Με τη φράση «ήρθε η ελπίδα και πάλι στη ζωή μας, μπορούμε και πάλι να αισιοδοξούμε», ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας-Θράκης, Θεολόγης Βύρων, εξέφρασε μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, την ικανοποίησή του για την εξόρμηση των Βορειοελλαδιτών ταξιδιωτών τη φετινή τουριστική σεζόν, υπογραμμίζοντας ότι «ξεπερνούν κατά πολύ σε αριθμό τους 50.000 αυτοί που ψήφισαν φέτος τις οργανωμένες εκδρομές, όταν πέρυσι ο αριθμός τους δεν υπερέβαινε τους 20.000 συνολικά».
Μάλιστα, ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο προαναφερόμενος αριθμός, αφορά στα οργανωμένα ταξίδια των Βορειοελλαδιτών μέχρι σήμερα και διευκρίνισε «βλέπουμε, βάσει των κρατήσεων που έχουμε, αλλά και του ενδιαφέροντος που εκδηλώνετε, επιμήκυνση της τουριστικής θερινής περιόδου, αφού μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου, θα συνεχίσουν να σφύζουν από ζωή, οι προορισμοί όπως Χανιά, Μύκονος, Σαντορίνη και Ρόδος».
«Ο Έλληνας φέτος έδειξε με τη συμπεριφορά του ότι το ταξίδι είναι στο DNA του και – αν και το στερήθηκε για κάποια χρόνια, με αποκορύφωμα πέρυσι οπότε και επιβλήθηκαν τα capital control – επανήλθε δριμύτερος, δαπανώντας μάλιστα και αξιοσέβαστα ποσά», επισήμανε ο κ. Βύρων. Πρόσθεσε, βέβαια, ότι «το προσφυγικό στη χώρα μας, αλλά και τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε χώρες της Ευρώπης, ενέτειναν την ανασφάλεια των Βορειοελλαδιτών εκδρομέων, οι οποίοι έδειξαν τη σαφή τους προτίμηση σε προορισμούς εντός των ελληνικών συνόρων».
«Μηδέν» το ενδιαφέρον για Τουρκία-Χαμηλότερο των προσδοκιών για Κ. Ευρώπη
Με την πυξίδα να δείχνει Ελλάδα και με την τρίτη ηλικία να δίνει τα σκήπτρα στους νέους (στο 60% οι 25άρηδες που ταξίδεψαν και στο 40% οι 50άρηδες), οι Βορειοελλαδίτες απέφυγαν προορισμούς στη Γηραιά Ήπειρο, που τα προηγούμενα χρόνια κέρδιζαν την προτίμησή τους, και στον αντίποδα απογείωσαν άλλες οργανωμένες εκδρομές.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο κ. Βύρων, το ενδιαφέρον των Βορειοελλαδιτών εκδρομέων για Τουρκία καταγράφηκε φέτος «μηδενικό», ενώ Παρίσι και Λονδίνο, που «άλλες χρονιές επικρατούσε συνωστισμός, φέτος η μείωση του ενδιαφέροντος ξεπερνά και το 50%». Αναφορικά με τον εγχώριο τουρισμό οι μεγάλοι χαμένοι είναι, σύμφωνα με τον κ. Βύρων, τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου (Λέσβος, Λήμνος Χίο και Σάμο) και η Κώ, «λόγω των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «είναι δυνατόν τον Δεκαπενταύγουστο τα ξενοδοχεία στην Κω να είναι άδεια»; Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε ότι η πτώση της κίνησης στα προαναφερόμενα νησιά «ίσως και να υπερβαίνει το 60% συγκριτικά με πέρυσι».
Αντίθετα, μεγάλη αύξηση που ξεπερνά και το 80% σημειώθηκε φέτος, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, στις οργανωμένες εκδρομές-οδικά και αεροπορικά-, σε Βαλκανικούς προορισμούς. «Πολωνία και ειδικότερα η Βαρσοβία, Ντουμπρόβνικ, ακόμα και Βιέννη και Πράγα, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Βορειοελλαδιτών εκδρομέων και την περίοδο μετά το Δεκαπενταύγουστο», επισήμανε.
Κάθε προηγούμενο ξεπέρασε φέτος η προτίμηση που έδειξαν οι Βορειοελλαδίτες εκδρομείς για Χανιά, Μύκονο, Σαντορίνη και Ρόδο «με το ποσοστό αύξησης συγκριτικά με πέρυσι να ξεπερνά το 40%», ενώ «η απόφαση της Astra να εντάξει στο πρόγραμμά της δρομολόγια προς Πάρο, Μήλο και Σύρο, λειτούργησε ιδιαίτερα θετικά». «Σταθερή αξία για τους Βορειοελλαδίτες παραμένει η οργανωμένη εκδρομή για Κύθηρα και Ικαρία», θα συμπληρώσει.
Για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες, ο κ. Βύρων είπε ότι «μπορεί να πιέζαμε και εμείς προκειμένου να επιτευχθεί το συγκεκριμένο εγχείρημα, αλλά με τόσο υψηλές τις τιμές των εισιτηρίων, ήταν αναμενόμενο ότι δεν θα πάει και τόσο καλά». Όπως διευκρίνισε «για να μπορέσουμε εμείς οι πράκτορες να οργανώσουμε γκρουπάκια, θα έπρεπε να μας δίνουν το εισιτήριο στην τιμή των 35 ευρώ και όχι των 45 ευρώ που μας το έδιναν». Ο κ. Βύρων, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι οι πράκτορες και φέτος έπραξαν ότι μπορούσαν προκειμένου να προσφέρουν διακοπές για όλα τα βαλάντια, χωρίς να υποχωρήσει το επίπεδο ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών.