H τεχνολογική σύγκλιση τής Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς, σύμφωνα με τη μελέτη τού ΙΟΒΕ, με την υποστήριξη τής google, που παρουσιάστηκε σήμερα.
Οι τάσεις σύνδεσης και χρήσης με το διαδίκτυο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, όπως ανέφερε ο Άγγελος Τσακανίκας, διευθυντής Έρευνας τού ΙΟΒΕ, είναι υψηλότερες στις μικρότερες ηλικίες (80% του τμήματος 16-24 ετών), ενώ η μόρφωση και τα εισόδημα φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο (94% των Ελλήνων με υψηλή μόρφωση χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, πάνω από 50% των Ελλήνων με εισόδημα άνω των 75.000 ευρώ έχουν online πρόσβαση).
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, τα ποσοστά σύνδεσής τους βρίσκονται πολύ κοντά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (Ελλάδα – 93%, Ε.Ε. 27-95%), ωστόσο αυτά μειώνονται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις με κάτω από 10 άτομα προσωπικό ). Τέλος, η επέκταση της χρήσης υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης φαίνεται να είναι αργή, λόγω των σύνθετων διαδικασιών, της διστακτικότητας στην παροχή στοιχείων από χρήστες και των μη ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη τού ΙΟΒΕ, περίπου οι μισοί Έλληνες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, την ίδια στιγμή 93% των επιχειρήσεων έχουν πρόσβαση στο internet, αλλά μόλις 4% κάνει τις παραγγελίες του online. Το 13% των Ελλήνων κάνει χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης έναντι τού 32% τής Ε.Ε.
Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν το 24% των επιχειρήσεων, που προτιμούν να μην συναλλάσσονται ηλεκτρονικά με τις δημόσιες υπηρεσίες, δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται τις διαθέσιμες πλατφόρμες, ενώ το 22% από αυτές βρίσκουν τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης υπερβολικά περίπλοκες ή χρονοβόρες. Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό (άνω του 14%) πιστεύει ότι οι ηλεκτρονικές διαδικασίες εξακολουθούν να απαιτούν την ανταλλαγή έντυπης αλληλογραφίας ή προσωπικές επισκέψεις στο δημόσιο οργανισμό, ενώ, τέλος, το 13% των επιχειρηματιών δεν είναι ενημερωμένο σχετικά με τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, σημαντική μπορεί να είναι η συμβολή τού διαδικτύου για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, αρκεί οι ελληνικές επιχειρήσεις και το Δημόσιο να υιοθετήσουν συγκεκριμένες πρακτικές, προσανατολιζόμενοι στην online εποχή.
Όπως αναδείχθηκε και από τη μελέτη, το διαδίκτυο και η ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών ενισχύουν τη διαφάνεια, την απλοποίηση των διαδικασιών και την προσβασιμότητα, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετες ευκαιρίες για το Δημόσιο, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Μιλώντας στην εκδήλωση ο Διονύσης Κολοκοτσάς, Public Policy manager της Google Ελλάδας, επισήμανε ότι η μελέτη του ΙΟΒΕ δείχνει ότι υπάρχει περιθώριο, αλλά και ευκαιρία για την επιτάχυνση της χρήσης του Διαδικτύου στη χώρα μας. Το Διαδίκτυο μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη, την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να αναλάβουμε δράση και την περαιτέρω ενσωμάτωση του Διαδικτύου στην καθημερινή μας ζωή, είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας σε συζήτηση που ακολούθησε, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και γενικός γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, επισήμανε ότι, τόσο η γραφειοκρατία, όσο και η φοροδιαφυγή μπορεί να μειωθούν και να καταπολεμηθούν με την χρήση των ηλεκτρονικών τεχνολογιών (διαδίκτυο κ.λπ.), αναφορικά με τις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών, αλλά και γενικότερα τις συναλλαγές τους.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, τού υπουργείου Ανάπτυξης, Γιώργος Στεργίου, ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών, που θα έχει εφαρμογές και στα «έξυπνα τηλέφωνα», ώστε να υποβάλλουν τα παράπονά τους οι πολίτες με μεγαλύτερη ταχύτητα και ευκολία.