Ένα από τα σημαντικότερα ατού της Αράχωβας –εκτός από το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού και την κοντινή απόσταση από την Αθήνα– είναι το γεγονός ότι εδώ θα φας ποιοτικά. Με μια παράδοση στην τοπική κουζίνα και πιάτα που φέρουν την υπογραφή της, ό,τι και να δοκιμάσεις θα σου αφήσει την καλύτερη γευστική εμπειρία. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν και επιλογές που τιμούν και αναδεικνύουν την μοντέρνα κουζίνα. Παραδοσιακές ταβέρνες, λοιπόν, και εκλεπτυσμένα εστιατόρια συνθέτουν το γαστρονομικό χάρτη του δημοφιλέστερου, χειμερινού προορισμού της χώρας καλύπτοντας τα γούστα και τα βαλάντια του κάθε επισκέπτη. Πάρε μια ιδέα από τα αγαπημένα μας γευστικά στέκια στο γραφικό χωριό και αποφάσισε ποια θα γίνουν και τα δικά σου!

Δασαργύρης

dasargiris Η παλαιότερη ταβέρνα στην Αράχωβα εντοπίζεται στον κεντρικό δρόμο του χωριού, λίγο μετά το κτήριο του Δημοτικού Σχολείου (με κατεύθυνση προς Δελφούς), και ονομάζεται Δασαργύρης. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που έχει κλείσει 100 χρόνια λειτουργίας, στα ηνία της οποίας σήμερα βρίσκεται η τρίτη γενιά ιδιοκτητών. Τα ηνία της κουζίνας κρατούν οι γονείς των σημερινών ιδιοκτητών Γιάννη και Μαρίας, κυρία Ρούλα και κύριος Παναγιώτης, οι οποίοι ετοιμάζουν παραδοσιακές σπιτικές προτάσεις που κάνουν θραύση, κατατάσσοντας την ταβέρνα στις αγαπημένες επιλογές των επισκεπτών της Αράχωβας. Μην χάσεις το περίφημο κοντοσούβλι και το κοκορέτσι από σούβλες, αλλά και μαγειρευτά, όπως στιφάδο, χειροποίητες πίτες κ.ά. Info Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά: 12.00-00.00 Από 11 ευρώ/άτομο Αράχωβα, τηλ. 22670 31291, 6932 713751

Ταβέρνα Καπλάνης

kaplanis Η Ταβέρνα Καπλάνης στην πλατεία Τροπαίου (παλιότερα γνωστή και ως Πλατάνια) είναι μία από τις παλαιότερες ταβέρνες της Αράχωβας καθώς μετρά 30 χρόνια λειτουργίας. Αδιαμφισβήτητα, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς του χειμερινού θέρετρου, εξαιτίας των γευστικών δημιουργιών της κυρίας Στέλλας που ικανοποιούν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Από τις προτάσεις της, ξεχωριστή θέση κατέχουν οι ζεστές σούπες, το αρνάκι φρικασέ, ο κόκορας κρασάτος, οι γαρδούμπες, η χορτόπιτα με το πλαστό φύλλο και τα σπιτικά μαγειρευτά και ζουμερά, ολόφρεσκα κρεατικά της ώρας. Οι ιδιοκτήτες της ταβέρνας καλλιεργούν τα δικά τους αμπέλια, γι’ αυτό μην διστάσεις να παραγγείλεις το κρασί παραγωγής τους. Info Καθημερινά: 12.00-00.00 Από 12 ευρώ/άτομο (με ποτήρι κρασί) Πλατεία Τροπαίου, Αράχωβα, τηλ. 22670 31891

Καλύβα

kaliva Από τις πρώτες ταβέρνες που λειτούργησαν στο Λιβάδι (4 χλμ. από την Αράχωβα), η Καλύβα αποτελεί all time classic επιλογή για παραδοσιακό φαγητό. Στην κουζίνα η κυρία Έφη (σύζυγος του ιδιοκτήτη κυρίου Ηλία) ετοιμάζει γευστικά πιάτα με μεράκι και αγάπη, παρασκευασμένα από φρέσκες και επιλεγμένες ντόπιες πρώτες ύλες. Το φημισμένο κυνήγι (αγριογούρουνο ή ζαρκάδι της περιοχής) είναι μία από τις επιλογές που προτείνουμε. Ακόμη, τραγανά παϊδάκια, σπιτικές πίτες και μαγειρευτά πιάτα παρελαύνουν από το τραπέζι. Ο χώρος, άκρως παραδοσιακός κι αυτός, είναι διαμορφωμένος σε τρεις διαφορετικές αίθουσες με τζάκι. Συνόδευσε το γεύμα με τοπικό ροζέ κρασί και μην ξεχάσεις να απολαύσεις καρυδόπιτα ή γιαούρτι με σπιτικό γλυκό του κουταλιού. Info Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά: 12.00-00.00 (Οκτώβριος-Μάιος) Από 15 ευρώ/άτομο (με ποτήρι κρασί) Λιβάδι, Αράχωβα, τηλ. 22670 31222

