Σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, περικυκλωμένο από ψηλά βουνά και καταπράσινους ελαιώνες βρίσκεται η μοναδική φυσική λίμνη γλυκού νερού της Κρήτης. Είναι η Κουρνά, που αποτελεί τον απόλυτο φυσιολατρικό προορισμό στο νησί, προσελκύοντας χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.
Η λίμνη απέχει 43 χιλιόμετρα από τα Χανιά και μόλις 20 χλμ από το Ρέθυμνο, ενώ αποτελεί ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα και είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Πιστεύεται πως κοντά στη λίμνη υπήρχε ιερό της Κορησίας Αθηνάς, και γι’ αυτό στ’ αρχαία κείμενα αναφέρεται ως Κορησία.
Τροφοδότης της λίμνης είναι τα νερά που κατεβαίνουν από τα Λευκά Όρη και αναβλύζουν από δύο πηγές: η μία είναι κάτω από το νερό και η άλλη είναι η αναδυόμενη πηγή Αμάτι. «Αναδυόμενη» επειδή το καλοκαίρι βγαίνει πάνω από την επιφάνεια του νερού, ενώ τον χειμώνα χάνεται από κάτω του.
Η μικρή, στρογγυλή λίμνη έχει έκταση 579 στρεμμάτων και στο βαθύτερο σημείο της φτάνει τα 22,5 μέτρα. Το σκοτεινό χρώμα των υδάτων της το οφείλει στα φύκια που βρίσκονται στον πυθμένα της, ενώ η πλούσια χλωρίδα της αποτελεί καταφύγιο πολλών ειδών πτηνών, αλλά και χελιών, νερόφιδων κι ένα σπάνιο είδος χελώνας.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι η λευκή αμμουδιά, η οποία περιβάλλει πολλά σημεία των όχθεων. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό, η λίμνη Κουρνά αποτελεί, πλέον, παραθεριστική επιλογή τα καλοκαίρια, όπου θα δείτε στημένες ομπρέλες στην παραλία.
Οι θρύλοι για την κοπέλα και την οργή του Θεού
Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν και δύο διαδεδομένοι θρύλοι, σχετικά με το πώς σχηματίστηκε. Ο πρώτος θέλει να ζούσε κάποτε εκεί μια ξανθιά κοπέλα, που προσπαθούσε να σωθεί από τις ερωτικές ορέξεις του ίδιου της του πατέρα. Στην απελπισία της ευχήθηκε να βουλιάξει η περιοχή και να γίνει λίμνη, την οποία θα κατοικούσε εκείνη ως στοιχειό.
Ο δεύτερος αναφέρει ότι οι κάτοικοι της περιοχής ήταν άπιστοι και ο Θεός για να τους τιμωρήσει δημιούργησε πολύ δυνατές βροχές με μεγάλη χρονική διάρκεια στο σημείο αυτό, με αποτέλεσμα το νερό της βροχής να πνίξει τους κατοίκους και να δημιουργηθεί η λίμνη στην περιοχή.