Είναι γεγονός ότι το Διαδίκτυο έχει κάνει τον κόσμο μας πραγματικό πλανητικό χωριό, φέρνοντας την ανθρωπότητα πιο κοντά από ποτέ. Το ίντερνετ άλλαξε τον σύγχρονο κόσμο με τρόπο που δεν θα περίμενε κανείς, με την κατακλυσμιαία επίπτωσή του να αποτελεί τώρα αντικείμενο μελέτης. Η κοινωνία της πληροφορίας ποτέ δεν ήταν πιο προσβάσιμη στον απλό λαό, αν και οι επιδράσεις του ίντερνετ στον πλανήτη θα χρειάζονταν ιδιαίτερο άρθρο για να απαριθμηθούν! Κι όλα αυτά από μια εφεύρεση που ξεκίνησε δειλά-δειλά και κανείς δεν πίστεψε στη χρησιμότητα ή τη σημαντικότητά της. Κανείς εκτός από τους παρακάτω οραματιστές φυσικά, οι οποίοι από το γκαράζ του σπιτιού τους έβαλαν σκοπό να αλλάξουν την οικουμένη…
Πρώτη φωτογραφία
Η πρώτη εικόνα που ανέβηκε ποτέ στον Παγκόσμιο Ιστό ήταν μια φωτογραφία ενός κοριτσίστικου κωμικού γκρουπ που λεγόταν Les Horrible Cernettes. Η ομάδα απαρτιζόταν από διοικητικούς υπαλλήλους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών, του γνωστού μας CERN! Ήταν ο μάνατζερ της ομάδας, Silvano de Gennaro, που απαθανάτισε τα κορίτσια κατά τη διάρκεια του ετήσιου μουσικού φεστιβάλ του CERN. Αφού πέρασε το ενσταντανέ από το Photoshop, το έσωσε και το ανέβασε στον Παγκόσμιο Ιστό του καλού του φίλου Τιμ Μπέρνερς-Λι! Γι’ αυτό και ήταν αυτή η εικόνα και όχι κάποια καλλιτεχνική ή επιστημονική δουλειά που κόσμησε πρώτη το Ίντερνετ. Είμαστε εξάλλου στην εποχή που κανείς δεν πίστευε στο όραμα του «πατέρα» του Παγκόσμιου Ιστού, ο οποίος χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη φωτογραφία για να δείξει στα μεγάλα κεφάλια του CERN ότι ο Ιστός του, πέρα από τρόπος για ανταλλαγή επιστημονικών δεδομένων, θα μπορούσε να έχει και πλάκα. Η εικόνα ανέβηκε στις 18 Ιουλίου 1992…
Πρώτο email
Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ως τρόπος για να αφήνουν οι επιστήμονες μηνύματα ταχυδρομείου σε συναδέλφους τους εντός του ίδιου κόμβου. Τα email από υπολογιστή σε υπολογιστή άρχισαν το 1968, όταν οι ΗΠΑ άρχισαν να παίρνουν πιο σοβαρά την ιστορία του προκατόχου του Ίντερνετ, του ARPANET. Ο υπάλληλος της εταιρίας BBN, που συνεργάστηκε με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ στο ARPANET, Ρέι Τόμλινσον πειραματίστηκε με διάφορους τύπους αρχείων αλλά και τρόπους αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ανακαλύπτοντας σχεδόν συμπτωματικά ότι μπορούσε να στείλει μήνυμα κειμένου από PC σε PC. Για να το καταφέρει βέβαια αυτό, συνειδητοποίησε ότι ένας ειδικός χαρακτήρας χρειαζόταν να επισημαίνει ότι πρόκειται για email, κι έτσι κατέληξε σε ένα από τα γνωστότερα σύμβολα του 20ού αιώνα, το «παπάκι» (@). Γιατί αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το «παπάκι»; Θέμα γούστου, απλώς! Το πρώτο mail έφυγε από τον υπολογιστή του Τόμλινσον τον Ιούλιο του 1971 και πήγε στον υπολογιστή του διπλανού του, ο οποίος όταν άνοιξε το μήνυμα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διάβασε: «QWERTYIOP»!
