Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων των ΗΠΑ θα μπορούσε σχεδόν να τριπλασιαστεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και να καταναλώσει έως και το 12% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, καθώς η βιομηχανία υφίσταται μετασχηματισμό με τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με μελέτη του Υπουργείου Ενέργειας.
Το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley συνέταξε την έκθεση, καθώς η βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ και η κυβέρνηση προσπαθούν να κατανοήσουν πώς η ζήτηση των κέντρων δεδομένων της Big Tech θα επηρεάσει τα ηλεκτρικά δίκτυα, τους λογαριασμούς ρεύματος και το κλίμα.
Μέχρι το 2028, η ετήσια ενεργειακή χρήση των κέντρων δεδομένων θα μπορούσε να φτάσει μεταξύ 74 και 132 γιγαβάτ, ή 6,7% έως 12% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση του Berkeley Lab.
Η έκθεση περιελάμβανε εύρη που εξαρτώνται εν μέρει από τη διαθεσιμότητα και τη ζήτηση για έναν τύπο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης γνωστό ως GPU. Επί του παρόντος, τα κέντρα δεδομένων αποτελούν λίγο περισσότερο από το 4% του φορτίου ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
«Αυτό μας σηματοδοτεί πραγματικά πού βρίσκεται το σύνορο όσον αφορά την αυξανόμενη ενεργειακή ζήτηση στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Avi Shultz, διευθυντής του Γραφείου Βιομηχανικής Αποδοτικότητας και Αποκλιμάκωσης του DOE.
Οι διογκούμενες ανάγκες των κέντρων δεδομένων σε ηλεκτρική ενέργεια συνοδεύονται από την αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας λόγω της μεταφοράς της παραγωγής στις ΗΠΑ και της ηλεκτροδότησης των κτιρίων και των μεταφορών.
«Αυτό που υπογραμμίζει αυτή η έκθεση είναι αυτό που στην πραγματικότητα αυξάνεται ταχύτερα, και η αιχμή του δόρατος της αύξησης της ζήτησης στις ΗΠΑ είναι η πολύ νέα ανάπτυξη των κέντρων δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Shultz.
Τα ευρήματα μπορούν να ενημερώσουν τις προσπάθειες του DOE για την αύξηση της ευελιξίας και της ανθεκτικότητας του δικτύου, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής μπαταριών αποθήκευσης μεγάλης διάρκειας σε εγκαταστάσεις κέντρων δεδομένων και της εμπορικής αξιοποίησης νέων τεχνολογιών, όπως οι μικροί πυρηνικοί αντιδραστήρες και η προηγμένη γεωθερμία, δήλωσε ο Shultz.
Όπως αναφέρει το Reuters, η διόγκωση των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια των κέντρων δεδομένων συνοδεύεται από την αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας από τη μεταφορά της παραγωγής στις ΗΠΑ και την ηλεκτροδότηση των κτιρίων και των μεταφορών. Η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ κορυφώθηκε το 2024 και αναμένεται να σημειώσει άλλο ένα ρεκόρ το επόμενο έτος.
Διπλασιασμός ισχύος
Ξεκινώντας από το 2017, η ανάπτυξη διακομιστών με επιτάχυνση GPU οδήγησε σε υπερδιπλασιασμό της χρήσης ενέργειας του τομέα σε διάστημα έξι ετών, σύμφωνα με την έκθεση.
Η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία απαιτεί όλο και πιο ισχυρά τσιπ και συστήματα έντονης ψύξης, είναι ο κύριος παράγοντας για την προβλεπόμενη ανάπτυξη των κέντρων δεδομένων.
Όταν κυκλοφόρησε η τελευταία έκθεση το 2016, οι διακομιστές AI στα κέντρα δεδομένων αντιπροσώπευαν περίπου το 2% της συνολικής χρήσης ενέργειας των διακομιστών.
Ο επικεφαλής ερευνητής της έκθεσης Arman Shehabi και η ομάδα του συνιστούν τη δημοσίευση της έκθεσης ετησίως ή ανά διετία, ώστε να παρακολουθούνται στενότερα οι τάσεις των κέντρων δεδομένων.
Οι εκτιμήσεις στην έκθεση βασίζονται σε υπολογισμούς της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας από εγκατεστημένες GPU και άλλο εξοπλισμό πληροφορικής των κέντρων δεδομένων, χρησιμοποιώντας δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες, εταιρείες έρευνας αγοράς και αξιολογήσεις από στελέχη του τομέα της ενέργειας και των κέντρων δεδομένων.
«Δείχνοντας ποια είναι η χρήση ενέργειας και, το πιο σημαντικό, τι προκαλεί την αύξηση της χρήσης ενέργειας, μας βοηθά να σκεφτούμε ποιες ευκαιρίες υπάρχουν για αποδοτικότητα», δήλωσε ο Shehabi.
Η έκθεση διατυπώνει, επίσης, προτάσεις για περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη στρατηγικών ενεργειακής απόδοσης για τα αναπτυσσόμενα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης της χώρας. Τα νέα κέντρα δεδομένων ΤΝ κατασκευάζονται με δυναμικότητα ισχύος τόσο μεγάλη όσο ένα γιγαβάτ, αρκετή για να τροφοδοτήσει όλα τα σπίτια στη Φιλαδέλφεια.