Το ερευνητικό προσωπικό της IBM, φαίνεται πως έκανε ένα σημαντικότατο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Ο τεχνολογικός κολοσσός, κατασκεύασε δυο πρωτότυπα chip, τα οποία είναι σε θέση να επεξεργάζονται δεδομένα με τρόπο συγγενικότερο με αυτόν του ανθρώπινου εγκεφάλου, απ’ ότι οι σημερινοί υπερυπολογιστές.
Τα chip αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό τεχνολογικό ορόσημο που επισφραγίζει ένα 6ατές επιστημονικό πρόγραμμα, απασχολώντας περισσότερους από 100 ερευνητές και στοιχίζοντας περίπου 41 εκατομμύρια δολάρια.
Οι επεξεργαστές είναι «ζωντανή» απόδειξη της ολοένα και αυξανόμενης σημασίας της «παράλληλης εξεργασίας» δεδομένων. Κάτι που άλλωστε είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την απόδοση των καρτών γραφικών και της αφομοίωσης τεράστιων όγκων δεδομένων.
Αν και οι επεξεργαστές μπορεί να χρειαστούν καμιά δεκαετία για να βγουν στην κυκλοφορία, το σημαντικό είναι όχι το τι επιτυγχάνουν, αλλά το πως. Είναι σε θέση να προσαρμοστούν σε δεδομένα που δεν είχαν αρχικά προγραμματιστεί να αφομοιώνουν.
Το ενδιαφέρον της εταιρείας εντοπίζεται στην ικανότητα των επεξεργαστών, μια μέρα να μπορούν αντιλαμβάνονται την σημασία διαφόρων σημάτων του πραγματικού κόσμου, όπως θερμοκρασία, ήχος, ακόμα και κίνηση.
Προς το παρόν ένας υπολογιστής με δύναμη, ανάλογη του ανθρώπινου εγκεφάλου, με την έννοια συσχέτισης γεγονότων, απέχει κατά πολύ από την κατασκευή του, όμως οι επεξεργαστές αυτοί είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.