Πολύ σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με την ασφάλεια των συσκευών αποθήκευσης αρχείων και οπτικοακουστικού υλικού USB θέτει νέα μελέτη Γερμανών ερευνητών, σύμφωνα με το BBC.
Τα συμπεράσματα της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, παρουσιάστηκαν από τους Κάρστεν Νολ και Τζέικομπ Λελ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, μια συσκευή USB μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ηλεκτρονικούς εγκληματίες για να «μολύνει» με κακόβουλο λογισμικό υπολογιστές και λοιπές «έξυπνες» συσκευές, χωρίς ο χρήστης να αντιληφθεί το παραμικρό.
Μάλιστα, οι δύο επιστήμονες υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει πρακτικά κανένας τρόπος να διασφαλίσουν οι χρήστες την ασφαλή χρήση των συσκευών αποθήκευσης USB.
Τρανό παράδειγμα για το πόσο ευάλωτοι σε κακόβουλα λογισμικά είναι οι χρήστες συσκευών USB αποτελεί η ηλεκτρονική επίθεση Stuxnet που στόχευε στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι χάκερς που κρύβονται πίσω από την επίθεση, χρησιμοποίησαν ιούς που μεταφέρθηκαν μέσω USB sticks.
Όπως τόνισαν οι Λελ και Νολ, ακόμη και στικάκια USB που εμφανίζονται άδεια μπορεί να περιέχουν «κρυφούς» ιούς και να μολύνουν υπολογιστές.
«Μπορεί να μη σημαίνει ότι έρχεται το τέλος του κόσμου λόγω αυτού του φαινομένου» υπογράμμισε ο Νολ και πρόσθεσε με νόημα: «Αλλά να είστε σίγουροι ότι θα μας επηρεάσει όλους, λίγο ή πολύ, μέρα με τη μέρα για τα επόμενα δέκα χρόνια».