Οι χάκερ που υπερασπίζονται το WikiLeaks απέτυχαν να θέσουν εκτός λειτουργίας το Amazon.com, επιτίθενται όμως στις αρχές της Ολλανδίας μετά τη σύλληψη ενός 16χρονου μέλους τους που φέρεται να ομολόγησε.
Σε μια άλλη εξέλιξη, οι υπεύθυνοι του WikiLeaks διαβεβαίωσαν ότι δεν συνδέεται με τις κυβερνοεπιθέσεις που δέχονται οι εχθροί του. Οι επιθέσεις, ανακοίνωσαν, «ανακλούν την κοινή γνώμη όσον αφορά τις ενέργειες των στόχων».
Στην ολλανδική πόλη της Χάγης, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο 16χρονος που συνελήφθη την Πέμπτη παραδέχτηκε ότι συμμετείχε σε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον δικτυακών τόπων όπως η Mastercard και η Visa, οι οποίες σταμάτησαν τις συναλλαγές του WikiLeaks.
Οι δικτυακοί τόποι της αστυνομίας και της εισαγγελίας της Χάγης δεν είναι εύκολα προσβάσιμοι την Παρασκευή.
Το απόγευμα της Πέμπτης, οι Anonymous απέτυχαν να θέσουν offline το δικτυακό τόπο της Amazon, η οποία έπαψε να φιλοξενεί το WikiLeaks σε διακομιστές της. Στο στόχαστρο των χάκερ μπήκε αμέσως μετά η εταιρεία online πληρωμών PayPal, η οποία δεχθεί επιθέσεις και τις προηγούμενες ημέρες.
«Εντάξει, αλλάξαμε το στόχο μας -το Μελίσσι δεν είναι αρκετά μεγάλο για να επιτεθούμε στην Amazon» έγραφε το μήνυμα που αναρτήθηκε στο Twitter από τον λογαριασμό @AnonOpsNet, ο οποίος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, συνδέεται με τους Anonymous.
Μία μέρα νωρίτερα, το Twitter και το Facebook είχαν μπλοκάρει λογαριασμούς από τους οποίους συντονίζονταν οι επιθέσεις των Anonymous.
Πάντως οι δύο υπηρεσίες δεν επέμβει στους λογαριασμούς του ίδιου του WikiLeaks: Το προφίλ του WikiLeaks στο Facebook είχε την Πέμπτη ενάμισι εκατομμύριο «φίλους», ενώ ο λογαριασμός @WikiLeaks στο Twitter έχει 481.000 συνδρομητές.
Όσον αφορά την τακτική που ακολουθούν οι συνεχιζόμενες κυβερνοεπιθέσεις, όλες φαίνεται να ακολουθούν τη μέθοδο DoS (Άρνηση Παροχής Υπηρεσιών), κατά την οποία χιλιάδες υπολογιστές συνδέονται ταυτόχρονα στον διακομιστή-στόχο και τον θέτουν εκτός λειτουργίας από υπερφόρτωση.
Σύμφωνα με το BBC, οι επιθέσεις πραγματοποιούνται με τη βοήθεια του λογισμικού LOIC, ειδικά σχεδιασμένο για τέτοιες επιθέσεις, το οποίο φέρονται να έχουν κατεβάσει 46.000 χρήστες.
Σύμφωνα με την εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών Panda Labs, στις επιθέσεις των Anonymous συμμετέχουν και απατεώνες του Διαδικτύου: Ένας από τους χακτιβιστές φέρεται να δήλωσε στην εταιρεία ότι έχει υπό τον έλεγχό του ένα botnet με 30.000 PC. Πρόκειται για υπολογιστές «ζόμπι» που έχουν μολυνθεί με ιούς και ελέγχονται από τους χάκερ εν αγνοία των χρηστών τους.
πηγή: pathfinder