Τη δυνατότητα να θαυμάσει εκθέματα που φιλοξενούνται σε τρία από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας- Ακρόπολης, Κυκλαδικής Τέχνης και Μπενάκη- μέσω του διαδικτύου θα έχει το κοινό, χάρη σε ένα πολύτιμο εργαλείο της Google, το Art Project.
Είκοσι τέσσερα έργα τέχνης από το Μουσείο Ακρόπολης, 510 έργα τέχνης και 95 καλλιτέχνες από το Μουσείο Μπενάκη, 159 έργα τέχνης και 19 καλλιτέχνες από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, είναι σε αριθμούς, τα εκθέματα που μπορεί να θαυμάσει κανείς διαδικτυακά μέσω του Google Art Project, από τα μουσεία της Ελλάδας.
Η παρουσίαση του καινοτόμου αυτού εργαλείου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου αλλά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτιστικής ζωής της χώρας.
Οι χρήστες του προγράμματος θα μπορούν να περιηγηθούν χρησιμοποιώντας το όνομα του καλλιτέχνη, το έργο τέχνης, το είδος της τέχνης, το μουσείο, τις συλλογές και τη χρονική περίοδο. Μπορούν επίσης, επιλέγοντας τα έργα τέχνης που τους ενδιαφέρουν, να δουν τα έργα σε υψηλή ανάλυση (εφόσον είναι διαθέσιμα) κάνοντας κλικ στα σημεία που τους εντυπωσιάζουν για να πάρουν περισσότερες πληροφορίες.
Στις δυνατότητες του χρήστη προστίθεται φυσικά το ειδικά διαμορφωμένο Street View «trolley», που χρησιμοποιήθηκε για να τραβήξει πλάνα 360 μοιρών με εικόνες από τον εσωτερικό χώρο επιλεγμένων γκαλερί, επιτρέποντας του έτσι να περιηγηθεί σε περισσότερες από 385 αίθουσες μουσείων.
«Το στοίχημα της δικής μας γενιάς είναι να κάνουμε τον ελληνικό πολιτισμό προσβάσιμο σε όλο τον κόσμο. Ως υπουργείο αλλά και ως Έλληνες γενικά, έχουμε ως στόχο την προστασία και ανάδειξη του πολιτισμού μας και αυτή τη στιγμή, μέσω της ψηφιοποίησής του, τα πετυχαίνουμε και τα δύο» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος που παρέστη στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας ότι σύντομα στον κατάλογο των Μουσείων που συνεργάζονται με την Google θα είναι το Ισλαμικής Τέχνης.
Η συνεργασία της Google με τα μουσεία της Ακρόπολης, Μπενάκη και Κυκλαδικής Τέχνης αποτελεί μέρος της διεύρυνσης του Art Project, που είχε ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2011 με 17 μουσεία σε 9 χώρες και το οποίο πλέον μετρά 151 εταίρους- μουσεία σε 40 χώρες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ήδη περισσότερα από 30.000 αντικείμενα τέχνης, διαθέσιμα σε υψηλή ανάλυση.
Ο Διονύσης Κολοκοτσάς, υπεύθυνος Εταιρικής Πολιτικής και Επικοινωνίας της Google Ελλάδας, δήλωσε σχετικά με το πρόγραμμα: «Είναι μεγάλη τιμή για την Google που συνεργάζεται με επιφανή μουσεία του κόσμου ώστε να γίνουν τα αριστουργήματα τέχνης πιο εύκολα προσβάσιμα σε ολόκληρη την υφήλιο, μέσω του διαδικτύου».
«Μετά την επανάσταση της φωτογραφίας, η οποία επέτρεψε την εύκολη πρόσβαση σε έναν ατέλειωτο αριθμό έργων τέχνης, ήρθε στο τέλος του 20ού αι. η τρισδιάστατη σάρωση των γλυπτών, με την οποία έγινε ένα τεράστιο βήμα για τη μελέτη τους, αλλά και την παρουσίασή τους στο ευρύ κοινό. Ήταν μια συγκλονιστική επανάσταση, η οποία άρχισε να μεταμορφώνει αποφασιστικά το μουσειακό τοπίο. Για το Μουσείο Ακρόπολης, που είναι ένα κατεξοχήν μουσείο γλυπτικής, η απεικόνιση της τρίτης διάστασης είναι το μέσον το οποίο θα δώσει στον ψηφιακό επισκέπτη ολοκληρωμένη εικόνα των γλυπτών και θα δημιουργήσει μαζί του μια δυναμική σχέση» δήλωσε μεταξύ άλλων ο καθηγητής και πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής.
Ειδικά το Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί ένα από τα 46 πολιτιστικά ιδρύματα στα οποία δίνεται η δυνατότητα στο «διαδικτυακό επισκέπτη» -με τη χρήση της τεχνολογίας Street View- να περιηγηθεί στις αίθουσες του μουσείου και να θαυμάσει τα εκθέματα από όλες τις πλευρές τους, καθώς αυτά στέκονται ελεύθερα στο χώρο.