Δεν είναι από τους προορισμούς της Ιταλίας που θα επιλέξεις για το επόμενο ταξίδι σου, αλλά αν βρεθείς στην Τοσκάνη, σίγουρα αξίζει να κάνει μια απόδραση σε αυτό. Και να ανακαλύψεις από κοντά την κρυφή γοητεία του Λιβόρνο.

Το… επαναστατικό λιμάνι της Ιταλίας (λόγω του κομμουνιστικού του dna) θεωρείται από αρκετούς ως το «ασχημόπαπο» της χώρας, αλλά μάλλον αυτός ο χαρακτηρισμός, το αδικεί. Εξάλλου πρόκειται για μια πόλη με ενδιαφέρον και σίγουρα αξίζει κανείς να ανακαλύψει.

Λιβόρνο Ιταλία

Το Λιβόρνο, τον 18ο και 19ο αιώνα, αποτελούσε δημοφιλές θέρετρο για την υψηλή κοινωνία της Ιταλίας. Όμως, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου οι ΗΠΑ έστησαν βάσεις εκεί και η μορφολογία της πόλης άλλαξε, ενώ μετατράπηκε σε ένα βομβαρδισμένο τοπίο. Μετά το τέλος του πολέμου, ξεκίνησε η αναγέννησή του, αλλά η αίγλη και γοητεία του παρελθόντος, χάθηκαν.

Λιβόρνο Ιταλία

Αυτό που δεν χάθηκε, είναι το επαναστατικό πνεύμα των κατοίκων του Λιβόρνο. Άλλωστε, εδώ ιδρύθηκε το κομμουνιστικό κόμμα της Ιταλίας το 1921. Και όχι τυχαία. Ως λιμάνι που είναι κατέφταναν στην πόλη άνθρωποι από διαφορετικές εθνικότητες και θρησκείες, δημιουργώντας ένα πολυεθνικό παζλ που επηρέασε τους ντόπιους, οι οποίοι έγιναν πιο ανοιχτοί σε ιδέες.

Λιβόρνο Ιταλία

Πάντως, αν βρεθείτε στο Λιβόρνο, υπάρχουν αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτείτε. Ενδεικτικά είναι η Terrazza Mascagni, ένας πεζόδρομος με δάπεδο σαν σκακιέρα που μοιάζει με ένα μεγάλο μπαλκόνι στο λιμάνι, με θέα στην Τυρρηνική Θάλασσα.

Λιβόρνο Ιταλία

Το Ενυδρείο του Λιβόρνο με καρχαρίες και ψάρια από τη Μεσόγειο και την Καραϊβική και η Νέα Βενετία (Nuova Venezia) που oνομάστηκε έτσι επειδή ο αρχιτέκτονας της πόλης δανείστηκε στοιχεία από τη Βενετία, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του νέου, τότε, οικισμού.