Εάν χρησιμοποιείτε το Twitter, την υπηρεσία που πριν από λίγο καιρό ήταν ο καλύτερος τρόπος για να ενημερωθείτε για τις έκτακτες ειδήσεις και να βρείτε κοινό για σοβαρές συνομιλίες, ενδεχομένως διαπιστώσατε πως ήταν πολύ λιγότερο χρήσιμη τον περασμένο χρόνο. Το δε περασμένο Σαββατοκύριακο τη βρήκατε σχεδόν άχρηστη. Το Σάββατο όλα κατέρρευσαν. Χιλιάδες χρήστες ανέφεραν ότι είχαν σημαντικά προβλήματα με τη χρήση της πλατφόρμας, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας πρόσβασης σε οποιοδήποτε tweet ή ανάρτησης των δικών τους tweets. Επομένως όλα για τα οποία κάποιος μπορεί να θέλει να χρησιμοποιήσει το Twitter.
Το Σάββατο, ο Μασκ ανακοίνωσε ότι το Twitter περιόριζε τους τρόπους πρόσβασης όλων των χρηστών στα tweet «για να αντιμετωπίσει τα ακραία επίπεδα απόσυρσης δεδομένων και χειραγώγησης συστήματος». Με άλλα λόγια, ο Μασκ κατηγορούσε τις εμπορικές υπηρεσίες που μπορεί να ήθελαν να αξιοποιήσουν τα tweets και να τα ενσωματώσουν σε μοντέλα μηχανικής μάθησης. Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα, αλλά η μακροχρόνια εχθρότητα του Μασκ προς την τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να τον οδήγησε να κατηγορήσει τέτοιες υπηρεσίες ως πιθανώς ύποπτους για την ευθραυστότητα του Twitter.
► Διαβάστε επίσης: Ζούκερμπεργκ vs Μασκ: Το… «αντι-Twitter» του Facebook ξεκίνησε πριν τον μεγάλο αγώνα
Στη συνέχεια ο Μασκ ανακοίνωσε ότι οι λογαριασμοί που δεν πλήρωναν για την υπηρεσία Twitter Blue της εταιρείας (σχεδόν όλοι δηλαδή) θα περιορίζονταν στην προβολή συνολικά 600 αναρτήσεων την ημέρα, ενώ οι λογαριασμοί που πλήρωναν θα περιορίζονταν σε 6.000. Οι νέοι λογαριασμοί Twitter θα περιορίζονται στην προβολή 300 αναρτήσεων την ημέρα. Αργότερα το Σάββατο, μετά από μια δημόσια γελοιοποίηση και οργή, ο Μασκ αύξησε δύο φορές τα όρια, λες και αυτό θα κατευνάσει τους χρήστες. Από το βράδυ της Κυριακής τα όρια ήταν 10.000 αναρτήσεις την ημέρα για τους συνδρομητές Blue, 1.000 την ημέρα για δωρεάν λογαριασμούς και 500 για νέους δωρεάν λογαριασμούς.
Τέτοιες χαοτικές αποφάσεις σίγουρα θέτουν περαιτέρω αμφιβολίες για την ικανότητα του Μασκ. Δεν υπάρχει περίπτωση να έκανε προγνωστικές αναλύσεις για να καταλήξει σε τέτοιες πολιτικές και αριθμούς. Απλώς το πέταξε – κακώς.
Τον περασμένο χρόνο, από τότε που η πρώην ιδιοφυΐα ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο του Twitter, εξέφρασε εχθρότητα προς τις πιο πιστές και δραστήριες κατηγορίες χρηστών του, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, πολιτικών και κοινωνικών ακτιβιστών και τις ίδιες τις επιχειρήσεις από τις οποίες εξαρτάται το Twitter για διαφημιστικά έσοδα.
Διώχνοντας τους διαφημιστές από μια ήδη ασταθή και κακώς διοικούμενη εταιρεία, ο Μασκ στράφηκε προς μια απελπισμένη αλλά τελικά μάταιη κίνηση: να εξαναγκάσει (όχι να ενθαρρύνει) τους χρήστες να εγγραφούν στο Twitter Blue, μια ειδική βαθμίδα συνδρομής που κοστίζει 8 $ το μήνα, ή 38,29 reis στη Βραζιλία, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά για το Twitter μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Αυτά τα 38,29 reis είναι περίπου τα μισά από αυτά που πληρώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι στη Βραζιλία κάθε μήνα για την ίδια την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και είναι πέρα από μια λογική δαπάνη για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων εκεί.
