Τα Αθαμανικά Όρη ή Τζουμέρκα όπως είναι ευρέως γνωστά, είναι ένας παράδεισος φυσικού κάλλους. Ποτάμια, καταρράκτες, φαράγγια, μοναστήρια σμιλεμένα πάνω σε απόκρημνους βράχους και παραδοσιακά ηπειρώτικα χωριά συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες.

Αποτελούν δημοφιλή χειμερινό προορισμό, με αρκετά από τα 65 χωριά του να αποτελούν έναν καλό λόγο για να πάρετε… τα βουνά στην κυριολεξία. Παρακάτω ακολουθούν τρία χωριά στα Τζουμέρκα που θα σας εντυπωσιάσουν πραγματικά.

Πράμαντα

Τζουμέρκα

Αμφιθεατρικά χτισμένα τα Πράμαντα αποτελούν το κεφαλοχώρι των Τζουμέρκων και συναντώνται στους πρόποδες της κορυφής Στρογγούλας στην κεντρική Πίνδο, σε απόσταση 58 χλμ. από τα Ιωάννινα και 66 χλμ. από την Άρτα. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του χωριού είναι οι αμέτρητες φυσικές ομορφιές, μιας κι από το χωριό περνάνε τρία ρέματα, χωρίζοντάς το σε πέντε συνοικίες.

Στην κεντρική του πλατεία δεσπόζει ένας υπεραιωνόβιος πλάτανος, ενώ από τα σημεία αναφοράς του και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, το στολίδι του χωριού, όπως θεωρείται από τους κατοίκους του.

Ροδαυγή

Τζουμέρκα

Χτισμένο σε μια υπέροχη και κατάφυτη πλαγιά στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, η Ροδαυγή είναι το κρυμμένο στολίδι της Άρτας, που αξίζει κανείς να ανακαλύψει. Ένα υπέροχο χωριό σε απόσταση μόλις 24 χλμ. από την Άρτα, σε υψόμετρο 740 μέτρων και με ελάχιστους κατοίκους, που αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για την εξερεύνηση της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων.

Ο γέρικος πλάτανος στην κεντρική πλατεία του χωριού μετρά ύψος 17 μέτρων και έχει χαρακτηριστεί ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, ενώ σημείο αναφοράς του χωριού η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής του 1804, μία από τις παλαιότερες ολόκληρης της Ηπείρου.

Βουργαρέλι

Βουργαρέλι Τζουμέρκα

Χτισμένο σε υψόμετρο 775 μέτρων ανάμεσα σε δύο γραφικούς λόφους και μέσα στα έλατα, το Βουργαρέλι είναι από τα κρυφά «διαμαντάκια» των Τζουμέρκων. Απέχει 58 χλμ. από την Άρτα και διατηρεί στο ακέραιο την παράδοση και τη γραφικότητά του. Η μεγάλη κεντρική πλατεία του με τα πλατάνια είναι το σήμα κατατεθέν του. Τον Ιούλιο του 1905, ανήμερα του Προφήτη Ηλία έγιναν τα εγκαίνια της κι έκτοτε είναι το σημείο αναφοράς του χωριού.

Λίγο πιο πάνω από την πλατεία βρίσκονται οι δύο βρύσες του Βουργαρελίου, η Κρυστάλω και η Αρχόντω. Λέγεται, μάλιστα, πως όποιος ξένος πιει νερό από τις πετρόκτιστες βρύσες, θα παντρευτεί στο χωριό!