαροι και Μπούλες», με βαθιές ρίζες στο πέρασμα των αιώνων που συνδυάζει την τοπική παράδοση με τους ηρωικούς αγώνες, ενώ αναφορές γίνονται και στην αρχαία Ελλάδα, αναφορικά με τον θεό Διόνυσο. Η μεγαλύτερη ακμή του σημειώθηκε στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αι., ενώ μέχρι σήμερα εφαρμόζεται αναλλοίωτο, δημιουργώντας μια συγκινησιακή ατμόσφαιρα που καθορίζει και τον «χαρακτήρα» της Αποκριάς. Πρόκειται, λοιπόν, για μπουλούκια (ομάδες) αντρών ντυμένων με την παραδοσιακή ενδυμασία του Γενίτσαρου, οι οποίοι γυρίζουν στους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς με τη συνοδεία του ζουρνά και του νταουλιού. Το έθιμο διαδραματίζεται την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς και τη Δευτέρα, συνεχίζεται την Κυριακή της Αποκριάς (το απόγευμα μετά το βγάλσιμο του «Προσώπου» πραγματοποιείται υπαίθριο γλέντι στην περιοχή Αλώνια με παραδοσιακούς μεζέδες και το φημισμένο ναουσαίικο ξινόμαυρο) και την Καθαρά Δευτέρα, για να ολοκληρωθεί την Κυριακή της Ορθοδοξίας στην περιοχή του Σπηλαίου. Tip: Αξίζει να παρακολουθήσετε από κοντά την διαδικασία ντυσίματος του Γενίτσαρου και να ακολουθήσετε τη διαδρομή του μπουλουκιού. Θα ζήσετε μια μοναδική εμπειρία ζωής που πραγματικά θα σας μείνει αξέχαστη. Διαμονή: Ο Γιάννης και η Ελισάβετ έχουν δημιουργήσει το Villa Anthemia (Νάουσα, τηλ. 23320 43480, www.villaanthemia.gr) λίγο πιο έξω από το κέντρο της Νάουσας (4,5 χλμ.) και σας υποδέχονται στα αυτόνομα σπιτάκια τους για να σας εντάξουν στη ζεστή οικογένειά τους. Μέσα σε ένα αγρόκτημα με διάσπαρα bungalows και καταπράσινους κήπους, απολαύστε την απλόχερη φιλοξενία των ιδιοκτητών του Villa Anthemia και χαλαρώστε με την οικογένεια ή τους φίλους σας στο ήσυχο και φιλόξενο περιβάλλον του. Το πρωινό σερβίρεται σε μπουφέ και είναι σπιτικό. Τιμή: Από €70/ δίκλινο με πρωινό. Φαγητό: Γενναιόδωρες μερίδες και σπιτικά μαγειρεμένο φαγητό κάνουν τα Οινομαγειρέματα (Δραγούμη Στέφανου 1, τηλ. 23320 23576) στην καρδιά της πόλης να ξεχωρίζουν στις επιλογές ντόπιων και επισκεπτών. Στα συν το φιλικό και εξυπηρετικό προσωπικό και η έμφαση που δίνεται στην καθαριότητα. Εναλλακτική επιλογή, στην «παραλία» της Νάουσας το Παραδοσιακό (Μ. Αλεξάνδρου 28, τηλ. 23320 291320), με πιάτα που μυρίζουν παράδοση. Όμορφο και οικείο περιβάλλον και φιλικό προσωπικό.