Το Καλντερίμι

Kalderimi Είναι το κρυμμένο μυστικό της Αράχωβας. Θα βρεις την παραδοσιακή ταβέρνα Το Καλντερίμι μόλις κατηφορίσεις τα σκαλάκια που θα δεις στον κεντρικό δρόμο, στο αριστερό σου χέρι (με κατεύθυνση προς Δελφούς), κάτω από το κτήριο του ΟΤΕ. Η κυρία Καίτη στην κουζίνα μαγειρεύει πιάτα βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές με ντόπιες πρώτες ύλες. Οι σπιτικές γεύσεις κυριαρχούν σε όποιο πιάτο του καταλόγου κι αν επιλέξεις. Ανάμεσά τους, ωστόσο, ξεχωρίζουν το αρνάκι φρικασέ ή με δαμάσκηνα, το στιφάδο και η μεγάλη ποικιλία σε ορεκτικά (δοκίμασε την ψητή μελιτζάνα). Από τις επιλογές που βασίζονται σε τοπικά υλικά, προτείνουμε τον ντόπιο κόκορα κρασάτο με χυλοπίτες και τη φορμαέλα ψητή στη σχάρα. Ολοκλήρωσε το γεύμα σου με κάποιο από τα σπιτικά γλυκά, που εναλλάσσονται σε καθημερινή βάση. Info Από 15 ευρώ/άτομο (με ποτήρι κρασί) Αράχωβα, τηλ. 22670 31418

Ταβέρνα Ζάχος

Η Ταβέρνα Ζάχος, στο Λιβάδι Παρνασσού, ανήκει σε εκείνες τις επιχειρήσεις που αποτελούν κλασική επιλογή όσων αγαπούν το απλό και καλό φαγητό. Εδώ, θα απολαύσεις ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, με τα διάσημα παϊδάκια να έχουν κατορθώσει να μην λείπουν από κανένα τραπέζι. Η σταθερή πελατεία, πέραν του καλού φαγητού, οφείλεται στην οικογενειακή διάθεση και προσέγγιση του Ζάχου (ιδιοκτήτη) κυρίως, αλλά και της νέας γενιάς, Ασημίνας και Νικόλα που φαίνεται να έχουν διδαχθεί σωστά την κάτι περισσότερο από φιλόξενη αντιμετώπισή του. Ωστόσο, εκτός από τη φιλόξενη διάθεση που διατηρείται αναλλοίωτη και αυθεντική, η νέα γενιά έχει βάλει “το χεράκι” της και στην κουζίνα, όπου πλέον συναντάμε και πιο μοντέρνες πινελιές που σέβονται πάντα την παράδοση. Μην χάσεις τη σούπα με κρέμα κολοκύθας με ginger και κάρι, το κοκκινιστό αγριογούρουνο αλλά και το μπουτάκι από αρνί τυλιγμένο σε αμπελόφυλλο ψημένο για ώρες στο φούρνο. Info Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά: 12.00-αργά Από €18/άτομο Λιβάδι, Παρνασσός, τηλ. 22670 32159, facebook page

