Το YouTube προσαρμόζει τον αλγόριθμό του ώστε να περιορίσει τα βίντεο που προβάλλουν μη ρεαλιστικά σωματικά πρότυπα και κοινωνική επιθετικότητα, με στόχο τη διατήρηση υγιών προτύπων στους εφήβους.

Σε μια νέα ανάρτηση, το YouTube αναφέρει ότι ένα τέτοιο περιεχόμενο «μπορεί να είναι αβλαβές ως μεμονωμένο βίντεο», αλλά θα μπορούσε «να είναι προβληματικό για ορισμένους εφήβους εάν προβάλλεται επανειλημμένα».

Οι περιορισμοί αποσκοπούν στο να αποτρέψουν τους νεότερους χρήστες από το να πέσουν σε επιβλαβείς αγωγούς περιεχομένου, χωρίς να τους εμποδίζουν να βλέπουν εξ ολοκλήρου τέτοια βίντεο, καθώς πολλά από αυτά είναι συμβατά με τις οδηγίες περιεχομένου του YouTube.

«Οι έφηβοι είναι πιο πιθανό από τους ενήλικες να σχηματίσουν αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό τους όταν βλέπουν επαναλαμβανόμενα μηνύματα σχετικά με τα ιδανικά πρότυπα στο περιεχόμενο που καταναλώνουν στο διαδίκτυο», δήλωσε το YouTube.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το theverge.com, οι νέες διασφαλίσεις εισάγονται σε παγκόσμιο επίπεδο και ισχύουν για περιεχόμενο που συγκρίνει ή εξιδανικεύει ορισμένα σωματικά χαρακτηριστικά, βάρος και φυσική κατάσταση έναντι άλλων ή παρουσιάζει «κοινωνική επιθετικότητα», όπως εκφοβισμό και αγώνες χωρίς επαφή.

Οι περιορισμοί ισχύουν, επίσης, για σεμινάρια μακιγιάζ για την αλλαγή της εμφάνισης της μύτης ή του σχήματος των ματιών κάποιου, ή βίντεο γυμναστικής που προωθούν μυώδη ή αδύνατη σωματική διάπλαση.

«Η μεγαλύτερη συχνότητα περιεχομένου που εξιδανικεύει ανθυγιεινά πρότυπα ή συμπεριφορές μπορεί να δώσει έμφαση σε δυνητικά προβληματικά μηνύματα -και αυτά τα μηνύματα μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι έφηβοι βλέπουν τον εαυτό τους», δήλωσε η Allison Briscoe-Smith, ερευνήτρια στη Συμβουλευτική Επιτροπή Νέων και Οικογενειών του YouTube. «Οι προστατευτικές μπάρες μπορούν να βοηθήσουν τους εφήβους να διατηρήσουν υγιή πρότυπα, καθώς συγκρίνουν φυσικά τον εαυτό τους με τους άλλους και υπολογίζουν πώς θέλουν να εμφανίζονται στον κόσμο».