Πρώτο βίντεο στο YouTube
Η τρίτη δημοφιλέστερη ιστοσελίδα του κόσμου ξεκίνησε στις αρχές του 2005 ως μια δημιουργία των υπαλλήλων της PayPal, Chad Hurley, Steve Chen και Jawed Karim. Οι Hurley και Chen ήταν σε ένα πάρτι και πάσχιζαν να δείξουν κάτι βιντεάκια σε φίλους, με τη δυσκολία να φυτεύει τον σπόρο που θα θέριευε αργότερα και θα έμενε γνωστό ως YouTube. Αφού κατοχύρωσαν την ηλεκτρονική διεύθυνση στις 14 Φεβρουαρίου 2005 και επεξεργάστηκαν το site σε ένα γκαράζ για αρκετούς μήνες, στις 23 Απριλίου 2005, στις 8:27 μ.μ., ανέβασαν το πρώτο βιντεάκι με τίτλο «Εγώ στον ζωολογικό». Ήταν 19 δευτερόλεπτα με τον Karim στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, γιατί έτσι αρχίζουν συνήθως τα μεγάλα πράγματα, σεμνά και ταπεινά…
Πρώτη ηλεκτρονική διεύθυνση
Ήταν η Symbolics Inc που κατοχύρωσε το πρώτο εμπορικό domain name (Symbolics.com) στις 15 Μαρτίου 1985. Η Symbolics ξεπήδησε από το Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT και ήταν η πρώτη εταιρία που έφτιαχνε προσωπικούς υπολογιστές υψηλών δυνατοτήτων, σε μια εποχή που αυτό το «υψηλών δυνατοτήτων» δεν υπήρχε καν στα PC! Η φίρμα πτώχευσε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 αν και το site συνέχισε να λειτουργεί μέχρι και τον Αύγουστο του 2009, όταν πουλήθηκε στην XF.com Investments. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο Ίντερνετ, με υπέροχες πληροφορίες για τις πρώτες μέρες του Διαδικτύου…
Πρώτη ιστοσελίδα
Την ώρα που η Symbolics ήταν η πρώτη που κατοχύρωσε domain name, δεν ήταν και η πρώτη που έφτιαξε website. Σε τελική, Ίντερνετ και Παγκόσμιος Ιστός είναι δυο διαφορετικά πράγματα (χοντρικά, το Ίντερνετ είναι αυτό στο οποίο συνδεόμαστε και ο Ιστός ο τρόπος που το βλέπουμε). Ήταν το CERN που εγκαινίασε το πρώτο website στις 6 Αυγούστου 1991, το οποίο έμοιαζε με σελίδα κειμένου (μαύρα γράμματα και μπλε σύνδεσμοι σε λευκό φόντο). Εκεί υπήρχε και μια περιγραφή του σχεδίου W3, αυτού που σήμερα ξέρουμε ως World Wide Web (Παγκόσμιος Ιστός), καθώς η όλη δουλειά ήταν έργο του Τιμ Μπέρνερς-Λι. Στις 30 Απριλίου 2013, στην 20ή επέτειο του Ιστού, το CERN ανακοίνωσε ότι θα ξανανεβάσει την ιστορική ιστοσελίδα, αφού βρήκαν ένα αντίγραφό της από το 1992…
Πρώτο live stream μουσικής
Ο Παγκόσμιος Ιστός δεν είχε φτιαχτεί για ζωντανό περιεχόμενο και έπρεπε να περιμένουμε ως το 1993 για να αλλάξει αυτό, όταν ανέβηκε online το πρώτο live video. Δεν ήταν της Σελίν Ντιόν ή των άλλων μουσικών αστεριών της εποχής, αλλά μιας παντελώς άγνωστης μπάντας ονόματι Severe Tire Damage! Το συγκρότημα έπαιξε ζωντανά για το ηλεκτρονικό κοινό του στις 24 Ιουνίου 1993, αν και δεν ήταν απλώς μουσικοί. Τα μέλη της ροκ μπάντας ήταν όλοι πληροφορικοί και κομπιουτεράδες που δούλευαν στην Xerox, την Apple και τέτοιους κολοσσούς και ήθελαν να δώσουν το κάτι παραπάνω στον Ιστό. Το μνημειώδες γεγονός πέρασε φυσικά στα ψιλά του Ίντερνετ και αν δεν ήταν οι Rolling Stones κανείς δεν θα το θυμόταν. Κι αυτό γιατί όταν οι ροκάδες αποφάσισαν να στριμάρουν 20 λεπτά μιας συναυλίας τους στο Ντάλας στις 22 Νοεμβρίου 1994, ήταν υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα που είχαν σκαρώσει τα μέλη των Severe Tire Damage, οι οποίοι μπήκαν στο κανάλι των Stones και έπαιξαν το δικό τους live πριν και μετά τους Stones!