Το Αρχοντικό

Η ταβέρνα Το Αρχοντικό είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που σε υποδέχεται στο ζεστό περιβάλλον της για να σου προσφέρει πιάτα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, στον κεντρικό δρόμο του οικισμού, στη στροφή πριν από τη γέφυρα. Διαθέτει εκπληκτική θεά στο Ρολόι και ξεχωρίζει για τις σπιτικές της προτάσεις, μαγειρεμένες από τη μητέρα του ιδιοκτήτη Δημήτρη, κυρία Λουκία. Ο πλούσιος κατάλογός του αποτελείται από πιάτα παρασκευασμένα με επιλεγμένες, ντόπιες πρώτες ύλες και προϊόντα. Από αυτά ξεχωρίζουν ο κόκορας κρασάτος, το χοιρινό με σέλινο, το αρνάκι λεμονάτο και το μοσχαράκι κοκκινιστό. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα προσφέρει κυνήγι (αγριογούρουνο ή ελάφι στιφάδο) και γίδα βραστή. Φυσικά, από το μενού δεν λείπουν και τα ψητά της ώρας (μπιφτέκι κοτόπουλο, ψαρονέφρι, σταβλίσια μοσχαρίσια μπριζόλα κ.ά.) αλλά και κάποιες σπεσιαλιτέ, όπως μανιτάρια πορτομπέλο στο φούρνο γεμιστά με σπανάκι και καπνιστό τυρί Μετσόβου. Info Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά: 12.00-00.00 Από €12-15/άτομο (με ποτήρι κρασί) Αράχωβα, τηλ. 22670 31631, www.toarhontiko.gr

Ε

Το Ε ανήκει σε εκείνη την κατηγορία επιχειρήσεων που δεν χρειάζονται συστάσεις. All day long cafe bar-restaurant στον κεντρικό δρόμο του χωριού, top στο είδος του, δεν εφησυχάζει και κάθε χρόνο μας προ(σ)καλεί με νέες εκπλήξεις που ανεβάζουν τον πήχη (του) ακόμα πιο υψηλά. Μπορείς να το επισκεφτείς από το πρωί για να απολαύσεις πλούσια πρωινά και brunch, να τιμήσεις το ανανεωμένο εστιατόριό του αλλά και να έρθεις για το φημισμένο nightlife του. Φέτος, λοιπόν, τα νέα είναι ευχάριστα και έρχονται από την κουζίνα του. O ταλαντούχος chef Δημήτρης Νικολής –βασικός συνεργάτης της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου που συναντούσαμε πέρυσι στο αθηναϊκό Homey, αλλά και παλαιότερα στο Doors και το θρυλικό Αριστερά Δεξιά– έχει κατορθώσει να ανεβάσει αισθητά το επίπεδο του εστιατορίου έχοντας στήσει ένα ενδιαφέρον μενού που πραγματικά ικανοποιεί και τους πλέον απαιτητικούς. Η κουζίνα του είναι μοντέρνα δημιουργική με «αθόρυβες» επιρροές Ανατολής. Αγαπά τα τοπικά προϊόντα και τους δίνει χώρο στις προτάσεις του καταλόγου, δείχνει μεγάλη «μαεστρία» στο κρέας και εξαιρετική προσέγγιση στα risotti και την pasta. Info Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά: 10.00-αργά Από €30/άτομο (χωρίς κρασί), €4 (cappuccino), €9 (ποτό), €12 (cocktail) Κεντρικός Δρόμος, Αράχωβα, τηλ. 22670 31158, facebook page

Tavola

Στο μικρό πεζόδρομο λίγο μετά την πλατεία Λάκκα (με κατεύθυνση προς Δελφούς) κρύβεται μια μικρή –αυθεντική θα έλεγε κανείς– ιταλική trattoria. Το Tavola, με το Λουκά Σύρο στο τιμόνι τόσο του εστιατορίου όσο και της κουζίνας, σίγουρα θα γίνει ένας από τους λόγους που θα επιστρέψεις και πάλι στο κοσμοπολίτικο χωριό. Χειροποίητα ζυμαρικά, γευστικά ριζότι, σαλάτες και κρεατικά κατευθείαν από την open air kitchen, συνοδεύονται ιδανικά με κάποιο από τα ελληνικά ή τα ιταλικά κρασιά της ενημερωμένης λίστας (διαθέτει περίπου 30 ετικέτες). Info Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη-Κυριακή: από τις 19.00, high season (Δεκέμβριος-Ιανουάριος): Σάββατο-Κυριακή από τις 12.00, γιορτές: καθημερινά: από τις 12.00 Από €18/άτομο (χωρίς κρασί) Αράχωβα, τηλ. 6973 431969

