Μετά από 14 χρόνια ως το δεξί χέρι του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, το Νο 2 του Facebook και στη συνέχεια της μητρικής Meta, Σέριλ Σάντμπεργκ παραιτήθηκε.

Υπήρξε μία από τις πλέον προβεβλημένες γυναίκες μάνατζερ στον κόσμο της τεχνολογίας παγκοσμίως και τώρα αποφάσισε να ασχοληθεί περισσότερο με το φιλανθρωπικό. «Είναι ώρα να αλλάξω κεφάλαιο στη ζωή μου, δεν ξέρω τι θα φέρει το μέλλον, έμαθα ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει» έγραψε σε μία μακροσκελή ανάρτηση στο Facebook. Όπως διευκρίνισε θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο της Meta μετά την αποχώρησή της.

Η ανάρτηση στο Facebook

Today, I am sharing the news that after 14 years, I will be leaving Meta. When I first met Mark, I was not really…

Posted by Sheryl Sandberg on Wednesday, June 1, 2022

Η Σάντμπεργκ, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, είχε προϋπηρεσία στη Google και στις ψηφιακές διαφημίσεις. Έπιασε δουλειά στο Facebook μετά από μία γνωριμία με τον Ζάκερμπεργκ σε ένα πάρτι και όταν το social media ήταν μια μικρή εταιρεία με ζημιά 56 εκατ. δολ. και με επικεφαλής τον 23χρονο, ο οποίος είχε παρατήσει το Χάρβαρντ.

Στη συνέχεια η Σάντμπεργκ είχε σημαντική συμβολή στη ραγδαία μεγέθυνση και παγκόσμια επιτυχία του μεγαλύτερου σήμερα μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Το 2021 η Meta εμφάνισε έσοδα 118 δισεκατομμυρίων δολαρίων και κέρδη 39,4 δισ. δολάρια. H συγγραφή αρκετών βιβλίων για το μάνατζμεντ της προσέδωσε μεγαλύτερη φήμη ενώ οι επικρίσεις κατά του Facebook από πολλές πλευρές είχαν αρνητικό αντίκτυπο και στο πρόσωπο της.

Ο chief growth officer της Meta Χαβιέ Όλιβαν θα πάρει τη θέση της Σάντμπεργκ. Μετά την ανακοίνωσή της η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε αρχικά κατά 4%, αλλά στη συνέχεια κάλυψε σχεδόν τις αρχικές απώλειες.

Το τέλος μιας εποχής

Σε δική του ανάρτηση ο Ζάκερμπεργκ χαρακτήρισε την αναχώρηση της Σάντμπεργκ «το τέλος μιας εποχής», σημειώνοντας ότι η εταιρική σχέση τους υπήρξε ασυνήθιστα μακρόχρονη.

«Η Σέριλ οργάνωσε τον τομέα των διαφημίσεων μας, προσέλαβε σπουδαίους ανθρώπους, διαμόρφωσε την εταιρική μας κουλτούρα και με δίδαξε πως να τρέχω μια εταιρεία. Δημιούργησε ευκαιρίες για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και αξίζει τα εύσημα σε μεγάλο βαθμό γι’ αυτό που είναι σήμερα η Meta», πρόσθεσε, σύμφωνα με το BBC, το Reuters και τους New York Times, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.