Ακόμα δεν έχουμε συνηθίσει στην ιδέα των τρισδιάστατων εκτυπώσεων και στις καταπληκτικές δυνατότητες τους και οι ερευνητές του MIT ήδη σκέφτονται το επόμενο βήμα, αποκαλύπτοντας μία νέα ιδέα που ονομάζουν «4D εκτύπωση».

Οι ίδιοι δηλώνουν πως αντί να εκτυπώσουν ένα αντικείμενο σε πλήρη μορφή, η 4D εκτύπωση δημιουργεί ένα «σκέλος» πολλαπλών υλικών, που μπορεί να πάρει όποια μορφή θέλει ο χρήστης.

Η διαδικασία που ακολουθεί η νέα τεχνική, θυμίζει ένα αντικείμενο που «φουσκώνει» όταν το ρίχνουμε σε νερό.

Αρχικά ο εκτυπωτής δημιουργεί μία μεγάλη αλυσίδα υλικών, που στη συνεχεία τοποθετείται μέσα στο νερό. Στο σημείο αυτό, η αλυσίδα των υλικών μπορεί να πάρει διάφορα σχήματα αναλόγως το πως έχουν τοποθετηθεί τα υλικά.

Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι πολύ απλά, παρουσιάζοντας έναν κύβο ή το λογότυπο του MIT, όμως ο δημιουργός αυτής της τεχνικής και διευθυντής του εργαστηρίου Self-Assembly Lad, Skylar Tibbis, ήδη έχει αναφερθεί στο πόσο σημαντική θα αποδειχθεί αυτή η τεχνολογία στην αρχιτεκτονική αλλά και σε άλλους τομείς.

Μία πολύ ενδιαφέρουσα σκέψη, έχει να κάνει με την αλλαγή του σχήματος από ένα τρισδιάστατο αντικείμενο σε ένα άλλο. Επίσης, σε μία πολύ φιλόδοξη και μελλοντική εκδοχή, ίσως γίνει δυνατή η δημιουργία σπιτιών ή ακόμα και δορυφόρων, χωρίς καν την παρέμβαση του ανθρώπινου χεριού!