Δεν αποτελεί πλέον έκπληξη η είδηση ότι η διαβόητη Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ δαπανά μυστικά κονδύλια της τάξης των 80 εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη ενός «κρυπτογραφικά χρήσιμου κβαντικού υπολογιστή»!
Η Washington Post δημοσίευσε πρόσφατα τις απόρρητες λεπτομέρειες του σχεδίου (με κωδικό όνομα «Penetrating Hard Targets»), με την αποκάλυψη να βασίζεται στα ντοκουμέντα που έδωσε στην εφημερίδα ο Έντουαρντ Σνόουντεν.
Τρομακτικότατο μεν, κανείς ωστόσο δεν πέφτει από τα σύννεφα, καθώς οι προσπάθειες της NSA για τρύπωμα στα προσωπικά δεδομένα πολιτών και κυβερνήσεων είναι πλέον γνωστές και το νέο της project θα τη βοηθήσει στο ζοφερό της έργο: να σπάσει δηλαδή όλες τις γνωστές και άγνωστες μορφές κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούνται σήμερα!
Ο κβαντικός υπολογιστής είναι στις μέρες μας το Άγιο Δισκοπότηρο της τεχνολογικής καινοτομίας και δεν είναι λίγα τα ερευνητικά κέντρα που παλεύουν να τον κάνουν πραγματικότητα, καθώς ένα τέτοιο υπολογιστικό μηχάνημα λογίζεται ασύλληπτης επεξεργαστικής δύναμης.
Την ώρα λοιπόν που οι κοινοί υπολογιστές βασίζουν τη λειτουργία τους στα bits (0 και 1), τα κβαντικά μηχανήματα επεξεργάζονται τα δεδομένα με τη βοήθεια των quantum bits (ή qubits): τα qubits μπορούν να αντιπροσωπεύουν ταυτοχρόνως και το 0 και το 1 (και ό,τι άλλο υπάρχει ανάμεσά τους!), δίνοντας στο μηχάνημα απίστευτες επεξεργαστικές δυνατότητες.
Κάτι που είναι φυσικά ιδιαίτερα βολικό όταν μιλάμε για τη λύση ιδιαίτερα δύσκολων προβλημάτων όπως το σπάσιμο σοφιστικέ μορφών κρυπτογράφησης, που είναι και το «τυράκι» για την NSA.
Το μόνο θέμα είναι ότι ακόμα και οι κορυφαίοι επιστήμονες του κόσμου δεν έχουν βρει ακόμα τον τρόπο να το κάνουν αυτό, καθώς τα qubits είναι ιδιαίτερα ασταθή και μπορούν να αποθηκευτούν μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα (και αυτό υπό προϋποθέσεις).
Σε κάνει λοιπόν να αναρωτιέσαι πώς και γιατί η Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ θεωρεί ότι θα καταφέρει να κατασκευάσει το δικό της κβαντικό μηχάνημα, και μάλιστα σε συνθήκες πλήρους μυστικότητας, χωρίς τη βοήθεια των διανοιών που χρειάζονται για να λύσουν τη δυσεπίλυτη εξίσωση.
Παρά ταύτα, η Washington Post αναφέρει ότι μια σειρά από κορυφαίοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η NSA είναι σε θέση να τα καταφέρει και χωρίς τη βοήθειά τους, υλοποιώντας πράγματι το όνειρο της υπολογιστικής κοινότητας και βάζοντάς το στην υπηρεσία του κακού: την αποκρυπτογράφηση ακόμα και των πιο δύσκολων συστημάτων κωδικοποίησης.
Αν βέβαια τα τζιμάνια της NSA κατάφεραν να φυτέψουν spyware σε 50.000 δίκτυα παγκοσμίως, να υποκλέψουν τις τηλεφωνικές συνομιλίες εκατομμυρίων ανθρώπων και να διεισδύσουν στις βάσεις δεδομένων των κολοσσών του ίντερνετ, γιατί να μην μπορούν σε τελική να αναπτύξουν την τεχνολογία για τον φουτουριστικό -σχεδόν οργουελικό- υπολογιστή του μέλλοντος;