Φανταστείτε ότι είστε το είδος του ατόμου που αποφασίζει ότι ακόμη και 8 $ το μήνα αξίζει να τα πληρώσετε για μια υπηρεσία που συνεχώς χειροτερεύει. Φανταστείτε να θέλετε να πληρώσετε χρήματα στη βίαιη και αυταρχική κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, έναν από τους μεγάλους επενδυτές που έφερε ο Μασκ στη συμφωνία. Αυτό απαιτεί ο Μασκ από τους χρήστες του Twitter, οι περισσότεροι από τους οποίους θέλουν απλώς να παρακολουθούν τι κάνουν οι αγαπημένες τους διασημότητες και να ειδοποιούνται για έκτακτες ειδήσεις στην περιοχή τους.
Διαβάστε επίσης: Threads εναντίον Twitter: Αυτή είναι η πραγματική μάχη Μασκ και Ζάκερμπεργκ για δισεκατομμύρια δολάρια και την κυριαρχία στα social media
Ενώ υπόσχεται στους χρήστες του Twitter Blue μια ελαφρώς λιγότερο ενοχλητική εμπειρία και τη δυνατότητα να προσεγγίσουν μεγαλύτερο κοινό από τους πληβείους χρήστες, ο Μασκ τελικά έχει υποβαθμίσει την υπηρεσία για όλους. Είτε λόγω αγανάκτησης, αλαζονείας, άγνοιας ή απελπισίας, ο Μασκ έχει απολύσει περισσότερο από το μισό προσωπικό που χρειαζόταν για να κρατήσει το Twitter να λειτουργεί και να αναπτύσσεται στο απόγειό του. Ολόκληρες ομάδες εργαζομένων, οι οποίες προσπάθησαν να περιορίσουν τις απειλές ασφάλειας και τη ρητορική μίσους, έχουν εξολοθρευτεί.
Τώρα, κανείς δεν προσπαθεί καν να κάνει την εμπειρία του Twitter ευχάριστη ή μη απειλητική. Πολλοί από την τεχνική πλευρά της εταιρείας αποχώρησαν ή απολύθηκαν επίσης, αφήνοντας μια σκελετωμένη ομάδα να εργάζεται υπερβολικά για να συνεχίσει να λειτουργεί το Twitter σε λιγότερους διακομιστές.
Για να τα συνδυάσει όλα αυτά, ο Μασκ αποφάσισε ότι είναι πάνω από σημαντικές ανησυχίες, όπως η πληρωμή των λογαριασμών κάποιου. Έτσι, σταμάτησε να πληρώνει για χώρους γραφείων ενώ απαιτεί από τους εργαζόμενους να σταματήσουν να εργάζονται από το σπίτι. Το πιο σημαντικό για τους χρήστες, ο Μασκ έχει σταματήσει να πληρώνει για τους ίδιους τους διακομιστές που χρειάζεται το Twitter για να παρέχει συνεπείς υπηρεσίες στους 230 εκατομμύρια καθημερινούς –αλλά απογοητευμένους– ενεργούς χρήστες του.
Αν ο Musk ήταν ένας έξυπνος ή οραματιστής, όπως ορισμένοι εξακολουθούν να πιστεύουν παρά όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι έχει κάποιο γενικό σχέδιο ή ότι λαμβάνει στρατηγικές αποφάσεις σχετικά με το εύρος, την κλίμακα, το σχεδιασμό και τη λειτουργικότητα της υπηρεσίας.