Το Φασούλι

Στην έξοδο της Αράχωβας, στο δρόμο προς το Λιβάδι και το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, εντοπίζεται το Φασούλι. Με αδιαμφισβήτητο δυνατό χαρτί του την ιδανική τοποθεσία και την εκπληκτική θέα που χαλαρώνει το μάτι και ταξιδεύει το νου, ξεχωρίζει για την παραδοσιακή, ελληνική κουζίνα και τα σπιτικά μαγειρεμένα πιάτα του. Δοκίμασε οπωσδήποτε γεμιστά μανιτάρια, αρνάκι στο πουγκί, την ομώνυμη με το εστιατόριο σαλάτα και το ψαρονέφρι. Στο τέλος, μην παραλείψεις να αμαρτήσεις με τα σπιτικά παρασκευασμένα γλυκά (ραβανί, χαλβάς κ.ά.), που προσφέρονται δωρεάν. Info Κυριακή-Δευτέρα & Τετάρτη-Παρασκευή: 12.30-22.00, Σάββατο: 12.30-23.00 Από €15/άτομο (χωρίς κρασί) Αράχωβα, τηλ. 22670 29227, facebook page

Ακουαρέλα

Λειτουργεί από το 2006 στον δεύτερο πεζόδρομο μετά την πλατεία Λάκκα (με κατεύθυνση προς Δελφούς). Η Ακουαρέλα έχει γράψει τη δική της ιστορία στη νυχτερινή ζωή του κοσμοπολίτικου προορισμού. Επιλέξε την για ένα δείπνο με προτάσεις από τη μεσογειακή κουζίνα με εθιστικά πιάτα, και συνέχισε τη βραδιά με την παρέα σου με εκπληκτικά cocktails και ποτά. Info Ωράριο λειτουργίας: Παρασκευή-Σάββατο: από τις 20.30 Από €30/άτομο, €10 (ποτό) Αράχωβα, τηλ. 22670 32660, 6975 916171

Paramount

Βρίσκεται στο Λιβάδι, 10 λεπτά με το αυτοκίνητο από την Αράχωβα (4 χλμ.), και σε περιμένει από το πρωί μέχρι το βράδυ, σε ένα σκηνικό που φέρνει στο νου εικόνες από ευρωπαϊκά chalets. Φτιαγμένο εξολοκλήρου από ξύλο, πέτρα και γυαλί, προσφέρει απεριόριστη θέα στον Παρνασσό. Στο Paramount, με το χαρακτηριστικό τζάκι στο κέντρο, θα ζήσεις cozy και χουχουλιάρικες στιγμές. Είναι ανοιχτό από νωρίς και σερβίρει πλούσιο χορταστικό πρωινό (με ομελέτες, κρουασάν, σπιτικά κέικ, φρεσκοστυμμένους χυμούς) μαζί με ζεστό καφέ, ενώ το μεσημέρι και το βράδυ λειτουργεί και ως εστιατόριο. Οι σεφ δημιουργούν προτάσεις από τη μεσογειακή κουζίνα για απαιτητικούς γευσιγνώστες, αλλά από φέτος γίνεται έντονη και η παρουσία της παραδοσιακής κουζίνας. Σταθερή αξία παραμένουν τα φιλέτα, ωστόσο πλέον μπορείς να απολαύσεις και μαγειρευτά –ξεχωρίζει το μοσχαράκι στη γάστρα Paramount– καθώς και κοντοσούβλι 2 ατόμων του οποίου η παρουσίαση είναι εντυπωσιακή. Info Ωράριο λειτουργίας: Παρασκευή-Κυριακή: από τις 08.00 Από €19/άτομο χωρίς κρασί, €3,50 (cappuccino), €8 (ποτό) Λιβάδι, Αράχωβα, τηλ. 22670 32400, facebook page

Ψήνεται… Ψήνεσαι;

Για ένα γρήγορο και ταυτόχρονα γευστικό break πραγματοποίησε μια στάση στο ψητοπωλείο Ψήνεται… Ψήνεσαι; πάνω στον κεντρικό δρόμο της Αράχωβας, λίγο μετά το πάρκινγκ με κατεύθυνση προς Δελφούς. Εδώ, θα έχεις τη δυνατότητα να δοκιμάσεις ζουμερά κρέατα στη σχάρα ή στη σούβλα, τόσο σε μερίδα όσο και σε τυλιχτό σάντουιτς. Επίλεξε κάποιο από τα λιγοστά τραπέζια ή πάρε την παραγγελία στο δωμάτιο. Δοκίμασε γύρο, σουβλάκι ή λουκάνικο και θα γλείφεις τα δάχτυλά σου. Info Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά: από τις 12.00 Από €2,40 (τυλιχτό), €7 (μερίδα γύρος) Αράχωβα, τηλ. 22670 32585