Επιστήμονες ολοκλήρωσαν τις τελευταίες δοκιμές ενός επαναστατικού υποθαλάσσιου δικτύου αισθητήρων τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο θα αλλάξει δραματικά το τοπίο στην ωκεανογραφία, μιας και θα είναι σε θέση να καταγράψει διάφορα γεγονότα όπως υποβρύχια ηφαίστεια τα οποία βρίσκονται σε μεγάλα βάθη.
Μία ερευνητική ομάδα χρησιμοποιώντας ειδικά ρομπότ εξετάζει τους κόμβους που είχαν τοποθετηθεί σε βάθος 5000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στις ακτές του Ειρηνικού. Μόλις ολοκληρωθεί το σύστημα θα προσφέρει την πιο περιεκτική επισκόπηση της θάλασσας που έχει ποτέ γίνει. Θα επιτρέψει στους ερευνητές να πραγματοποιήσουν μετρήσεις για τις χημικές, τις βιολογικές, φυσικές και γεωλογικές διεργασίες που παρατηρούνται μέσα στον ωκεανό, και μάλιστα όλα την ίδια στιγμή.
Ένα τέτοιου είδους δίκτυο θα σημάνει μια πραγματικά τεχνολογική στροφή στην έρευνα που μέχρι τώρα περιοριζόταν ως επί των πλείστων στη χρήση πλοίων. Άλλωστε μόλις ενεργοποιηθεί πλήρως τα δεδομένα του θα μεταδίδονται μέσω διαδικτύου επιτρέποντας έτσι την αξιοποίηση των δεδομένων από διάφορους επιστήμονες σε όλο τον πλανήτη σε πραγματικό χρόνο.
Μέχρι πρότινος ειδικές μετρήσεις απαιτούσαν την χρήση επανδρωμένων υποβρυχίων για τα μεγάλα βάθη, που όμως η παραμονή τους εκεί ήταν σχετικά περιορισμένη σε χρονικά όρια για να μπορέσουν να αποκομίσουν στοιχεία που πραγματικά θα ήταν χρήσιμα.
Το όλο πρόγραμμα μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει 153 εκατομμύρια δολάρια και είναι σχεδιασμένο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2014, παρέχοντας πληροφορίες 24 το 24ωρο για τουλάχιστον 25 χρόνια.