Η Rebecca Douglas έχει πάει στην Ισλανδία 29 φορές. Και έχει ήδη κλείσει το 30ο ταξίδι της. Ο στόχος κάθε ταξιδιού είναι ο ίδιος: η φωτογράφηση των απίστευτων εικόνων που προσφέρει το Βόρειο Σέλας.
Η Douglas φωτογραφίζει αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο από το 2010. Τα χρώματά του -που μπορεί να βάψουν τον ουρανό σε μια εκθαμβωτική σειρά από πράσινο, μοβ, κίτρινο και μπλε- είναι αποτέλεσμα των σωματιδίων του ήλιου που αντιδρούν με αέρια στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης. Με τον τρέχοντα ηλιακό κύκλο να φτάνει στο αποκορύφωμα της 11ετούς περιόδου του, τα φώτα αναμένεται να είναι ακόμη πιο εμφανή κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων ετών.
Η Douglas, επαγγελματίας φωτογράφος με έδρα το Κεντ του Ηνωμένου Βασιλείου, ταξιδεύει, επίσης, κάθε χρόνο στη Φινλανδία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία για να φωτογραφίσει τον νυχτερινό ουρανό. Είπε όμως ότι κατάφερε να φωτογραφίσει το Βόρειο Σέλας και από την αγγλική ύπαιθρο τον τελευταίο χρόνο.
Η άνοδος του Noctourism
Η Douglas υπήρξε εν αγνοία της πρώιμος υποστηρικτής του «Noctourism» -μιας τάσης που επικεντρώνεται στις νυχτερινές ταξιδιωτικές εμπειρίες.
Η Booking.com την ονόμασε κορυφαία ταξιδιωτική τάση για το 2025, περιγράφοντάς την ως την επιθυμία «να ξεφορτωθούμε τα πλήθη της ημέρας για τη μαγεία των μεσονυκτίων». Μια παγκόσμια έρευνα της εταιρείας σε περισσότερους από 27.000 ταξιδιώτες έδειξε ότι σχεδόν δύο στους τρεις ταξιδιώτες δήλωσαν ότι έχουν εξετάσει «προορισμούς με σκοτεινό ουρανό» για δραστηριότητες όπως η παρατήρηση αστεριών (72%), κοσμικά γεγονότα που συμβαίνουν μία φορά στη ζωή (59%) και η παρακολούθηση αστερισμών (57%).
Οι περισσότερες δραστηριότητες αφορούν τον νυχτερινό ουρανό, αλλά άλλες συμβαίνουν στο έδαφος, από περιηγήσεις στην πόλη και κυνήγι τρούφας στη νυχτερινή Ιταλία μέχρι πικνίκ με πανσέληνο στη θάλασσα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το CNBC, η πολυτελής ταξιδιωτική εταιρεία Wayfairer Travel δήλωσε ότι οι εμπειρίες Noctourism αυξήθηκαν κατά 25% το περασμένο έτος, με αιτήματα για προβολές του Βόρειου Σέλαος στη Νορβηγία και την Ισλανδία, αλλά και νυχτερινές καταδύσεις στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας και στην Ερυθρά Θάλασσα της Αιγύπτου. Τα νυχτερινά σαφάρι άγριας ζωής στη Ζάμπια και την Κένυα και η αστροπαρατήρηση στην έρημο Ατακάμα της Χιλής είναι επίσης δημοφιλή, σύμφωνα με την εταιρεία.
Το «κυνήγι» της έκλειψης θα μπορούσε να γίνει μια νέα εμπειρία «bucket list», σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό πράκτορα πολυτελών ταξιδιών Scott Dunn.
«Οι ταξιδιώτες επιχειρούν σε απομακρυσμένες γωνιές του κόσμου για να παρακολουθήσουν αυτά τα ουράνια θεάματα, με τη Γροιλανδία να είναι ο επόμενος προορισμός που πρέπει να επισκεφθείτε χάρη στις απομακρυσμένες, απαλλαγμένες από τη ρύπανση του φωτός ακτές της», δήλωσε εκπρόσωπος της Scott Dunn.
Αλλά τα ταξίδια δεν χρειάζεται να είναι τόσο μακρινά, με ξενοδοχεία από τη Χαβάη μέχρι την Αυστρία να προσφέρουν πλέον δραστηριότητες παρατήρησης των άστρων. Η επόμενη ολική έκλειψη Σελήνης θα συμβεί στις 14 Μαρτίου και θα είναι ορατή σε μεγάλο μέρος του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικής, της Δυτικής Ευρώπης και της Δυτικής Αφρικής, σύμφωνα με τη NASA.
Αναζητώντας το σκοτάδι
Η Douglas αποφεύγει τα πακέτα ξενοδοχείων, προτιμώντας να σχεδιάζει μόνη της τα ταξίδια της, αφού προγραμματίζει πολλές δραστηριότητες τη νύχτα. Είπε επίσης ότι προτιμά να μένει μακριά από μεγάλες ομάδες, οι οποίες συχνά αποτελούνται από άτομα νέα στον νυκτόβιο τουρισμό που άθελά τους δημιουργούν φωτορύπανση με τα smartphones και τα φλας των φωτογραφικών μηχανών τους.
Η Douglas σχεδιάζει τα περισσότερα από τα ταξίδια της γύρω από την καλύτερη εποχή για να δει κανείς το Βόρειο Σέλας -συνήθως μεταξύ Αυγούστου και Απριλίου, όπως είπε. Επιλέγει επίσης απομακρυσμένα καταλύματα μακριά από πόλεις, καθώς ένας μόνο δρόμος ή ένα οικιακό φως μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις φωτογραφίες, είπε.
«Ξοδεύω πολύ χρόνο αναζητώντας καταλύματα στο Google Maps», είπε. «Αν υπάρχει φωτισμός στις φωτογραφίες, ρωτώ τον οικοδεσπότη αν είναι δυνατόν να κλείσει τον εξωτερικό φωτισμό. Ακόμη και μερικές από τις λιγότερο ενεργές παραστάσεις μπορούν να είναι πραγματικά όμορφες αν βρίσκεστε σε μια πραγματικά σκοτεινή περιοχή».
Λαμβάνει επίσης υπόψη της και τις φάσεις της σελήνης, είπε.
«Σε αυτές τις δύο εβδομάδες γύρω από το νέο φεγγάρι, έχετε τον πιο σκοτεινό ουρανό. Και τότε δεν είναι μόνο το Σέλας που είναι στα καλύτερά του, αλλά και τα αστέρια που κόβουν την ανάσα», είπε. «Μπορείς να δεις τον Γαλαξία μας, και είναι απλά αυτό το ουράνιο τόξο σκόνης και λάμψης στον ουρανό».
Τη νύχτα, φωτογραφίζει επίσης νυκτερινά σύννεφα -λαμπερά σύννεφα από παγοκρυστάλλους που βρίσκονται ψηλά στην ατμόσφαιρα- και πολικά στρατοσφαιρικά σύννεφα ουράνιου τόξου, είπε.
«Λένε ότι πρέπει να δουλεύεις σκληρά για την τέχνη σου», δήλωσε η Douglas. Αλλά γι’ αυτήν, το να περνάει τα ταξίδια της φωτογραφίζοντας τη νύχτα είναι «προνόμιο», συμπλήρωσε.