Πάσχα: 14- 17 Απριλίου
Προορισμός: Κέρκυρα Αν και σε ολόκληρη την Ελλάδα ο εορτασμός του Πάσχα, της μεγαλύτερης γιορτής της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, διεξάγεται με ιδιαίτερη κατάνυξη και σεβασμό προς τα ήθη και έθιμα, στην Κέρκυρα θα ζήσετε μια ξεχωριστή εμπειρία. Μία εμπειρία που αποτελεί πόλο έλξης για πλήθος κόσμου που καταφτάνουν στο νησί προκειμένου να βιώσουν από κοντά τον ιδιαίτερο κερκυραϊκό εορτασμό του. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν από την Κυριακή των Βαΐων, με τη λιτάνευση του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα –πολιούχου αγίου της Κέρκυρας– μια τελετή που ακολουθείται από το 1630. Πρόκειται για τη λιτανεία με τη μεγαλύτερη διαδρομή και τη μοναδική στην οποία συμμετέχουν όλες φιλαρμονικές του νησιού. Το βράδυ της ίδιας μέρας η καθιερωμένη συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος» διεξάγεται στο Δημοτικό Θέατρο, εισάγοντας το κοινό στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας. Από τις πιο σημαντικές ημέρες η Μεγάλη Πέμπτη, όπου στον Duomo στην πλατεία Δημαρχείου ανάβουν 12 κεριά, τα οποία σβήνουν ένα ένα με την ανάγνωση κάθε Ευαγγελίου. Τη Μεγάλη Παρασκευή οι εκκλησίες γεμίζουν πριν από το μεσημέρι με πιστούς για την τελετή της Αποκαθήλωσης του Κυρίου και την περιφορά του νεκρού Ιησού. Αργότερα, το απόγευμα ξεκινάει η περιφορά των επιταφίων των εκκλησιών στα καντούνια της Παλιάς Πόλης. Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, με την πρώτη Ανάσταση του Κυρίου, οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και από τα παράθυρα των σπιτιών στο Λιστόν πέφτουν μπότηδες (κανάτια) γεμάτοι νερό, ένα έθιμο που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου που θέλουν να παρακολουθήσουν το εντυπωσιακό αυτό θέαμα. Η αναστάσιμη ακολουθία λαμβάνει χώρα στην Πάνω Πλατεία, παρουσία του μητροπολίτη και των Αρχών του νησιού. Μετά το πέρας και της Ανάστασης το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, οι φιλαρμονικές περιφέρονται στην πόλη, παίζοντας εύθυμα εμβατήρια και μεταδίδοντας το ευχάριστο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου. Διαμονή: Τα Braziliana Apartments (τηλ. 26610 48608) στη Δασιά (11 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας) προσφέρουν αυτόνομα στούντιο με θέα στη θάλασσα ή τον καταπράσινο κήπο για μια άνετη και άκρως value for money διαμονή στο νησί των Φαιάκων. Τιμή: Από €45/ βραδιά. Αν αναζητάτε πιο exclusive διαμονή στην καριδιά της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας το Siorra Vittoria Boutique Hotel (Στέφανου Παδοβά 36, τηλ. 26610 36300, www.siorravittoria.com) , αδιαμφισβήτητα πρέπει να συμπεριληφθεί στις επιλογές σας. Σπεύστε να κλείσετε κάποιο από τα δωμάτιά του καθώς για την συγκεκριμένη περίοδο γίνονται ανάρπαστα από πολύ νωρίς. Φαγητό: Ο σεφ Αριστοτέλης Μέγκουλας σας υποδέχεται στο εκλεπτυσμένης αισθητικής εστιατόριό του Pomo d’ Oro (Πλατεία Σκαραμαγκά 13, τηλ. 26610 28680) στην πλατεία Σκαραμαγκά, στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, και υπόσχεται να σας συστήσει στα μυστικά της μοντέρνας, ελληνικής κουζίνας. Για πιο παραδοσιακές γεύσεις το ιστορικό εστιατόριο Rex (Καποδιστρίου 66, τηλ. 26610 39649), επί της πολυσύχναστης Καποδιστρίου, σερβίρει αυθεντικά, τοπικά πιάτα, όπως ντόπιο κόκορα παστιτσάδο, μοσχάρι σοφρίτο και κοτόπουλο με σάλτσα από τοπικό κουμκουάτ. Εναλλακτικά, το παραδοσιακό μαγειρείο του Ρουβά (Σταματίου Δεσίλλα 13, τηλ. 26610 31182) στο κέντρο της πόλης τιμά την ελληνική κουζίνα από το 1937. Πιάτο σήμα- κατατεθέν του το ψητό κατσαρόλας. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com