Επιστήμονες στη Νότια Κορέα κατασκεύασαν το πιο λεπτό, μέχρι σήμερα, φωτοβολταϊκό στον κόσμο, το οποίο είναι δυνατό να τυλιχθεί γύρω από ένα στιλό.
Το εύκαμπτο φωτοβολταϊκό φιλμ μπορεί να ενσωματωθεί σε σκελετούς γυαλιών και υφάσματα και έτσι να τροφοδοτήσει με ηλεκτρικό ρεύμα διάφορες φορητές ή φορετές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως «έξυπνα» περικάρπια, «έξυπνα» γυαλιά ή «έξυπνα» ρούχα.
Το νοτιοκορεατικό φωτοβολταϊκό έχει πάχος μόνο ενός μικρομέτρου (εκατομμυριοστού του μέτρου), πολύ λεπτότερο από μια ανθρώπινη τρίχα. Τα λεπτότερα έως τώρα φωτοβολταϊκά ήταν δύο φορές πιο παχιά, ενώ τα συνήθη φωτοβολταϊκά είναι εκατοντάδες φορές παχύτερα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον μηχανικό Τζόνγκχο Λι του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας Gwangju, έκαναν τη δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό εφαρμοσμένης φυσικής «Applied Physics Letters».
Το φιλμ με τις πολύ λεπτές φωτοβολταϊκές κυψέλες, οι οποίες μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική, είναι κατασκευασμένες από τον ημιαγωγό αρσενίδιο του γαλλίου. Οι κυψέλες είναι αποτυπωμένες πάνω σε ένα εύκαμπτο υπόστρωμα χωρίς τη χρήση συγκολλητικής ουσίας.
Η ενεργειακή αποδοτικότητα του νέου φωτοβολταϊκού είναι ανάλογη εκείνης ενός πολύ παχύτερου φωτοβολταϊκού. Το φωτοβολταϊκό φιλμ μπορεί να τυλιχθεί σε ρολό γύρω από ένα αντικείμενο πάχους μόλις 1,2 χιλιοστών.