Μία νέα ιστοσελίδα που σύμφωνα με τους δημιουργούς της, μπορεί να αποκαλύψει τις διευθύνσεις όσων κατεβάζουν παράνομα αρχεία μέσω torrent, ανάψει φωτιές στη Γαλλία. Και αυτό γιατί, ανάμεσα στη λίστα διευθύνσεων που υποτίθεται ότι αποκαλύφθηκαν να έχουν κατεβάσει παράνομα αρχεία ήταν υπολογιστές του Προεδρικού Μεγάρου από τα Ηλύσια Πεδία καθώς και του υπουργείου Πολιτισμού.
Η λειτουργία της ιστοσελίδας βασίζεται σε μια απλή λογική. Ο ιστότοπος BitTorrent λειτουργεί με trackers για την ανταλλαγή αρχείων μεταξύ των υπολογιστών των χρηστών. Κάποιοι από αυτούς τους trackers είναι σε κρυφή θέση, κάποιοι άλλοι σε δημόσια, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εύκολη η εύρεση και η πρόσβαση σε υπολογιστές που συνδέονται σε δημόσια θέση. Το YouHaveDownloaded.com αξιοποιεί ακριβώς αυτή τη λειτουργία για να παρακολουθεί διευθύνσεις IP που συνδέονται με συγκεκριμένα κατεβασμένα αρχεία από το διαδίκτυο.
«Οι χρήστες του BitTorrent δεν έχουν ουσιαστικό τρόπο προστασίας απέναντι στην εύρεση των διευθύνσεων IP τους», σχολίασε ερευνητής του ιδρύματος Μαξ Πλανκ.
Η γαλλική κυβέρνηση – που έχει κηρύξει εδώ και μήνες εκστρατεία για την καταπολέμηση της παράνομης ανταλλαγής αρχείων – δήλωσε ότι καμία από τις διευθύνσεις IP που προβάλλει το YouHaveDonwloaded.com ως κυβερνητικές δεν της ανήκουν.
«Τόσο το Προεδρικό Μέγαρο, όσο και το υπουργείο Πολιτισμού λειτουργούν με συγκεκριμένες διευθύνσεις IP. Έχουμε πιστοποιήσει όλες τις διευθύνσεις που ανέφερε η ιστοσελίδα και για καμία δεν προέκυψε ότι χρησιμοποιούσε το BitTorrent», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Τη χρήση συγκεκριμένων διευθύνσεων IP επικαλέστηκαν και πολλοί ιδιώτες τους οποίους η ιστοσελίδα συνέδεσε με το BitTorrent.
«Είναι λογικό οι άνθρωποι να αρνούνται ότι διέπραξαν ένα αδίκημα. Από την άλλη είναι πολλοί αυτοί που δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορά μιας στατικής και μιας δυναμικής διεύθυνσης IP. Για παράδειγμα, μπορεί να συνδέθηκε ένα άλλο μέλος της οικογένειας και όχι οι ίδιοι», δήλωσε ο δημιουργός του YouHaveDownloaded.com, Τερ Συρέν.
Κατά κοινή ομολογία, η λίστα που διαμορφώνεται στην ιστοσελίδα περιέχει σφάλματα, ενώ επίσης είναι εύκολο να αποδοθούν σκόπιμα, παράνομα κατεβάσματα αρχείων σε διευθύνσεις τρίτων, ασχέτων με τη διαδικασία.
Επιπλέον, προβληματισμός υπάρχει για τη νομιμότητα της ιστοσελίδας, εφόσον οι διευθύνσεις IP συλλέγονται χωρίς άδεια των χρηστών. «Δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης προσωπικών δεδομένων, αφού δεν συνδέουμε τις διευθύνσεις IP με συγκεκριμένα άτομα», σχολίασε ο Τερ Συρέν. Διαφορετική γνώμη φαίνεται όμως ότι έχουν οι ευρωπαϊκές αρχές.
«Η διεύθυνση IP ενός χρήστη είναι προσωπικό δεδομένο και πρέπει αυτός να ειδοποιείται αν κάποιος προσπαθεί να την ταυτοποιήσει. Υπάρχουν δύο εκδοχές: είτε η συγκέντρωση διευθύνσεων γίνεται νομίμως κατόπιν άδειας της Επιτροπής στο πλαίσιο έρευνας των αρχών , είτε γίνεται παράνομα από ιδιώτη», ανέφερε μέλος της Εθνικής Επιτροπής Πληροφορικής της Γαλλίας (CNIL – Commission Nationale Informatique et Liberte).