Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας που -κακώς- ζει στη σκιά της πρωτεύουσας, Λισαβόνας. Ο λόγος για το Πόρτο που φημίζεται για το κρασί του, αλλά και την εξαιρετική αρχιτεκτονική του και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του.

Χτισμένο κατά μήκος των εκβολών του ποταμού Ντούρο, στα βόρεια της Πορτογαλίας, το Πόρτο είναι ένα από τα παλαιότερα ευρωπαϊκά κέντρα και έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1996. Απέχει περίπου 3 ώρες με το τρένο από τη Λισαβόνα, και αν επιλέξετε την Πορτογαλία ως προορισμό, δείτε παρακάτω γιατί το Πόρτο αξίζει να είναι το επόμενο ταξίδι σας.

Πόρτο Πορτογαλία

Οι βόλτες στις γειτονιές του

Η πόλη ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική της, τα χρώματα της, αλλά κυρίως για την τοποθεσία της. Θα απολαύσετε τις βόλτες δίπλα στον ποταμό Ντούρο, όπως και εκείνες στις γραφικές γειτονιές της. Όπως η Ribeira, η ιστορική και πολύχρωμη γειτονιά του Πόρτο, η οποία σφύζει από ζωή. Εδώ, θα βρείτε πολλά εστιατόρια, μπαρ και μαγαζιά με είδη χειροτεχνίας.

Πόρτο Πορτογαλία

Βόλτες στη γέφυρα Ponte de Dom Luís I

Αν βρεθείτε στο Πόρτο, δεν γίνεται να μην διασχίσετε τη γέφυρα που δημιούργησε ένας μαθητής του Γουστάβου Άϊφελ το 1886. Η Ponte de Dom Luís I χτίστηκε για να αντικαταστήσει μια παλαιότερη γέφυρα από παλιά κομμάτια πλοίων που ήταν κολλημένα το ένα πλάι στο άλλο, ενώ ενώνει την παλιά πόλη του Πόρτο με τη δίδυμη πόλη της, τη Vila Nova de Gaia.

Πόρτο Πορτογαλία

Βόλτες στα κελάρια με το περίφημο κρασί Port

Το Πόρτο φημίζεται για το κρασί του, το Port. Και μια βόλτα στα κελάρια κρασιού είναι από τα πράγματα που πρέπει να κάνει όποιος επισκέπτεται την πόλη. Τα κελάρια που αποτελούν τουριστική ατραξιόν βρίσκονται στην Gaia.

Πόρτο Πορτογαλία

Φαγητό και κρασί

Το Πόρτο αποτελεί δημοφιλή γαστρονομικό προορισμό, καθώς στα εστιατόρια της πόλης θα βρείτε αυθεντικά πιάτα της παραδοσιακής πορτογαλικής κουζίνας. Το «εθνικό φαγητό» της Πορτογαλίας είναι ο μπακαλιάρος και στο Πόρτο θα το βρείτε σε εκδοχές που θα σας ενθουσιάσουν. Κι εννοείται πως θα έχετε την ευκαιρία να πιείτε το περίφημο κρασί, Πόρτο.

Πόρτο Πορτογαλία

Πόζες με φόντο τα azulejos

Από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία του Πόρτο, είναι τα azulejos, τα πολύχρωμα πλακάκια που αποτελούν σύμβολο του πορτογαλικού design. Μάλιστα, μπορείτε να βρείτε εντυπωσιακά σχέδια στον σιδηροδρομικό σταθμό São Bento, αλλά και στους τοίχους της οδού Rua de Santa Catarina.

Πόρτο Πορτογαλία