Το Super Mario Galaxy έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως το πιο επιτυχημένο παιχνίδι για το Nintendo Wii. Το sequel του δεν θα μπορούσε παρά να βαδίζει στα ίδια χνάρια. Η Nintendo έβαλε για άλλη μια φορά όλη της την τέχνη, χωρίς να αλλάξει ιδιαίτερα το στυλ της σειράς Super Mario που έχουμε συνηθίσει κι έτσι αρκέστηκε μόνο σε μικρές προσθήκες στο gameplay.

Το ίδιο σκηνικό

Το σενάριο είναι για άλλη μια φορά το ίδιο. Η πριγκίπισσα Peach προσκαλεί τον Mario στο κάστρο της για να τον κεράσει κέικ ανήμερα του Star Festival, όπου ο ουρανός βρέχει κυριολεκτικά αστέρια στο βασίλειο του μανιταριού. Αυτό το κέικ τελικά δεν πρόκειται να το γευτεί ποτέ ο άμοιρος υδραυλικός, αφού ο Bowser κάνει για πολλοστή φορά την εμφάνισή του, απαγάγει την πριγκίπισσα και αποχαιρετά τον Mario φεύγοντας σε άλλους γαλαξίες. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε αυτό το επεισόδιο της σειράς, ο Bowser είναι πραγματικά τεράστιος!

Ταξιδέψτε με το αεροσκάφος σας

Μία διαφοροποίηση στο φετινό Super Mario Galaxy είναι ότι για να μεταβείτε από τον έναν κόσμο στον άλλο, χρησιμοποιείτε ένα αεροσκάφος. Το «καύσιμο» στην περίπτωση αυτή είναι τα αστέρια που κερδίζετε όταν ολοκληρώνετε ένα επίπεδο. Για κάθε μετάβαση σας ζητείται κάθε φορά συγκεκριμένος αριθμός αστεριών, τα οποία αποκομίζετε από τους ήδη υπάρχοντες πλανήτες στους οποίους έχετε πρόσβαση.

Χειρισμός

Το στυλ χειρισμού παραμένει και φέτος το ίδιο. Περιστρέφοντας το Wiimote ο Mario χτυπάει με τις γροθιές του τους εχθρούς και τους ανατρέπει. Στη συνέχεια τους αποτελειώνει με άλλο ένα χτύπημα ή με ένα απλό άγγιγμα το οποίο γίνεται ουσιαστικά κλωτσιά. Μετά, το θύμα του μετατρέπεται σε νόμισμα ή διαμάντι. Τα νομίσματα σας αναπληρώνουν την ενέργεια και τα διαμάντια αξιοποιούνται για να κερδίσετε bonus, όπως επιπλέον ενέργεια ή ζωές.

Μάχες, αναζητήσεις και boss fights

Το A.I. των εκλεκτών του Bowser είναι για άλλη μια χρονιά αρκετά στατικό και προβλέψιμο για τις ανάγκες του παιχνιδιού, κυρίως διότι η σειρά Super Mario απευθύνεται και σε μικρότερες ηλικίες. Οι αναζητήσεις δεν είναι τόσο απαιτητικές όσο πριν και η πορεία που ακολουθείτε είναι πολύ πιο σαφής και εμφανής, κάτι που θα χαροποιήσει ιδιαίτερα τους νέους παίκτες της σειράς. Αρκετό χαβαλέ έχουν τα τρυπάνια, τα οποία χρησιμοποιείτε ανά διαστήματα για να σκάψετε και να βγείτε στην άλλη πλευρά του πλανήτη, με στόχο το να βρείτε την έξοδο ή να κερδίσετε έξτρα δωράκια.

Οι δοκιμασίες απαιτούν φέτος μεγαλύτερη δεξιοτεχνία. Υπάρχουν λόγου χάρη εμπόδια όπως η άμμος που σας καθυστερεί, μεγάλοι βράχοι που σας κλείνουν το δρόμο, ασανσέρ που αιωρούνται κ.τ.λ. Εδώ θα πρέπει ίσως να έχετε μια μικρή εμπειρία από προηγούμενα παιχνίδια Mario. Βοηθάει πάντως πολύ το γεγονός ότι τα checkpoints είναι αρκετά συχνά και δηλώνονται από σημαιούλες, όπως επίσης και το ότι οι έξτρα ζωές συναντώνται φέτος πιο συχνά. Το ίδιο ισχύει και για τα bonus που υπάρχουν παντού μέσα στις πίστες, αρκεί να έχετε όρεξη να ψάχνετε.

Τέτοια είναι για παράδειγμα τα bonus που αυξάνουν προσωρινά την μέγιστη ενέργειά σας ή το ζάρι, το οποίο χτυπάτε και σας δίνει το αντίστοιχο αντικείμενο που θα εμφανιστεί όταν σταματήσει να γυρίζει και που μπορεί να είναι από ένα απλό διαμάντι μέχρι έξτρα ζωή. Τέλος, τα διαμάντια αξιοποιούνται για αγορές έξτρα ενέργειας ή ζωής, από τους κατά τόπους Lumas που συναντάτε σε διάφορα σημεία. Υπάρχουν και μεγάλοι Lumas στον γαλαξία, οι οποίοι σας ζητούν εκατοντάδες διαμάντια για να σας δώσουν ακόμη μεγαλύτερα bonus.

