Μόνο παραμυθένιες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι γιορτές των Χριστουγέννων στα Τρίκαλα, καθώς η πόλη της Θεσσαλίας έχει συνδυάσει άρρηκτα το όνομά της με την εορταστική περίοδο -και όχι άδικα.
Το παραμυθένιο χριστουγεννιάτικο χωριό του «Μύλου των Ξωτικών» στήνεται κάθε χρόνο στον παλιό Μύλο Ματσόπουλου, στο ομώνυμο πάρκο της πόλης των Τρικάλων και μυεί μικρούς και μεγάλους επισκέπτες των Τρικάλων στη μαγεία των Χριστουγέννων.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πιο λαμπερό χριστουγεννιάτικο, θεματικό πάρκο στην Ελλάδα που ανοίγει τις πύλες του σε μικρούς και μεγάλους τα τελευταία χρόνια, με σκοπό να τους μεταφέρει σε έναν κόσμο παραμυθένιο, αυτόν των Χριστουγέννων.
Βόλτα στο Ληθαίο ποταμό
Σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής, ο Ληθαίος ποταμός είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζει ο επισκέπτης της πόλης, αλλά και το τελευταίο που θέλει να δει ως αναμνηστική εικόνα από το ταξίδι του στα Τρίκαλα. Το συναρπαστικό και ταυτόχρονα νοσταλγικό τοπίο ολόγυρά του, από τα τοπία που σίγουρα όλοι θέλουν να μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη τους.
Στην ουσία πρόκειται για το διασημότερο αξιοθέατο της πόλης, το οποίο συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα πάνω του. Ο Ληθαίος είναι παραπόταμος του Πηνειού, έχει μήκος 36 χλμ., πηγάζει από υψόμετρο 500 μέτρων στα Αντιχάσια όρη και εκβάλλει τα νερά του στην Πηνειό, λίγο έξω από τα Τρίκαλα.
Το ποτάμι χωρίζει την πόλη στα δύο, με τις όχθες του να ενώνονται μεταξύ τους με συνολικά δεκατρείς γέφυρες. Οι περισσότερες έχουν δημιουργηθεί για να χρησιμοποιούνται από τους πεζούς, με την κεντρική που ενώνει τον πεζόδρομο της Ασκληπιού με την κεντρική πλατεία να χρονολογείται από το 1888 και να έχει κατασκευαστεί από Γάλλους μηχανικούς.
Η αρχοντική συνοικία των Τρικάλων
Η άλλοτε αρχοντική συνοικία της πόλης, το Βαρούσι, μέχρι το 1930 αποτελούσε την πιο εύπορη και αυτοδιοικούμενη περιοχή των Τρικάλων. Μαζί με τη συνοικία Παλιά Μανάβικα, σήμερα αποτελούν την παλιά πόλη της όμορφης πόλης της Θεσσαλίας.
Μια βόλτα στα στενά γραφικά σοκάκια, τα οποία έγιναν ιδιαιτέρως γνωστά από το τραγούδι του Τσιτσάνη ως «τα στενά του Σακαφλιά» είναι αρκετή για να ταξιδέψει κανείς πίσω στο χρόνο.
Το μάτι χάνεται στη γραφικότητα του όλου σκηνικού, ενώ το βλέμμα ανάμεσα στα διατηρητέα αρχοντικά «πιάνει» τον περίφημο πύργο του ρολογιού, ο οποίος είναι ορατός σχεδόν από κάθε σημείο του Βαρουσίου.