Δεν είναι. Δεν έχει. Ρίχνει το Twitter στο έδαφος όπως ο Ντόναλντ Τραμπ διεύθυνε την κυβέρνηση των ΗΠΑ – τροφοδοτούμενος από κρίσεις αγανάκτησης και παράνοιας. Από την ημέρα που πρότεινε να αναλάβει, ο Μασκ δεν έχει δείξει ενδιαφέρον ή τεχνογνωσία για το πώς μια τέτοια υπηρεσία θα μπορούσε να βελτιώσει τη ζωή των χρηστών της ή τουλάχιστον να κερδίσει χρήματα για να παραμείνει στη ζωή. Το διαχειρίζεται με χρέη, που έχει συσσωρεύσει από μερικούς από τους πιο επικίνδυνους ανθρώπους στον κόσμο.
Με το νέο χρέος ο Μασκ ανέλαβε να ολοκληρώσει την αγορά μετοχών Twitter και έκανε την εταιρεία καθαρά ιδιωτική. Οι ετήσιες πληρωμές χρέους της εταιρείας αυξήθηκαν σε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως. Ωστόσο, οι δραστηριότητες της εταιρείας το 2021 απέφεραν περίπου 630 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα. Και αυτές ήταν καλύτερες στιγμές για διαδικτυακή διαφήμιση και για να γίνετε χρήστης ή διαφημιστής στο Twitter.
Διαβάστε επίσης: Το Twitter, το Threads και η μάχη των social media: Ποιο είναι το πιο δημοφιλές και πόσο χρόνο καταναλώνουμε σε αυτά
Το Twitter δεν ήταν ποτέ υπέροχο. Η εταιρεία δεν είχε ποτέ το απαραίτητο προσωπικό, την τεχνολογία, τις πολιτικές ή τους πόρους που θα χρειαζόταν για να απαλλαγεί από καταστάσεις παρενόχλησης, μίσους και προτροπής σε βία. Έχω υποστηρίξει ότι η ίδια η φύση υπηρεσιών όπως το Facebook και το Twitter καθιστούν αυτόν τον στόχο αδύνατο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι, και από σχεδιασμό τους, επιβλαβή για τους ανθρώπους.
Αλλά το Twitter ενίσχυσε και θετικούς επικοινωνιακούς στόχους, όπως των ακτιβιστών της κοινωνικής δικαιοσύνης. Προσέφερε σημαντικές πληροφορίες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και σε έκτακτες ειδήσεις (μαζί με την αναμενόμενη παραπληροφόρηση που ρέει εκείνες τις στιγμές). Το Twitter ήταν τουλάχιστον χρήσιμο και προσπαθούσε να κάνει λιγότερο κακό πριν το αναλάβει ο Μασκ. Τώρα είναι αποκλειστικά το καταφύγιο λευκών υπερασπιστών όπως ο Τάκερ Κάρλσον, «εξόριστων» ακόμη και από μερικά από τα λιγότερο αξιοσέβαστα άκρα της δημόσιας σφαίρας. Αλλά ο Μασκ αγαπά τη δημοσιότητα. Είναι λοιπόν το νέο αστέρι του Twitter, που δεν βελτιώνει την ποιότητα ζωής κανενός και δεν διαφωτίζει κανέναν.
Πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτό το Twitter; Πρέπει να είναι θέμα μηνών από την ολοκληρωτική κατάρρευση. Φυσικά, το λέω εδώ και ένα χρόνο και δεν έχω ιδιαίτερη εικόνα για τα οικονομικά του θέματα. Τώρα, όμως, δείχνει πως βρίσκεται σε ένα «σπιράλ θανάτου», που είναι πέρα από το οικονομικό. Είναι τεχνικό. Ενώ ο Μασκ προσπάθησε να αποσπάσει την προσοχή των επικριτών κατηγορώντας τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης που φέρεται να ξέσπασαν στο Twitter, ένα σφάλμα στο ίδιο το Twitter ήταν αυτό που προκάλεσε έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του. Έτσι το Twitter αυτοκτόνησε. Μοιάζει με μια «ευσπλαχνική ευθανασία».
- Το άρθρο του Σίβα Βάιντεναθαν, καθηγητή Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, δημοσιεύθηκε στον Guardian. O Σίβα Βάιντεναθαν είναι συγγραφέας του «Αντικοινωνικά Μέσα: Πώς το Facebook μας αποσυνδέει και υπονομεύει τη δημοκρατία» (Oxford University Press, 2018)