Έφτασε η στιγμή που ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα επικοινωνίας με εκπροσώπους του ζωικού βασιλείου! Η πρώτη επαφή είναι γεγονός. Χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία αιχμής που σχετίζεται με την εικονική πραγματικότητα, στο πείραμα συμμετείχε και έλληνας επιστήμονας, ενώ η διαδραστική επικοινωνία επετεύχθη με αρουραίους!
Το πρωτοποριακό πείραμα βασίστηκε σε ρομπότ σε μέγεθος αρουραίου το οποίο ήλεγχε εξ αποστάσεως ένας άνθρωπος, καθώς και ένα άβαταρ (ανθρωπόμορφη εικονικής πραγματικότητας) που ελέγχονταν από τις κινήσεις ενός αρουραίου. Οι επιστήμονες βρίσκονταν σε ένα εργαστήριο εικονικής πραγματικότητας σε πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, ενώ οι αρουραίοι σε ένα άλλο εργαστήριο σε απόσταση 12 χιλιομέτρων.
Οι κινήσεις των ζώων μεταδίδονταν στους υπολογιστές των ερευνητών, όπου ένας ανθρωπόμορφος χαρακτήρας (αβατάρ) αντιπροσώπευε τον αρουραίο. Κάθε φορά που το ζώο κινούνταν, το ίδιο έκανε και το «αβατάρ» του στην εικονική πραγματικότητα.
Από την πλευρά τους, οι ερευνητές δημιούργησαν το δικό τους αβατάρ που κινούνταν στην ίδια εικονική πραγματικότητα με το αβατάρ του αρουραίου. Οι κινήσεις του «αβατάρ» των επιστημόνων στέλνονταν στο εργαστήριο που βρίσκονταν τα ζώα και, μέσω αυτών των κινήσεων, οι επιστήμονες ήλεγχαν τις κινήσεις ενός ρομπότ-αρουραίου με ροδάκια, που βρισκόταν στο πραγματικό κλουβί του αρουραίου.
Όταν οι επιστήμονες, που φορούσαν στο κεφάλι το ειδικό «κράνος» της εικονικής πραγματικότητας, έκαναν κάποια κίνηση, το ρομπότ αμέσως κινούνταν. Με αυτό τον τρόπο υπήρχε αλληλεπίδραση με τον αρουραίο.
Με λίγα λόγια, ο αρουραίος αλληλεπιδρούσε στον πραγματικό χώρο με ένα «ποντικόμορφο» ρομπότ το οποίο όμως αντιπροσώπευε έναν απομακρυσμένο άνθρωπο. Ο άνθρωπος από τη μεριά του, αλληλεπιδρούσε με ένα ανθρωπόμορφο άβαταρ που αντιπροσώπευε τον αρουραίο. Το βίντεο που ακολουθεί δείχνει τη διαδικασία που ακολουθήθηκε…
Στο πρωτοποριακό πείραμα συμμετείχαν ερευνητές του University College του Λονδίνου, του ΜΙΤ και του πανεπιστημίου της Βαρκελώνης. Επικεφαλής ήταν οι καθηγητές Μανταγιάμ Σρινιβασάν και Μελ Σλέιτερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Plos One, ενώ στην ομάδα συμμετείχε και ο ερευνητής Ηλίας Γιαννόπουλος, ο οποίος εργάζεται στο εργαστήριο Event της σχολής ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Βαρκελώνης
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η νέα τεχνολογία θα επιτρέψει τη μελέτη της συμπεριφοράς των ζώων με τελείως νέους τρόπους, ενώ ανοίγει ευρύτερες δυνατότητες για εφαρμογές σε διάφορα πεδία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι ίδιοι επιστήμονες είχαν πέρυσι «στείλει» εικονικά έναν επιστήμονα από τη Βαρκελώνη στο Λονδίνο, για να του πάρει συνέντευξη ένας δημοσιογράφος.