Ο χειρισμός φέτος είναι ιδιαίτερα απλός και είναι πολύ σημαντική η βοήθεια που έχετε από διάφορες πινακίδες ή από τα Lumas. Υπάρχουν βίντεο επεξηγήσεων για τις περισσότερες δοκιμασίες, ώστε αν τα βρείτε σκούρα να σας δοθεί σαφής οδηγία για το πως θα συνεχίσετε στο επόμενο επίπεδο. Αυτό που δυσκολεύει σε ορισμένα σημεία είναι η χρήση της κάμερας, η οποία είτε εμφανίζεται by default σε λάθος σημείο –ώστε να μην βλέπετε ακόμα και τον γκρεμό- είτε δεν περιστρέφεται για τις ανάγκες της εκάστοτε πίστας.

Οι μάχες με τα big bosses είναι για άλλη μια φορά εντυπωσιακές. Οι πρώτοι τελικοί εχθροί έχουν χαμηλή δυσκολία και αρκούν μία ή δύο προσπάθειες για να τους περάσετε. Αργότερα όμως οι καταστάσεις θα δυσκολέψουν ελαφρώς, φυσικά όχι τόσο ώστε να μπορούν να είναι ανταγωνιστικές προς τους παλιούς φίλους της σειράς.

Από ένα σημείο κι έπειτα, θα μπορέσετε πέρα από τον Mario να χειριστείτε και τον αδερφό του Luigi, αλλά μόνο για συγκεκριμένες αποστολές. Ολοκληρώνοντας αποστολές με τον Luigi, εμφανίζετε και τον Ghost Luigi, τον οποίο θα πρέπει να ανταγωνιστείτε για να ολοκληρώσετε το επίπεδο ταχύτερα από αυτόν (είναι δηλαδή κάτι σαν Speed Run). Όλα αυτά δίνουν μια νέα πνοή στη σειρά Mario κι αποτελούν ευχάριστες πινελιές από την Nintendo.

Το Super Mario Galaxy 2 έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, όπως και οι προηγούμενες εκδόσεις της σειράς άλλωστε. Για να το ολοκληρώσετε θα χρειαστείτε περίπου 15-20 ώρες, ανάλογα με το στυλ παιχνιδιού σας.

Γραφικά

Η Nintendo πραγματοποίησε μια απλή μετατροπή της μηχανής γραφικών του Super Mario Galaxy, χωρίς να έχει να παρουσιάσει κάτι το εξαιρετικό. Τα animations του Mario έχουν βελτιωθεί ελαφρώς, καθώς πλέον αντιδρά πιο ρεαλιστικά σε περιπτώσεις όπου π.χ. προσπαθεί να γραπωθεί από ένα ύψωμα και δεν τα καταφέρνει. Ο Yoshi έχει κι αυτός με τη σειρά του πιο φυσιολογικές αντιδράσεις. Όταν για παράδειγμα δέχεται χτύπημα, τότε τρέχει μακριά να ξεφύγει, φοβισμένος και λαχανιασμένος.

Ο αριθμός των εχθρών έχει αυξηθεί ελαφρώς σε σχέση με πριν και τα όντα που είχατε αντιμετωπίσει στο προηγούμενο Super Mario έχουν παραμείνει σχεδόν αυτούσια, με ελάχιστες οπτικές διαφορές. Οι μεγάλοι κακοί στο τέλος κάθε κόσμου είναι αυτοί που ξεχωρίζουν ίσως λίγο περισσότερο για τον σχεδιασμό τους και για ορισμένα έξτρα οπτικά εφέ, τα οποία αποδίδουν μια ευχάριστη οπτική πανδαισία που θα συγκινήσει μικρούς και μεγάλους.

Ήχος

Το soundtrack του Super Mario Galaxy 2 είναι για άλλη μια χρονιά μαγευτικό. Φέτος συνδυάζει παλιά κι αγαπημένα κομμάτια της σειράς με νέα ακούσματα. Όμως, η απουσία κάποιων υποτυπωδών διαλόγων αρχίζει πλέον, εν έτη 2010, να προκαλεί μια μονοτονία. Η Nintendo θα έπρεπε να δουλέψει πολύ περισσότερο τον ήχο, πόσο μάλλον όταν αρκετά από τα ηχητικά εφέ της χρησιμοποιούνται αυτούσια και φέτος. Το ωραίο ωστόσο είναι ότι όλα αυτά τα ευχάριστα συμβάντα που ακούγονται από το ηχειάκι του Wiimote, δίνουν έναν ξεχωριστό τόνο στην όλη ατμόσφαιρα.

Επίλογος

To Wii διψούσε για έναν μεγάλο τίτλο εδώ και καιρό. Αν είστε κάτοχος της κονσόλας της Nintendo, τότε το Super Mario Galaxy 2 είναι ακριβώς ότι πρέπει να αποκτήσετε, χωρίς δεύτερη σκέψη, έστω κι αν δεν είχατε παίξει το πρώτο μέρος (άλλωστε το σενάριο κάθε φορά είναι ίδιο, μην έχοντας κάποια συνέχεια). Οι απλοποιημένες αλλά ταυτόχρονα πιο ενδιαφέρουσες αποστολές και το ευχάριστο gameplay με τις νέες προσθήκες του, δημιουργούν άλλη μια ιστορική περιπέτεια στην σειρά Super Mario, την οποία αξίζει να ζήσετε.

Πηγή: GameWorld.gr