Σύμφωνα με την κατάταξη Top500 που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Διεθνές Συνέδριο Υπερυπολογιστών που πραγματοποιείται στο Αμβούργο, το Νεφέλωμα πέτυχε σταθερή ταχύτητα 1,27 petaFLOPS, η οποία αντιστοιχεί σε 1,27 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς κινητής υποδιαστολής το δευτερόλεπτο.
Η μέγιστη θεωρητική του ταχύτητα πλησιάζει τα 3 petaFLOPS και είναι μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο σύστημα του κόσμου. Αυτό σημαίνει ότι το κινεζικό σύστημα θα μπορούσε να ανέβει αργότερα στην κορυφή του Top500.
«Δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη αν μέχρι τα τέλη του έτους [οι Κινέζοι] έχουν ξεπεράσει την επιστημονική υπολογιστική όλης της Ευρώπης μαζί και διαθέτουν ένα σύστημα που θα φτάσει την πρώτη θέση» σχολίασε στους New York Times ο Τζακ Ντονγκάρα του Πανεπιστημίου του Τενεσί, ένας από τους διοργανωτές του Top500.
Προς το παρόν, πάντως, τα πρωτεία παραμένουν στον αμερικανικό Jaguar, έναν υπερυπολογιστή της εταιρείας Cray που λειτουργεί Εθνικό Εργαστήριο του Όουκ Ριτζ στο Τενεσί. Προσφέρει σταθερή ταχύτητα 1,75 petaFLOPS και χρησιμοποιείται κυρίως για προσομοίωση πυρηνικών εκρήξεων.
Το Νεφέλωμα, αντίθετα, θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για βιομηχανική έρευνα, κυρίως στους τομείς της αεροδιαστημικής και της πετρελαϊκής εξερεύνησης, αναφέρει το BBC.
Το σύστημα, που βρίσκεται στην πόλη Σενζέν, κατασκευάστηκε από την εταιρεία Dawning και βασίστηκε σε τσιπ των αμερικανικών εταιρειών Intel και Nvidia.
Ο διάδοχός του, του οποίου η ανάπτυξη έχει ήδη ξεκινήσει στη Dawning, θα χρησιμοποιεί επεξεργαστές αποκλειστικά κινεζικής τεχνολογίας.
Όμως παρά τις εντυπωσιακές επιτυχίες, η Κίνα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει για να γίνει παγκόσμια δύναμη στους υπερυπολογιστές. Από τα 500 συστήματα της επίσημης κατάταξης, τα 282 βρίσκονται στις ΗΠΑ και μόνο τα 22 στην Κίνα.
Οι υπερυπολογιστές γενικά θα μπορούσαν να περάσουν σε νέα επίπεδα ισχύος γύρω στα τέλη της δεκαετίας, όταν η ταχύτητά τους θα φτάσει στην τάξη του ενός hexaFLOPS, δηλαδή 1.000 petaFLOPS.