Το μεγάλο «ναι» είπε η Μεγάλη Βρετανία στην εταιρεία Huawei για την ανάπτυξη δικτύου 5G.
Σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα, σήμερα 28 Ιανουαρίου, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι ο γιγάντιος τεχνολογικός όμιλος από την Κίνα θα ξεκινήσει να «χτίζει» το δίκτυο 5G της σε όλη τη χώρα.
Η απόφαση επιβεβαιώθηκε σε σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, όπου συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών και του στρατού.
Η Huawei δεν θα συμμετάσχει στο βασικό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο 5G που θα λειτουργεί σε ευαίσθητους τομείς όπως οι πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ενώ το όριο συμμετοχής της στην αγορά θεωρείται ότι αποτελεί μία δικλείδα ασφαλείας.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Πολιτισμού και ΜΜΕ και το Κέντρο Εθνικής Κυβερνοασφάλειας, αναφέρεται ότι στη σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι το τελευταίο θα παράσχει οδηγίες προς τους πράκτορες του Τηλεπικοινωνιακού δικτύου του Ηνωμένου Βασιλείου για τους παρόχους υψηλού κινδύνου, ώστε να αποκλειστούν από κρίσιμα και ευαίσθητα εθνικά δίκτυα και να περιοριστούν μόνο στα περιφερειακά, δηλαδή της διασύνδεσης συσκευών και εξοπλισμού κινητών τηλεφώνων και μόνο στο 35% της αγοράς.
Όπως αναφέρουν τα βρετανικά μέσα, επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές, μία απαγόρευση συμμετοχής της κινεζικής εταιρείας παρόχου του διαδικτύου υπερυψηλών ταχυτήτων από την βρετανική αγορά θα καθυστερούσε την ανάπτυξη του δικτύου κατά δύο με τρία χρόνια και συνεπώς την οικονομική ανάπτυξη από την τεχνολογική εξέλιξη, στην οποία προσβλέπει η βρετανική κυβέρνηση, παρά το ρίσκο της απομόνωσης από μία «καλή» εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, που όλο το προηγούμενο διάστημα εξέφραζαν αντιρρήσεις για την συμμετοχή της Huawei στο βρετανικό δίκτυο.
Εξάλλου, ελήφθη υπόψη η άποψη εμπειρογνωμόνων σε θέματα κυβερνοασφάλειας ότι μία αυστηρή προσέγγιση στο ρυθμιστικό καθεστώς που θα λειτουργήσει η κινεζική εταιρία μπορεί να καταστήσει τους κινδύνους διαχειρίσιμους.
Η Huawei καλωσόρισε την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για τη συνέχιση της συνεργασίας σε ό,τι αφορά το δίκτυο 5G, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της ότι «η απόφαση που στηρίζεται σε στοιχεία θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερο προηγμένες, ασφαλείς και οικονομικά αποδοτικές τηλεπικοινωνιακές υποδομές για το μέλλον, που δίνουν πρόσβαση στη Βρετανία σε προηγμένη τεχνολογία και εξασφαλίζουν μία ανταγωνιστική αγορά».
Αύριο θα βρίσκεται σε προγραμματισμένη επίσκεψη στη Βρετανία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος αναμένεται να μεταφέρει τη δυσαρέσκεια της αμερικανικής διοίκησης στο ζήτημα, καθώς ήδη από χθες σε δηλώσεις του προειδοποίησε ότι η κυριαρχία της Βρετανίας βρίσκεται σε κίνδυνο, εάν τελικά επιτρέψει τη συμμετοχή της Huawei στην ανάπτυξη των δικτύων της.
«Η ΕΕ θα ορίσει αυστηρούς κανόνες»
Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν δήλωσε ότι «η ΕΕ δεν σκοπεύει κατ’ αρχήν να αποκλείσει την κινεζική Huawei από την ανάπτυξη του δικτύου 5G στην Ευρώπη, όμως θα ορίσει “αυστηρούς κανόνες”».
«Το θέμα δεν είναι να επιβληθούν διακρίσεις, αλλά να τεθούν κανόνες. Θα είναι αυστηροί, θα είναι απαιτητικοί και προφανώς θα υποδεχθούμε στην Ευρώπη όλες τις εταιρείες που θα θέλουν να τους εφαρμόσουν», δήλωσε ο επίτροπος ενώπιον των ευρωβουλευτών.
Ο Γάλλος πρώην υπουργός Οικονομίας, ο οποίος διετέλεσε επίσης επικεφαλής της εταιρείας τηλεπικοινωνιών France Telecom, θα παρουσιάσει αύριο, Τετάρτη, μια «εργαλειοθήκη» που δημιουργήθηκε από τα κράτη μέλη της Ένωσης σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Πρέπει να έχουμε, θα το δείτε μέσα στην “εργαλειοθήκη”, τη δυνατότητα για κάθε χώρα, για κάθε εταιρεία τηλεπικοινωνιών, να έχει πολλές πηγές προμηθευτών, διότι πρέπει να μειώσουμε τους κινδύνους», πρόσθεσε.
Δεύτερη στην αγορά των smartphones, η κινεζική Huawei έχει επιβληθεί στην ανάπτυξη του δικτύου 5G έναντι των αντιπάλων της, της σουηδικής Ericsson, της φινλανδικής Nokia και της νοτιοκορεατικής Samsung.