Τα πραγματικά αποτελέσματα των πειραμάτων του CERN, που αφορούν μεταξύ άλλων στην ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs, θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν μαθητές Λυκείου, με τη βοήθεια ερευνητών και επιστημόνων του τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου πανεπιστημίου.
Η προσπάθεια αυτή θα γίνει στο πλαίσιο της διεθνούς ημερίδας για την Φυσική των Σωματιδίων που διεξάγεται τα τελευταία οχτώ χρόνια, κάθε Μάρτιο, σε 37 χώρες του κόσμου με τη συμμετοχή 160 πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων.
Οι 120 μαθητές Λυκείου ήδη παρακολούθησαν διαλέξεις για το θέμα από καθηγητές του ΑΠΘ και προετοιμάστηκαν για την πρακτική τους άσκηση, που θα ξεκινήσει το μεσημέρι στις νησίδες υπολογιστών του πανεπιστημίου.
Οι μαθητές θα χωριστούν σε ομάδες και θα αναλύσουν τα δεδομένα από τα πραγματικά πειράματα (συγκεκριμένα το ATLAS) που διεξήχθησαν στο CERN τα τελευταία τρία χρόνια. Στη συνέχεια θα συνδεθούν μέσω τηλεδιάσκεψης με το CERN για να συγκρίνουν τα αποτελέσματά τους με πραγματικά αποτελέσματα του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων της Γενεύης. Ταυτόχρονα, θα συνδεθούν, θα συνομιλήσουν και θα συγκρίνουν τα δεδομένα τους με συμμαθητές τους από πέντε κέντρα της Ευρώπης, οι οποίοι συμμετείχαν στο ίδιο διεθνές πρόγραμμα.
«Θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν το σωματίδιο W, τη δομή του πρωτονίου, και θα ψάξουν για το σωματίδιο Higgs, γνωστό και ως σωματίδιο του Θεού, ή ακόμη θα προσπαθήσουν να ανακατασκευάσουν άλλα σωματίδια» ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ, Δημήτρης Σαμφωνίδης.