Γυρνάς από τη δουλειά εξαντλημένος και το μόνο που θες είναι να αράξεις στον καναπέ σου και να φας κάτι γρήγορο; Ανοίγεις το ψυγείο και βλέπεις τη χθεσινή πίτσα που παράγγειλες. Εάν δεν είσαι απ’ αυτούς που απολαμβάνουν την χθεσινή τους πίτσα παγωμένη, υπάρχει μόνο μια λύση. Αυτή δεν είναι άλλη από τον φούρνο μικροκυμάτων!

Θα ζεστάνεις και γρήγορα και πανεύκολα το φαγητό σου. Μέχρι να βάλεις τις πιτζάμες σου, να πιάσεις την κουβέρτα σου και να αποφασίσεις ποια ταινία να δεις, το φαγητό σου θα είναι έτοιμο! Τι καλύτερο ε; 

Όπως όλες όμως οι αγορές οικιακών συσκευών, έτσι και αυτή, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Αρχικά, καλό θα ήταν να την αποκτήσεις την Black Friday. Στο προτείνουμε αυτό διότι τη συγκεκριμένη περίοδο είναι πάρα πολύ πιθανό να τη βρεις στη χαμηλότερη δυνατή τιμή. Ποιός δεν θέλει να αγοράσει κάτι όσο πιο φτηνά γίνεται;

Πάμε όμως λίγο να δούμε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των φούρνων μικροκυμάτων. Αρχικά, υπάρχουν δυο βασικοί διαφορετικοί τύποι. Μιλάμε για τους ελεύθερους και τους εντοιχιζόμενους. 

Στην πρώτη κατηγορία, όπως μπορεί να γνωρίζεις και από τα πλυντήρια πιάτων, ανήκουν εκείνοι που τοποθετούνται παντού εύκολα. Για παράδειγμα, μπορεί στην αρχή να διαλέξεις να τοποθετήσεις τον ελεύθερο φούρνο μικροκυμάτων σου πάνω σε μια γωνία του πάγκου της κουζίνας σου. Εάν για κάποιο λόγο δεν σε έχει βολέψει εκεί, τότε είσαι σε θέση να τον μετακινήσεις πανεύκολα σε άλλο σημείο. Το μόνο που χρειάζεται για να δουλέψει άλλωστε είναι μια πρίζα.

Από την άλλη μεριά, οι εντοιχιζόμενοι φούρνοι μικροκυμάτων είναι κατασκευασμένοι έτσι ώστε να ενσωματωθούν στον σχεδιασμό της κουζίνας σου. Μπορεί να μπουν σε κάποιο ψηλό σημείο ή σε κάποιο χαμηλό. Γενικά, πρέπει να προβλέψεις το χώρο ανάλογα με την κατασκευή της κουζίνας σου. Τότε, όχι μόνο θα έχεις έναν άκρως λειτουργικό φούρνο μικροκυμάτων αλλά και μια ακόμα όμορφα δεμένη με το design της κουζίνας σου οικιακή συσκευή.

Ισχύς, μέγεθος και χωρητικότητα

Τα τρία επόμενα σημαντικά χαρακτηριστικά που οφείλεις να κοιτάξεις είναι η ισχύς, η χωρητικότητα και το μέγεθος. Καλό θα ήταν να σκεφτείς πολύ καλά όχι μόνο τις τωρινές σου ανάγκες αλλά και τις μερικές βραχυπρόθεσμες.

Εάν έχεις οικογένεια τότε αφήνεις στην άκρη τα μικρά μεγέθη, εκτός και εάν έχεις μεγάλο πρόβλημα με τους διαθέσιμους χώρους στην κουζίνα σου. Εάν πάλι είσαι μόνος ή μόνη, τότε προτίμησε έναν με μικρό μέγεθος.

Αντίστοιχα, επιλέγεις και την χωρητικότητα. Γενικά, μπορεί να βρεις μοντέλα έως 20lt, από 20lt και πάνω και πολύ μεγαλύτερα από 31lt. Διάλεξε με προσοχή, διότι μπορεί να βρεθείς μ’ έναν τεράστιο και δύσχρηστο για εσένα φούρνο μικροκυμάτων. 

Και πάμε στην ισχύ. Σε γενικές γραμμές, θα βρεις μοντέλα με ισχύ περίπου 700W αλλά και μεγαλύτερη από 1000W. Και εδώ, θα ήταν καλό να αναλογιστείς τις ανάγκες σου και το πόσο συχνά θα τον χρησιμοποιείς. 

Έξυπνες λειτουργίες

Για το τέλος αφήσαμε το καλύτερο. Ξέχνα όλα όσα νόμιζες πως ήξερες για τους φούρνους μικροκυμάτων. Δεν είναι απλά για να… ζεσταίνεις την χθεσινή σου πίτσα. Οι νέες τεχνολογίες που ενσωματώνουν τους επιτρέπουν να ξεπαγώνουν με ασφάλεια και ταχύτητα τα φαγητά σου από την κατάψυξη. Ίσως π.χ. εκείνη την έξτρα μερίδα μακαρόνια με κιμά που έφτιαξες τις προάλλες. Θα γίνουν ο καλύτερος βοηθός σου όταν ξέχασες να βγάλεις από την προηγούμενη ημέρα την μπριζόλα από την κατάψυξη. Θα σου λύσει τα χέρια με το πάτημα ενός κουμπιού.

Ακόμη, διαθέτουν πάρα πολλά προγράμματα και ρυθμίσεις για κάθε σου ανάγκη. Ορισμένα μοντέλα έχουν οθόνη αφής ενώ τα πιο σύγχρονα μοντέλα σου εξοικονομούν στο μέγιστο ενέργεια. Πώς μεταφράζεται αυτό; Πρακτικά, λιγότερη κατανάλωση ενέργειας σημαίνει και λιγότερα έξοδα σε χρήματα. Επομένως, μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια!

Εάν είσαι έτοιμος, τότε ξεκίνα τη δική σου έρευνα, διότι οι Black Friday προσφορές έχουν ήδη ξεκινήσει!