Η Meta λανσάρει μια νέα λειτουργία στο Instagram: πρόκειται για τους λογαριασμούς εφήβων, τους οποίους θα ελέγχουν πλήρως οι γονείς, για να ξέρουν τι συμβαίνει όταν αφήνουν τα παιδιά τους μπροστά στην οθόνη.
Εντός 60 ημερών θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά και Αυστραλία, ενώ από τον Ιανουάριο αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα κράτη, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι λογαριασμοί εφήβων χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: η πρώτη αφορά άτομα κάτω των 16 ετών, οι γονείς των οποίων αναγκαστικά θα πρέπει να ενεργοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα. Η δεύτερη κατηγορία αφορά τις ηλικίες 16-18 ετών, όπου οι γονείς ενεργοποιούν προαιρετικά τον νέο λογαριασμό.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Meta, οι γονείς θα μπορούν να δουν με ποιους μιλάνε τα παιδιά τους, πότε μιλάνε, τι στέλνουν και πόσες ώρες ξοδεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι, θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να θέσουν ό,τι περιορισμό θέλουν, χωρίς να μπορεί να παρέμβει το παιδί τους.
Ανάμεσα στις επιλογές που θα προσφέρονται είναι οι εξής:
Ιδιωτικοί λογαριασμοί: Τα άτομα που δεν τους ακολουθούν δεν μπορούν να δουν το περιεχόμενό τους ή να αλληλεπιδράσουν μαζί τους.
Περιορισμοί μηνυμάτων: Έτσι θα μπορούν να τους στέλνουν μηνύματα μόνο άτομα που ακολουθούν ή με τα οποία είναι ήδη συνδεδεμένοι.
Περιορισμοί ευαίσθητου περιεχομένου: Οι έφηβοι θα τοποθετούνται αυτόματα στην πιο περιοριστική ρύθμιση του ελέγχου ευαίσθητου περιεχομένου, η οποία περιορίζει το είδος του ευαίσθητου περιεχομένου (όπως περιεχόμενο που δείχνει ανθρώπους να παλεύουν ή προωθεί αισθητικές επεμβάσεις) που βλέπουν οι έφηβοι σε μέρη όπως το Explore και το Reels.
Περιορισμένες αλληλεπιδράσεις: Οι έφηβοι μπορούν να επισημανθούν ή να αναφερθούν μόνο από άτομα που ακολουθούν. «Θα ενεργοποιήσουμε επίσης αυτόματα την πιο περιοριστική έκδοση της λειτουργίας μας κατά του εκφοβισμού, τις κρυφές λέξεις, έτσι ώστε οι προσβλητικές λέξεις και φράσεις να φιλτράρονται από τα σχόλια και τα αιτήματα DM (Άμεσων Μηνυμάτων) των εφήβων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.
Υπενθύμιση χρονικών ορίων: Οι έφηβοι θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις που θα τους λένε να εγκαταλείψουν την εφαρμογή μετά από 60 λεπτά κάθε μέρα.
Aναστολή λειτουργίας: Θα κάνει σίγαση των ειδοποιήσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας και θα στέλνει αυτόματες απαντήσεις στα άμεσα μηνύματα.
Επίσης, επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο ένας νέος να κάνει λογαριασμό δηλώνοντας ψεύτικη ημερομηνία γέννησης, για να φαίνεται ενήλικος, ειδικός αλγόριθμος θα τον εντοπίζει και στη συνέχεια θα τον περιορίζει στις λειτουργίες του «λογαριασμού εφήβου».
Επικρίσεις για το νέο μέτρο
Η Meta ανακοίνωσε ότι προχωρά στις παραπάνω αλλαγές, ύστερα από κατηγορίες γονέων ότι δεν μπορούν να αφήσουν τα μικρά παιδιά τους μπροστά στο κινητό ή το τάμπλετ χωρίς να ανησυχούν. Παράλληλα, αυξάνονται οι φωνές για ακατάλληλο περιεχόμενο (βία, σεξουαλικές σκηνές κτλ), το οποίο θεωρείται υπεύθυνο για αποκλίνουσες συμπεριφορές παιδιών και εφήβων.
Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί προς το νέο μέτρο, δηλώνοντας ότι δεν διορθώνει το πρόβλημα, αλλά αποτελεί «έναν επίδεσμο» στο βαθύ τραύμα της κοινωνίας.
Παραδείγματος χάριν, ανέφεραν ότι σε περίπτωση που υπάρξουν ειδικοί λογαριασμοί για εφήβους, αναμένεται να γίνουν πιο στοχευμένες διαφημίσεις στα παιδιά, με τις οθόνες τους να κατακλύζονται από περισσότερα προϊόντα και influencers.
Επίσης, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με τα προσωπικά δεδομένα, καθώς χωρίς ειδικές ρυθμίσεις ή νομοθετικές πρωτοβουλίες οι μικρές ηλικίες ενδεχομένως καταστούν πιο ευάλωτες σε άτομα που θέλουν να τις εκμεταλλευτούν για διάφορους σκοπούς.
Επιπλέον, υποστήριξαν ότι παρά τους περιορισμούς, αν ο γονιός δεν επιχειρήσει να έρθει κοντά στο παιδί του, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Όπως ανέφερε ένας φινλανδός εκπαιδευτικός από σχολείο της Φινλανδίας που επανέφερε τα μολύβια και το χαρτί, απαγορεύοντας τους υπολογιστές: «Όταν παρατάς το παιδί μπροστά από μια οθόνη, το πρόβλημα είσαι εσύ που δεν τού δείχνεις κάτι διαφορετικό, όχι η οθόνη, που ξέρεις ούτως ή άλλως τι μπορεί ή δεν μπορεί να δείξει».