Πρώτο αντικείμενο που πουλήθηκε στο eBay
Ήταν το 1995 όταν ο προγραμματιστής Pierre Omidyar σκέφτηκε πως ο Παγκόσμιος Ιστός θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια καλή αγορά, σκαρώνοντας ένα σύστημα δημοπρασιών με πολύ καλές τιμές. Το πρώτο αντικείμενο που πουλήθηκε στην ιστοσελίδα του, την AuctionWeb (ανέβηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1995), ήταν ένα χαλασμένο στιλό-λέιζερ για παρουσιάσεις, που κάποιος πλήρωσε 14,83 δολάρια για να το αποκτήσει! Ο προγραμματιστής βάλθηκε να μάθει γιατί πλήρωσε κάποιος 15 δολάρια για να αγοράσει κάτι που δεν δούλευε και πληροφορήθηκε κάποια στιγμή ότι ο αγοραστής ήταν συλλέκτης χαλασμένων στιλό-λέιζερ! Την ίδια στιγμή, η σύντροφος και μελλοντική σύζυγος του Omidyar πουλούσε πολύ πράγμα στο AuctionWeb και ο προγραμματιστής σκέφτηκε κάποια στιγμή ότι θα ήταν ενδιαφέρον να φέρεις τους συλλέκτες των τρελών και παράλογων σε επαφή με την οικουμένη. Εν αγνοία του προφανώς, είχε μόλις σκεφτεί τη βασική ιδέα για μια αυτοκρατορία δισεκατομμυρίων…
Πρώτο βιβλίο που πουλήθηκε στο Amazon
Το Amazon ξεκίνησε το 1995 όταν ο ιδρυτής του Τζεφ Μπέζος παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου χρηματιστηριακής φίρμας. Αφού μετακόμισε στο Σιάτλ, άρχισε να δουλεύει πάνω στην ιδέα του, την οποία ονόμασε αρχικά Cadabra. Ο Μπέζος άλλαξε κατόπιν το όνομά της σε Amazon, καθώς σκέφτηκε ότι επειδή ξεκινούσε με «Α» θα έβγαινε πάντα πρώτη σε σχετικές αναζητήσεις και λίστες. Το Αmazon εγκαινιάστηκε ως πλατφόρμα πώλησης βιβλίων και το πρώτο που πουλήθηκε ποτέ ήταν το «Fluid Concepts And Creative Analogies: Computer Models Of The Fundamental Mechanisms Of Thought» του Douglas Hofstadter τον Ιούλιο του 1995. Ο προγραμματιστής John Wainwright παρήγγειλε το βιβλίο και ο Μπέζος του το ξεπλήρωσε ονομάζοντας ένα κτίριο στο στρατηγείο της Amazon προς τιμήν του… .
Πρώτο διαφημιστικό μπάνερ
Τα μπανεράκια, σταθερά σήμερα στην ηλεκτρονική διαφήμιση, χρονολογούνται από τον Οκτώβριο του 1994, όταν ο Joe McCambley, ιδιοκτήτης μιας μικρής διαφημιστικής, έφτιαξε την πρώτη ψηφιακή διαφήμιση για τον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό των ΗΠΑ, AT&T. Το πρώτο μπανεράκι εμφανίστηκε στο πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό του κόσμου, το Hotwired.com, και όταν κλίκαρες πάνω του μεταφερόσουν σε μια ιστοσελίδα που σου επέτρεπε να περιηγηθείς ηλεκτρονικά σε εφτά από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Η ιδέα ήταν ότι η AT&T μπορούσε να σε πάει οπουδήποτε στον κόσμο και στο Ίντερνετ, και όσο απίστευτο κι αν μοιάζει σήμερα, το κοινό τη λάτρεψε! Το 44% των επισκεπτών του Hotwired κλίκαρε πάνω στο μπανεράκι (συγκρίνετέ το με το σημερινό 0,0004% των χρηστών του Ίντερνετ που βλέπουν τα μπανεράκια!) και η απίστευτη επιτυχία του καθιέρωσε την ηλεκτρονική διαφήμιση…