proho.gr
Στις 19 Μαρτίου διοργανώθηκε στο Λονδίνο η πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα Mobile Monday, με τίτλο «Tablets Come of Age», με μεγάλη συμμετοχή του κοινού. Οι ομιλητές κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τη σημερινή αγορά και το μέλλον των tablet. Περιελάμβαναν τον δημοσιογράφο Stuart Dredge, τον δημιουργό εφαρμογών Hesham Al-Jehani (ComScore), τον δημιουργικό διευθυντή του WeLoveMobile, Ben Scott Robinson, την επικεφαλής εφαρμογών του Nook, Claudia Romanini (Barnes & Noble) και τον Marek Pawlowski του διεθνούς οργανισμού MEX.

Ανάμεσα στα κυριότερα πορίσματα της ημερίδας, ήταν:

– Τα tablet μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο «οικογένειες»: στα tablets που χρησιμοποιούνται κυρίως για την ανάγνωση/«reader’s tablets», τα οποία περιλαμβάνουν τις συσκευές e-ink και τους έγχρωμους συγγενείς τους των εταιρειών Barnes & Noble, Amazon και Sony, και στις πολυ-λειτουργικές ταμπλέτες/«multi-purpose tablets», που λειτουργούν με τα συστήματα iOS (Apple), Android, RIM ή Windows OS (όπως τα Nokia smartphones).

– Η Apple πούλησε 40 εκ. συσκευές iPad στην Αμερική το 2011, έναν αριθμό που η αντίστοιχη αγορά των έξυπνων τηλεφώνων (smartphones) έκανε 7 χρόνια να πετύχει, έχοντας κατακτήσει το 70% αγοράς διεθνώς. Το μερίδιο αγοράς της, όμως, προβλέπεται να μειωθεί μεταξύ 2013-2014 υπέρ των άλλων συσκευών, ενώ το Nook της Barnes & Noble έρχεται δεύτερο σε πωλήσεις στις ΗΠΑ.

– Τα tablet προβλέπεται να εξελιχθούν σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης τα επόμενα χρόνια, «κλέβοντας» όλο και μεγαλύτερο μερίδιο από την αγορά των PCs, απευθυνόμενες σε όλες τις κατηγορίες κοινού (από τα μικρά παιδιά ως τις γυναίκες 25-45 ετών, που αποτελούν το target group του Nook, και ως τους 70/ρηδες) και, κατά συνέπεια, απαιτώντας υψηλού επιπέδου εφαρμογές (apps) και περιεχόμενο.

Οι εκπρόσωποι της Barnes & Noble, ωστόσο, απέφυγαν να κάνουν οποιαδήποτε ανακοίνωση σχετικά με τον στρατηγικό εταίρο τους για την αντιπροσώπευση του Nook στη Μ. Βρετανία, τονίζοντας μόνο ότι «η Barnes & Noble δεν σκοπεύει να ανοίξει φυσικά βιβλιοπωλεία εκτός της Αμερικής».

Στις αρχές του 2012, ιστοσελίδες όπως οι bloomberg.com και nytimes.com είχαν αποκαλύψει ότι η Barnes & Noble βρίσκεται πολύ κοντά σε μια συμφωνία με την αλυσίδα βιβλιοπωλείων Waterstones στην Αγγλία, η οποία ανήκει, πια, στο επενδυτικό τραστ A&NN Capital Fund Management του δισεκατομμυριούχου Alexander Mamut (την εξαγόρασε πέρυσι από τη His Mastrer’s Voice έναντι 83 εκ δολαρίων), σε συνδυασμό με την έκδοση μιας νέας συσκευής Nook μέσα στην άνοιξη.

Οι πωλήσεις των Waterstones, που δεν έχουν αναπτύξει μέχρι τώρα κάποια συσκευή e-reader, ήταν φθίνουσες πριν από την εξαγορά τους. Παρόλα αυτά, διαθέτουν ένα σημαντικό δίκτυο 300 βιβλιοπωλείων στη M. Βρετανία, ενώ πωλούν τίτλους e-books καθώς και τον e-reader της Sony.