Το Ατράνι, μέχρι και πρόσφατα, δεν ήταν το πρώτο χωριουδάκι που σου ερχόταν στο μυαλό, στο άκουσμα της ακτής Αμάλφι στην Ιταλία. Ωστόσο, αυτό έχει αλλάξει και στο πάλαι ποτέ «μυστικό» διαμαντάκι στο νότιο τμήμα της χερσονήσου Sorrentine στην επαρχία της Καμπανίας, γίνεται πλέον… λαϊκό προσκύνημα από τους τουρίστες!

Και ας είναι καλά γι’ αυτό η σειρά του Netflix, Ripley που όλο τον χειμώνα μονοπώλησε το ενδιαφέρον των συνδρομητών. Η σειρά γυρίστηκε στο γραφικό χωριουδάκι της Ιταλίας και η αυθεντική ομορφιά του, σε συνδυασμό με την εκπληκτική φωτογραφία του Ripley, προκάλεσαν το ενδιαφέρον του κόσμου για το Ατράνι.

Για την ακρίβεια, οι μετοχές του Ατράνι εκτοξεύτηκαν, με το χωριό να ρίχνει από πάνω του τη «σκιά» του κοντινού Ποζιτάνο, που ανέκαθεν αποτελούσε ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία της Ιταλία για κοσμοπολίτικες διακοπές. Κι, εκεί λοιπόν, που για χρόνια ήταν ένα μέρος σχεδόν ανέγγιχτο από τον μαζικό τουρισμό, το φετινό καλοκαίρι γίνεται ο χαμός!

Όπως έκανε γνωστό η πλατφόρμα Airbnb, οι κρατήσεις στην πόλη Ραβέλλο -μόλις 15 λεπτά μακριά από το Ατράνι- αυξήθηκαν κατά 93%, ενώ στην πόλη Μινόρι, που βρίσκεται επίσης στην επαρχία Σαλέρνο, η αύξηση άγγιξε το 62%. Όλος αυτός ο παροξυσμός των τουριστών, έχει διχάσει τους κατοίκους του Ατράνι. Πολλοί χαίρονται για τη ζήτηση που υπάρχει και τον κόσμο που καταφτάνει εδώ, όμως, άλλοι τόσοι ανησυχούν για το κατά πόσο είναι βιώσιμο όλο αυτό.

Εξάλλου, η ακτογραμμή του Αμάλφι είναι ήδη κορεσμένη από τον υπερτουρισμό. «Το χωριό μας δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε τεράστιους αριθμούς τουριστών. Αυτοκίνητα, λεωφορεία και μοτοσικλέτες μπλοκάρουν την κυκλοφορία» δηλώνει μία επιχειρηματίας της περιοχής στον Guardian.

Όπως και να έχει, το Ατράνι είναι ένα μέρος που μοιάζει με καρτ ποστάλ. Φωλιασμένο μεταξύ δύο απόκρημνων βράχων στην ακτή του Τυρρηνικού πελάγους, διαθέτει λιγότερους από 1.000 μόνιμους κατοίκους και χαρακτηρίζεται από τα πολύχρωμα κτίρια που είναι αμφιθεατρικά χτισμένα πάνω από τη μικρή παραλία του χωριού.

Οι προσόψεις των τριώροφων ή τετραώροφων σπιτιών που πλαισιώνουν την κεντρική πλατεία έχουν τη δική τους γοητεία. Στενά, φιδογυριστά δρομάκια, μπαρόκ εκκλησίες και πλατείες με σιντριβάνια που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα και καφέ με υπέροχες βεράντες είναι τα επιπλέον στοιχεία που συνθέτουν τη μοναδική ατμόσφαιρα του Ατράνι.