Στο ιλιγγιώδες ποσό των οκτακοσίων δις ευρώ το χρόνο, κυμαίνεται ο τζίρος των υπηρεσιών Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Ευρώπη και παρά την οικονομική κρίση είναι ο μόνος τομέας στον οποίο αυξάνεται η απασχόληση, κατά 3% ετησίως. Χαρακτηριστικό της δυναμικής που παρουσιάζει σήμερα ο ο συγκεκριμένος κλάδος είναι ότι το 2015 στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 90% των εργασιών θα απαιτούν κάποιο είδος δεξιοτήτων, σε κάποιον από τους τομείς των υπηρεσιών ΤΠΕ.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν στη διάρκεια εκδήλωσης, που διοργάνωσε το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (MIS) στη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετείχαν φοιτητές, καθηγητές, ερευνητές, ιδιώτες, στελέχη επιχειρήσεων και ελεύθεροι επαγγελματίες.
Ο ο καθηγητής, Αναστάσιος Οικονομίδης και πρόεδρος Δ.Π.Μ.Σ. στα Πληροφοριακά Συστήματα Πανεπιστημίου Μακεδονίας, παρουσίασε στοιχεία έρευνας του CEDEFOR, σύμφωνα με τα οποία, μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια, το 35% στις χώρες – μέλη της ΕΕ, θα απαιτούν υψηλά προσόντα σε ΤΠΕ, το 50% μέτρια προσόντα και το 15% χαμηλά.
«Μέχρι το 2015 θα υπάρχουν στις χώρες – μέλη της ΕΕ, περίπου 900.000 κενές θέσεις στον κλάδο των υπηρεσιών Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών και όλες οι μελέτες δείχνουν ότι θα υπάρξει έλλειψη ακόμα και στελεχών επιχειρήσεων με δεξιότητες ΤΠΕ», ανέφερε ο κ. Οικονομίδης, θέλοντας να αναδείξει την αναγκαιότητα εκπαίδευσης, κατάρτισης, από όλους του εργαζόμενους. Όπως είπαν και οι υπόλοιποι ομιλητές στην εκδήλωση, που είχε ως θέμα τις εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας “Mobile Applications”, στο σύγχρονο και καινοτόμο τεχνολογικό τομέα, που δημιουργεί η ραγδαία αύξηση της χρήσης κινητών τηλεφώνων, υπάρχει πλήθος ευκαιριών απασχόλησης.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν, το 2012 οι χρήστες εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας, ήταν 1,2 άτομα και το 2017 εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 4,4 δις σ΄ ολόκληρο τον κόσμο.
Μόνο ένας στους δέκα κατόχους κινητών τηλεφώνων πληρώνει για να «κατεβάσει» κάποια εφαρμογή
Ωστόσο, μόνο ένα μικρό ποσοστό χρηστών κινητών τηλεφώνων (μόλις 1 στους δέκα) πληρώνει στις εταιρίες για να «κατεβάσει» στο κινητό κάποια εφαρμογή και το 89% την εξασφαλίζει δωρεάν. Σύμφωνα με προβλέψεις μέχρι το 2016 το ποσοστό των δωρεάν εφαρμογών (των λεγόμενων «apps») θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο και θα φθάσει στο 93% των χρηστών, ενώ την ίδια χρονιά τα συνολικά “download Apps”, θα αυξηθούν σε ποσοστό 700% και θα γνωρίσουν εκρηκτική άνοδο, ξεπερνώντας τα 300 δισεκατομμύρια ετησίως. “Οι εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας θα επηρεάσουν ριζικά την καθημερινή μας ζωή, αλλά και την επιχειρηματική δραστηριότητα και θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες, προκλήσεις και προοπτικές, κυρίως για τις νέες γενιές”, είπε ο κ. Οικονομίδης.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν επίσης οι πλατφόρμες, οι τεχνολογίες και τα εργαλεία με τα οποία αναπτύσσονται τα Mobile Applications, καθώς και πρακτικές συμβουλές για πώς κάποιος, με απλά βήματα, μπορεί να δημιουργήσει την δική του εφαρμογή, ακόμα και να ιδρύσει μια νέα επιχείρηση στο διαδίκτυο, με μεγάλη ευκολία και πολύ γρήγορα. Επιπλέον, αναλύθηκαν οι προκλήσεις, τα προβλήματα αλλά και οι προοπτικές που σχετίζονται με τα «Mobile Applications», από την πλευρά των επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη και την «έκρηξη» στη χρήση smartphones και tablets από τον παγκόσμιο πληθυσμό. Οι ομιλητές υπενθύμισαν ακόμα, ότι ο κλάδος των υπηρεσιών ΤΠΕ θα γνωρίσει νέα σημαντική άνοδο με δεδομένο ότι λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες (Αφρική, Λ. Αμερική, κλπ) δεν έχουν εισέλθει ακόμα σ΄ αυτή την αγορά.