Το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο κατέθεσε και επίσημα το αίτημά του στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Η αρχική δημόσια προσφορά μετοχών της Facebook εκτιμάται στα 5 δις. δολάρια, δηλαδή το μεγαλύτερο ποσό που έχει συγκεντρώσει ποτέ με την είσοδό της στο χρηματιστήριο εταιρία του διαδικτύου.

Το ντεμπούτο του κοινωνικού δικτύου αναμένεται να πραγματοποιηθεί προς τα τέλη Απριλίου ή τον Μάιο. Η εταιρία σχεδιάζει να έχουν οι μετοχές της τον κωδικό «FB» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ή στο Nasdaq. Η τελική αξία του Facebook αναμένεται να «κλείσει» γύρω στα 100 δις δολάρια.

Στην επίσημη ανακοίνωση του Facebook αναφέρεται ότι τα έσοδα της εταιρίας στη χρήση, που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, διαμορφώθηκαν σε 3,7 δισ. δολάρια, ποσό αυξημένο κατά 88% έναντι του προηγούμενου έτους.
Το 2011, τα κέρδη ανήλθαν σε 1 δις δολάρια, από τα 606 εκατ. ευρώ που ήταν το 2010. Το 85% των εσόδων προήλθε από τις διαφημίσεις, ενώ το δίκτυο έχει 845 εκατ. μηνιαίους ενεργούς χρήστες (αύξηση 39% σε σχέση με το 2010).

Κυρίαρχο ρόλο στο Facebook διατηρεί ο πρόεδρος του δικτύου Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Ο 27χρονος πρόεδρος και CEO του Facebook θα διατηρήσει την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισαγωγής του στο Χρηματιστήριο.

Ο Ζούκερμπεργκ έχει το πάνω χέρι «στις κρίσιμες αποφάσεις χάρη στον έλεγχό του επί της πλειοψηφίας των δικαιωμάτων ψήφου», αναφέρει το έγγραφο που κατατέθηκε στις αρχές του χρηματιστηρίου.